pantazis_pol_grafeioΕγκαινιάσθηκαν τα γραφεία του συνδυασμού «Σερραίων Αμφικτυονία».

Τα εγκαίνια των γραφείων του συνδυασμού «Σερραίων Αμφικτυονία», πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κι έτσι, λοιπόν, και επίσημα η παράταξη που διεκδικεί το Δήμο Σερρών απέκτησε το δικό της «σπίτι». Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών Στάθης Πανταζής, επεσήμανε τα εξής:
Σας καλωσορίζουμε στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης «Σερραίων Αμφικτυονία» και σας ευχαριστούμε πολύ όχι μόνο για την παρουσία σας εδώ απόψε, αλλά και για τη συμπαράστασή σας. Τη συμπαράστασή σας που την εκδηλώνετε με κάθε τρόπο από την ημέρα που ανακοινώσαμε τη δημιουργία αυτής της δημοτικής κίνησης και την απόφασή μας να διεκδικήσουμε στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές την ψήφο των συνδημοτών μας και την εντολή τους να μας εμπιστευθούν τη διοίκηση του νέου Δήμου Σερρών για την επόμενη τετραετία.
Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε τις δυνάμεις και μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που η δική σας εμπιστοσύνη μας δημιουργεί. Και ότι μπορούμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη σας με έργα και με πράξεις για τους ανθρώπους του Δήμου στον οποίο ζούμε και τον οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Δε συμπληρώθηκαν καν δυο μήνες από την ανακοίνωση της απόφασής μας και ήδη σήμερα είμαστε σε θέση, χάρη και στην ολόθερμη στήριξη πολλών φίλων, να εγκαινιάσουμε το εκλογικό μας κέντρο και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση, περαιτέρω δυναμική στην κίνησή μας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, πυκνώσαμε τις επαφές μας με ενεργούς πολίτες του Δήμου μας, για να τους ακούσουμε από κοντά.
Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο να διακρίνουμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών μας κυριαρχεί η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον του Δήμου μας και το άγχος για την καθημερινότητά τους. Παράλληλα όμως είναι εμφανής και η αποφασιστικότητά τους για τη διεκδίκηση ενός Δήμου πιο ανθρώπινου και πιο φιλικού, ενός Δήμου που και τους αξίζει και τους ταιριάζει. Ενός Δήμου, τον οποίο εμείς θέλουμε και φιλοδοξούμε να τον εκπροσωπήσουμε και να τον υπηρετήσουμε. Και έχουμε τη θέληση, έχουμε το μεράκι και τη φαντασία να εργαστούμε για να αναπτυχθεί η πόλη μας και η περιοχή μας, να γίνουν πιο ανθρώπινες και πιο φιλικές στους κατοίκους τους.
Φίλες και φίλοι!
Ήδη από την ιδρυτική μας διακήρυξη τονίσαμε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική μας κίνηση και ταυτόχρονα το μεγάλο, το ανυπολόγιστο κέρδος για το Δήμο μας θα είναι η αφύπνιση, η ενεργοποίηση και η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων συνδημοτών μας και προπαντός νέων ανθρώπων, προκειμένου να πάρουν ενεργό μέρος σε συμμετοχικές διαδικασίες και να συνδιαμορφώσουμε μαζί τους τη φυσιογνωμία αυτής της δημοτικής κίνησης.
Γιατί κι εμείς, όπως και ο Θουκυδίδης, «τον τε µηδέν τώνδε µετέχοντα ουκ απράγµονα, αλλ' αχρείον νοµίζοµεν». Δηλαδή «αυτόν που δεν αναμειγνύεται καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο πολίτη, αλλά άχρηστο πολίτη».
Δε θέλουμε οι συνδημότες μας να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας από την τηλεόραση, καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους. Δε θέλουμε οι συνδημότες μας να απεμπολούν τη δύναμη που διαθέτουν και να αναθέτουν την επιλογή και εκλογή της δημοτικής αρχής, σε οργανωμένα συμφέροντα, σε θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Γι´ αυτό και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε άξιους ανθρώπους, με σκέψη ελεύθερη, καταξιωμένους κοινωνικά και επαγγελματικά, ανθρώπους που αποτελούν παραδείγματα για τη στάση ζωής τους, για την επιτυχία τους στον κοινωνικό, στον επιστημονικό ή στον επαγγελματικό χώρο, στον οποίο δραστηριοποιούνται, ανθρώπους εργατικούς και ανιδιοτελείς, με όραμα για το Δήμο μας και το μέλλον του, με μεράκι και όρεξη για δουλειά. Ήρθε μάλλον η ώρα να αποδείξουμε στην πράξη πως απλοί πολίτες μπορούν χωρίς ταξίματα, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς διασυνδέσεις και υπόγειες διαδρομές να συμμετάσχουν στα δρώμενα του τόπου μας, μπορούν να πάρουν την τύχη του Δήμου μας στα χέρια τους.
Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας πρότασης αφορά το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα του νέου μεγάλου Δήμου μας που θα προκύψει, όπως φαίνεται, από τη διοικητική μεταρρύθμιση. Με απώτερο και φιλόδοξο στόχο ένα Δήμο με μηδενικό χρέος.
Γι’ αυτό και πρώτιστη προτεραιότητα για το Δήμαρχο του καινούργιου Καλλικρατικού Δήμου θα είναι ασφαλώς η ακριβής καταγραφή της περιουσίας του και της οικονομικής του κατάστασης. Και η χάραξη της οικονομικής του πολιτικής βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν. Και εμείς, επειδή ακριβώς ξέρουμε από τις δουλειές μας πώς βγαίνουν τα λεφτά, αφενός μεν θα έχουμε πάντα κατά νου ότι και το τελευταίο ευρώ του Δήμου ανήκει στους δημότες του, αφετέρου δε θα κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να διαχειριστούμε τα οικονομικά του Δήμου μας, όπως θα έκανε ένας συνετός νοικοκύρης στο σπίτι του ή ένας καλός επιχειρηματίας στην επιχείρησή του: Γνωρίζουν επακριβώς την περιουσία τους και φροντίζουν να την αξιοποιούν στο έπακρο.
Ο Δήμος βέβαια δεν είναι μια επιχείρηση για να μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να φέρει αφ’ εαυτού την ανάπτυξη στην περιοχή. Αλλά ένας σύγχρονος Δήμος δεν μπορεί να είναι μόνο ένας απλός διαχειριστής της όποιας κρατικής επιχορήγησης και των άλλων εσόδων του. Γιατί τότε δε θα είχαμε ανάγκη από έναν καλό Δήμαρχο, αλλά από έναν καλό λογιστή.
Γι’ αυτό ο Δήμος μας πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί εκείνο το κλίμα που ευνοεί την κινητικότητα, τη δραστηριότητα, την ανάπτυξη, που ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, οι οποίες και θα δημιουργήσουν τις νέες θέσεις εργασίας.
Ο μεγαλύτερος Δήμος του νομού μας πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά σε μια στενότερη επαφή με τη γειτονιά μας, κάτι που επιβάλλεται άλλωστε από το γεγονός ο νομός Σερρών αποτελεί πύλη επικοινωνίας της χώρας μας με την ανατολική Ευρώπη.
Φίλες και φίλοι!
Κανένας Δήμαρχος και καμιά δημοτική αρχή δεν μπορούν να φανούν χρήσιμοι στους δημότες, αν με τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν δεν καλυτερεύουν την ποιότητα της ζωής τους. Και με το αλάθητο κριτήριό τους οι δημότες δε θυμούνται κανένα Δήμαρχο και καμιά δημοτική αρχή της πόλης μετά την αποχώρησή τους από τα δημοτικά πράγματα, αν δεν έχουν συμβάλει στην καλυτέρευση της ζωής τους.
Εμείς πάντως φιλοδοξούμε να μην καταταγούμε σε αυτήν την κατηγορία. Και για να πετύχουμε αυτό απαραίτητες προϋποθέσεις, εκτός από καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του, που αναφέραμε ήδη, είναι:
1. Η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση του προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας. Γιατί εμείς εμπιστευόμαστε τους εργαζόμενους και πιστεύουμε ότι αυτοί έχουν τη διάθεση για προσφορά, η αξιοποίησή τους ωστόσο και η μεγιστοποίηση της προσφοράς τους είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου μας.
2. Η επισκευή, η συντήρηση και η ενίσχυση των υποδομών του νέου Δήμου μας.
3. Η κατάρτιση και η αξιοποίηση στο έπακρο των ευρωπαϊκών και κρατικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί για το Δήμο μας εξαιτίας ολιγωρίας ή παραλείψεων στην εκπόνηση και κατάρτιση αυτών των προγραμμάτων.
Γιατί εμείς θα φροντίσουμε να έχουμε ώριμες μελέτες και δεσμευόμαστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσουμε πρόγραμμα και να μην εγκριθεί. Επειδή τυχαίνει να ξέρουμε και από VESPA και από Ε.Σ.Π.Α.
Στο σημείο αυτό δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό να τονίσουμε ότι δε θα έχουμε καμιά ανάγκη και δε θα κάνουμε εξωθεσμικούς απολογισμούς, σαν αυτούς που κάποιοι άλλοι κάνουν αυτήν την ώρα κάπου αλλού και οι οποίοι βαρύνουν εσένα, αγαπητέ συνδημότη. Επειδή απλούστατα, όπως έλεγε και ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής «δε θα χρειάζονται τα λόγια, γιατί θα μιλούν τα έργα μας».Είναι πασιφανές ότι αν εξασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, και το Δίχτυ (Δίκτυο) Κοινωνικής Προστασίας μπορούμε να αναβαθμίσουμε και να διευρύνουμε, και τις πολιτιστικές δραστηριότητες που σχεδιάζουμε μπορούμε να αναπτύξουμε, και τις αθλητικές και σχολικές υποδομές μπορούμε να στηρίξουμε.
