Δύο μήνες περίπου πριν την επίσημη εκπνοή της προεκλογικής περιόδου για την τοπική Αυτοδιοίκηση, το τοπικό ενδιαφέρον στρέφεται –κυρίως- στο δήμο Σερρών, όπου τρεις εκ των έξη συνδυασμών είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την είσοδο στη δεύτερη Κυριακή.

Η κάλπη βέβαια της 26ης Μαΐου θα κρίνει ποιοι θα είναι αυτοί που τελικώς θα μπορέσουν να πείσουν περισσότερους δημότες, ότι μπορούν να ηγηθούν του δήμου, ενός από τους τριάντα μεγαλύτερους, πρωτοβάθμιους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς της χώρας.
Και είναι πολύ πιθανό η «μάχη» αυτή να κριθεί τις προσεχείς ημέρες, όταν και θα έχουν γίνει τα περισσότερα λάθη από τους «μνηστήρες» της δημαρχίας.

Διεκδικούν την είσοδό τους στον 2ο γύρο οι Χρυσάφης, Αραμπατζής, Φωτιάδης

Εξ ορισμού, αυτοί που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο είναι έξη. Μοναδικός «επιζών» από την προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση είναι ο κ. Φωτιάδης, που κατάφερε να χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Την πρώτη φορά μάλιστα ήταν εν ενεργεία Νομάρχης, ενώ την δεύτερη φορά παρότι προηγούνταν σχεδόν πέντε μονάδες την πρώτη Κυριακή, κατάφερε να χάσει τις εκλογές.
Από πλευράς Δημοτικής Πρωτοβουλίας το Δήμο δεν διεκδικεί όπως τα προηγούμενα χρόνια ο Πέτρος Αγγελίδης, αλλά ο Θόδωρος Αραμπατζής, μια καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας για το Δήμο των Σερρών.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο, το Δήμο Σερρών διεκδικεί με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τον προκάτοχό του ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, που πέρασε με επιτυχία από την θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την θέση που ίσως να του άξιζε στο Ελληνικό κοινοβούλιο, μιας και το 2008, έπεσε πάνω σε «μεγαθήρια» από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.
Θεωρείται ότι θα είναι ένας από τους δύο διεκδικητές την δεύτερη Κυριακή και ελπίζει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό την πρώτη Κυριακή.
Την σκυτάλη του ηγέτη στην διάβαση Πεζών φέτος πήρε ο Αντώνης Γεωργούλας, που πέρασε πολύ νωρίς από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών από το 1991 μέχρι το 1995, επί δημαρχίας Ζήση Μητλιάγκα, ενώ από το 1998 μέχρι το 2002 ήταν Νομαρχιακός Σύμβουλος κάτω από την σκέπη του Απόστολου Καρύδα, ενώ το 2000 ήταν και υποψήφιος Βουλευτής με την σημαία του ΠΑΣΟΚ.
Την σημαία του ΠΑΣΟΚ κράτησε και η Αριάδνη Παπαφωτίου που σήμερα είναι υποψήφια στο Δήμο Σερρών με την Δύναμη Σερραίων, που στην αρχική της τουλάχιστον παρουσία, βρέθηκε να στηρίζεται μόνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που σήμερα αγωνίζεται να κρατηθεί στην κούρσα των εκλογών από την ίδια την κοινωνία.
Μια κοινωνία που θεωρεί ότι εκπροσωπεί και ο Παύλος Φαρμάκης, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Δήμο των Σερρών που αντικατέστησε τον Νίκο Καρύδα στην ηγεσία της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Εάν θέλει κανείς να αναζητήσει φαβορί και άουτ σάιντερ σε αυτή την αναμέτρηση, θα πρέπει να ξεκινήσει με την …εις άτοπον απαγωγή.
Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση που είναι η αυτοδιοικητική έκφραση του ΚΚΕ – ακόμη και με την κατά τεκμήριο …ελκυστική υποψηφιότητα του κ. Φαρμάκη- θα είναι κοντά στα ποσοστά του κομμουνιστικού κόμματος στο δήμο ή –εν πάσει περιπτώσει- ίσως λίγο καλύτερα από εκείνα που είχε λάβει το 2010.

Η Διάβαση Πεζών
Η έκπληξη πριν πέντε χρόνια όλοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει από τη Διάβαση Πεζών, μιας και αφ’ ενός η δυναμική της ήταν δεδομένη, αλλά και η πολιτική της παρουσία αξιόλογη εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια.
Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την στηρίζει πλέον, οπότε ο νέος επικεφαλής Αντώνης Γεωργούλας είτε θα πρέπει να αρθρώσει σαφή αντιπολιτευτικό λόγο στην κοινωνία, αλλά και στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, κερδίζοντας συχνά τις εντυπώσεις, με τις προτάσεις του.
Ωστόσο, η εσωστρέφεια που αναδείχτηκε με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δύσκολα θα επιτρέψουν στο συνδυασμό του Αντώνη Γεωργούλα να αυξήσει κατά τι τα ποσοστά του.

Η τριάδα
Καταλήγουμε λοιπόν, σε αυτό που πολλοί θεωρούσαν προφανές. Μια ισχυρή τριάδα υποψηφίων που καθιστούν την υπόθεση «εκλογές στο δήμο Σερρών» ντέρμπι την πρώτη Κυριακή.
Αλέκος Χρυσάφης, Θεόδωρος Αραμπατζής και Στέφανος Φωτιάδης (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) αναμένεται να διεκδικήσουν την είσοδο στον «τελικό» της 26ης Μαΐου.
Τότε που μαζί με την κάλπη των δημοτικών εκλογών, οι Σερραίοι θα κληθούν να επιλέξουν και τοπικά συμβούλια και ευρωβουλευτές αλλά και περιφερειάρχη.
Κάνοντας το «σταυρόλεξο» ακόμη πιο δυσεπίλυτο.
Πάντως, οι «ηχηρές μεταγραφές» και η ανανέωση προσώπων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι τα κοινά στοιχεία που παρουσίασαν μέχρι σήμερα στους συνδυασμούς τους και οι τρεις βασικοί διεκδικητές.

Οι εθνικές εκλογές
Όλα αυτά με την προϋπόθεση να βγαίνουν δύο νούμερα, έτσι ώστε να μην έχουμε και εθνικές εκλογές το Μάιο.
Ποια είναι αυτά;
Τα δύο νούμερα που βασανίζουν περισσότερο από ποτέ αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το 5% και το 30% στις ευρωεκλογές.
Και τα δύο νούμερα δεν αφορούν στις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί της ουσίας τι θα επιτύχει η Νέα Δημοκρατία στις 26 Μαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θέλουν πάση θυσία να μην είναι η ψαλίδα πάνω από 5% και να περιοριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από 30%.
Αν επιτευχθούν και οι δύο στόχοι τότε ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ελπίζοντας απόλυτα ότι το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές δεν θα είναι απλά διαχειρίσιμο, αλλά κι ότι θα μπορούν να ανατραπούν τα πάντα.
Γιατί αλλιώς θα έχουμε πέντε κάλπες στις 26 Μαίου και ο θεός …βοηθός!

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Διαβάστε επίσης:

  • Ευχαριστήριο μήνυμα του Κωστή Ιωαννίδη Μετά την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Σερραίες και Σερραίους συμπολίτες μου, που πίστεψαν σ’ εμάς, που πίστεψαν σε εμένα και συνετ...