serreslife

Από πολύ νωρίς άναψε η εκλογική μάχη για τον Δημαρχιακό θώκο στον Δήμο των Σερρών και μάλιστα δίχως λόγο.

Ο κ.Θεόδωρος Αραμπατζής που είναι ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών με την Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, θέλοντας να προλάβει τις πρωτοβουλίες του ετέρου συνυποψηφίου για τον Δημαρχιακό θώκο, κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, που διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Σέρρες ψηφιακή πόλη» την προσεχή Δευτέρα, έδωσε συνέντευξη τύπου τη Παρασκευή 12/10.

Εγώ προσωπικά αν ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος δεν θα έδινα την συνέντευξη σήμερα, αλλά μια μέρα μετά την ημερίδα και θα έλεγα όλα όσα έκανα, αλλά και τι πρόκειται να κάνω με βάση το πρόγραμμά μου, αλλά και όλες τις εγκεκριμένες προτάσεις και τα κονδύλια που έχω πάρει.

Σωστά;

Παρόλα αυτά επειδή είμαι και εγώ θιασώτης της έξυπνης πόλης θεωρώ ότι πρέπει να σας πω δυο τρία πράγματα για την έννοια της έξυπνης πόλης.

Η έννοια της Έξυπνης Πόλης λοιπόν δεν είναι καινούρια, αλλά την συναντάμε αρκετά συχνά τις τελευταίες δυο δεκαετίες κυρίως με αναφορά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεδομένου ότι παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο σε πόλεις, αυτό διαμορφώνει από μόνο του μια ανάγκη για έξυπνο σχεδιασμό και έξυπνους τρόπους οργάνωσης της καθημερινότητας στον αστικό χώρο, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σημαντικό ρόλο έρχεται να παίξει η τεχνολογία και τα επιτεύγματα της, ώστε να προσφερθούν λύσεις που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των ανθρώπων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την καλύτερη επικοινωνία και διακυβέρνηση, κλπ.

Και φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με μια φιλική προσέγγιση προς το περιβάλλον.

Έξυπνη πόλη είναι μια καλά οργανωμένη πόλη που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην διακυβέρνηση, στη διαβίωση και στους ανθρώπους

Στην έξυπνη πόλη έχουμε αναζήτηση έξυπνων λύσεων, οι οποίες επιτρέπουν στις μοντέρνες πόλεις να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

H έξυπνη πόλη είναι αυτή που συνδέει την υλική υποδομή, την κοινωνική υποδομή, την υποδομή πληροφορικής και την επιχειρηματική υποδομή για να αξιοποιήσει τη συλλογική νοημοσύνη.

Άρα έξυπνοι Άνθρωποι – Έξυπνη Διαβίωση- Έξυπνο Περιβάλλον – Έξυπνη Κινητικότητα – Έξυπνη Διακυβέρνηση μας κάνουν μια ….έξυπνη Δημοτική Αρχή.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα


Θεόδωρος Αραμπατζής: «Οι Σέρρες ΕΙΝΑΙ Έξυπνη Πόλη»

Στην …αντεπίθεση περνά ο υποψήφιος της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

Στην …αντεπίθεση, περνά ουσιαστικά ο Θεόδωρος Αραμπατζής, στο επικοινωνιακό κομμάτι του προεκλογικού διαλόγου για τον δήμο Σερρών. Μετά την ανακοίνωση της «Συμμαχίας Σερραίων» του Αλέξανδρου Χρυσάφη, για την εκδήλωση με θέμα «Σέρρες, μια έξυπνη πόλη του αύριο». «Έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε η πόλη των Σερρών να χαρακτηρίζεται Έξυπνη Πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής, αναφέροντας σειρά από έργα και δράσεις της δημοτικής Αρχής του Πέτρου Αγγελίδη.

Θ. Αραμπατζής: «Οι Σέρρες ΕΙΝΑΙ Έξυπνη Πόλη»

«Σχετικά με όσα αναφέρονται τελευταία περί δημιουργίας έξυπνης πόλης θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη με δράσεις και έργα έχει δημιουργήσει τις υποδομές ώστε η πόλη των Σερρών να χαρακτηρίζεται Έξυπνη Πόλη», δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων Θεόδωρος Αραμπατζής, σε συνέντευξη που παραχώρησετη Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018.

Συγκεκριμένα ο κ. Αραμπατζής δήλωσε τα εξής:

«O Δήμος Σερρών, η πόλη των Σερρών, είναι έξυπνη πόλη, διότι η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις και έργα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή έκανε τα παρακάτω έργα:

1) O Δήμος Σερρών τοποθέτησε στις στέγες 32 σχολείων φωτοβολταϊκά , με στόχο τη μείωση δαπανών ηλεκτροφωτισμού.

2) Ο Δήμος Σερρών με την ένταξή του σε πρόγραμμα μείωσε τις δαπάνες των απορριμματοφόρων και των άλλων δημοτικών οχημάτων, μέσω ενός συστήματος που τοποθέτησε στα ρεζερβουάρ των ως άνω οχημάτων.

3) Δημιούργησε την ηλεκτρονική αποθήκη και μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες των συνεργείων και υπηρεσιών του Δήμου.

4) Υλοποίησε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά σχολεία 20ο και 5ο.

Για το 5ο δημοτικό σχολείο ο Δήμος Σερρών πήρε το β’ βραβείο στο θεσμό “ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ”.

Επίσης εντάχθηκε και το Λύκειο Προβατά στο πρόγραμμα INTEREG και θα υλοποιηθούν και στο σχολείο αυτό παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας έχουν υλοποιηθεί επίσης μέσω προγράμματος στο Δημαρχείο, στο κολυμβητήριο και στο κλειστό γυμναστήριο.

5) Συνδέσαμε με φυσικό αέριο το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο.

6) Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG και θα δημιουργήσει στην κοινότητα Ελαιώνα μια “μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοαερίου”. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθούν τα αγροκτηνοτροφικά απόβλητα του Ελαιώνα (κλαδιά δέντρων και κοπριά ζώων)

και τα απόβλητα του δημοτικού σφαγείου του Δήμου Εμμ.Παππά. Η αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το βιοαέριο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της περιοχής.

7) Για την καλύτερη οργάνωση των μετακινήσεων των κατοίκων αλλά και τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορευμάτων, ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Σερρών” το οποίο στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί.

8) Επίσης ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την “ αναβάθμιση φωτεινών σηματοδοτών με προσθήκη ηχητικών διατάξεων για τα ΑμεΑ”, το οποίο σύντομα θα υλοποιηθεί.

9) Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την “προμήθεια τεσσάρων ηλεκτροκίνητων 100% τετράκυκλων οχημάτων”, τα οποία θα προμηθευτεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

10) Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την “ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων”, το οποίο βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση, με στόχο την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εσωτερικά του Δήμου μεταξύ των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τημείωση των δαπανών σε χαρτί, τόνερ κλπ.

11) Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να υλοποιήσει το “σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης-ενημέρωσης επιχειρήσεων”. Μέσω αυτού του συστήματος ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα εξυπηρετείται με την ενημέρωση που θα έχει για διάφορα θέματα που τον ενδιαφέρουν, πχ ένας επιχειρηματίας θέλει να ανοίξει ένα κατάστημα. Θα μπαίνει στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα ενημερώνεται για όλα τα έγγραφα που χρειάζονται για να ανοίξει το κατάστημα.

12) Ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε σε πρόγραμμα για να υλοποιήσει τα “γεωγραφικά δεδομένα του Δήμου Σερρών”. Αυτή η στιγμή εκπονείται η μελέτη για την υλοποίηση του έργου, προκειμένου να βγεί μετά στον αέρα για το διαγωνισμό.

Τα γεωγραφικά δεδομένα αξιοποιούνται από σημαντικές ομάδες πολιτών (ενδεικτικά: μηχανικοί και φορείς που υλοποιούν τεχνικά έργα στη πόλη), προκειμένου να εντοπίσουν την ακριβή θέση στο χάρτη, πόρων του Δήμου ( π.χ φωτιστικά σώματα, όδευση δικτύου οπτικών ινών).

13) Ο Δήμος Σερρών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει τις “ηλεκτρονικές πληρωμές”, διότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Αυτή η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον δημότη να ενημερωθεί και να πληρώσει τις οφειλές του προς το Δήμο, χωρίς να προσέλθει στο ταμείο, εύκολα και με ασφάλεια, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών στο taxis.

14) Ο Δήμος Σερρών λειτουργεί το “Κοινωνικό Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα” που στοχεύει στην στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα,ΑΜΕΑ κλπ).

15) Βιοκλιματικές αναπλάσεις

16) Ο Δήμος Σερρών λειτουργεί το “γραφείο καθημερινότητας” για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

17) Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά σώματα LED, που είναι σε εξέλιξη.

18) Σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών και διαχείρισης λογαριασμών της ΔΕΥΑΣ (e-bill)».

Διαβάστε επίσης:

  • Ευχαριστήριο μήνυμα του Κωστή Ιωαννίδη Μετά την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Σερραίες και Σερραίους συμπολίτες μου, που πίστεψαν σ’ εμάς, που πίστεψαν σε εμένα και συνετ...