Και επιπρόσθετα μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των δρόμων, τη συντήρηση και ενίσχυση του πράσινου στους δρόμους και τα πάρκα, την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, το αποχετευτικό Δίκτυο και το Δίκτυο ύδρευσης, την εφαρμογή και επέκταση της ανακύκλωσης.
Και ας μην προσθέσουμε εδώ έναν ατέλειωτο κατάλογο από αυτονόητα που πρέπει να γίνουν και τα οποία άλλωστε θα μπορούσαν να τα συνυπογράψουν και να τα πετύχουν όλοι οι συνυποψήφιοί μας για το αξίωμα του Δημάρχου Σερρών.
Φίλες και φίλοι!
Θέλω να τονίσω ότι, ο καινούργιος Δήμος που θα δημιουργηθεί με πληθυσμό που, όπως φαίνεται, θα εγγίζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του νομού μας δεν έχει καμιά τύχη, αν ακολουθήσει τη δοκιμασμένη αλλά ατελέσφορη συνταγή της επιβολής νέων φόρων στους δημότες, φόρων που μόλις και μετά βίας μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα κάποιων μηνών, ενώ από την άλλη πλευρά στερούν από αυτούς, και ιδιαίτερα από τους δημότες των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, ένα σημαντικό ποσό από το εισόδημά τους. Όπως άλλωστε δε θα έχει καμιά τύχη και κανένα αποτέλεσμα η πρόσφατη επιλογή της εισπρακτικής επιδρομής που έγινε στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών, καθόσον τα έσοδα που θα προκύψουν δεν καλύπτουν ούτε καν τη διαφορά που προκύπτει στα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας. Η πολιτική αυτή είναι φανερό πως ανακυκλώνει και διαιωνίζει τα προβλήματα. Οδηγεί σε φαύλο κύκλο, σε αδιέξοδο, καθώς τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα μειώνουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και ανατροφοδοτούν το δημόσιο χρέος.
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία, στην οποία ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική είναι ένα αρκετά διδακτικό παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δε σκοπεύουμε να αντιγράψουμε μια τέτοια πολιτική και να την εφαρμόσουμε στο Δήμο Σερρών.
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα βάλουμε απέναντί μας τα προβλήματα του Δήμου μας και όχι τους αντίπαλους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Σερραίων δημοτών. Γι’ αυτό θα μείνουμε με σχολαστική επιμονή και, αν χρειαστεί, με υπομονή μακριά από ανούσιες και στείρες αντιπαραθέσεις, μακριά από κινήσεις εντυπωσιασμού. Γιατί δε θέλουμε να κουράσουμε τους δημότες, αντιθέτως θέλουμε να μετασχηματίσουμε την αγωνία τους για την πορεία του τόπου μας σε πάθος για συμμετοχή και δημιουργία, σε μεράκι, σε φαντασία και θέληση για προσφορά. Αυτοί οι δημότες περιμένουν από την αυριανή δημοτική αρχή όχι μόνο την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και της καθημερινότητας του, αλλά και μια άλλη πρακτική, μια άλλη προσέγγιση, μια άλλη αντίληψη, ένα άλλο ήθος και ύφος. Γι’ αυτό και θα μείνουμε με φανατισμό μακριά και δε θα υιοθετήσουμε τη σύγχρονη μόδα του life-style.
Αυτό το αφήνουμε για άλλους πολιτικούς. Να γιατί ο στόχος μας είναι να στελεχώσουμε την κίνησή μας και το ψηφοδέλτιό μας όχι με λαμπερά, αλλά με λαμπρά ονόματα της τοπικής κοινωνίας. Αλλά και δε σκοπεύουμε να πολιτευτούμε ως απολιτίκ υποψήφιοι Δήμαρχοι, κάτι που επίσης ευδοκιμεί και είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια.Δεν είμαστε τα καλά και σεμνά απολιτίκ παιδιά που θα αποφύγουμε τις πολιτικές τοποθετήσεις για να τα έχουμε καλά με όλους. Είμαστε πολιτικά όντα και ως τέτοια θα πολιτευτούμε. Και πολίτες με άποψη πολιτική που δοκιμάζεται καθημερινά στην κονίστρα της κοινωνίας θέλουμε να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας. Γιατί απλούστατα θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας, γιατί απλούστατα δεν έχουμε το δικαίωμα να σας απογοητεύσουμε.

Διαβάστε επίσης: