esr.jpg elvima.gifΓια επανα-
λαμβανόμενα περιστατικά άδικων επιθέσεων σε βάρος των εκπαιδευτικών και δημοσιογραφικές ακρότητες.
Εγγραφη καταγγελία σε βάρος της τηλεοπτικής εκπομπής του Αθαν.Αραμπατζή.
Ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού Επικρατείας και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στο δικό της … στόχαστρο βάζει τον δημοσιογράφο και εκδότη Αθανάσιο Αραμπατζή η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Αφορμή, όπως υποστηρίζει σε έγγραφη καταγγελία της , τα "επαναλαμβανόμενα περιστατικά άδικων επιθέσεων σε βάρος των εκπαιδευτικών και απαξίωσης του έργου τους από τον τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο του νομού Σερρών". Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου,
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αισθάνεται την ανάγκη να σας εκφράσει την ανησυχία, την οργή και την αποδοκιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά άδικων επιθέσεων σε βάρος των εκπαιδευτικών και απαξίωσης του έργου τους, από μερίδα του γραπτού αλλά και του ηλεκτρονικού τύπου.
Τελευταίο ανησυχητικό κρούσμα είναι αυτό που συνέβη την 14η Απριλίου 2008 στην εκπομπή «στο Στόχαστρο» του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΔΙΚΤΥΟ του νομού Σερρών. Ο δημοσιογράφος κ. Αθανάσιος Αραμπατζής, ιδιοκτήτης του προαναφερθέντος τηλεοπτικού σταθμού, κατήγγειλε τον σύλλογο διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Σερρών ισχυριζόμενος ότι, σε τριήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε το σχολείο, οι μαθητές παρέμειναν σε νυκτερινό κέντρο μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες καταναλώνοντας, δήθεν, αλκοολούχα ποτά. Η περιγραφή του «συμβάντος» διανθίστηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Ο δημοσιογράφος επανήλθε, με το ίδιο ύφος, και σε επόμενες εκπομπές του.
Η συνεχιζόμενη προβολή ενός ανύπαρκτου, στην πραγματικότητα, ζητήματος υποχρέωσε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Σερρών να απαντήσει με ανακοίνωσή του, στις 9 Μαϊου 2008, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου και αποκαθιστώντας τους βαρύτατα θιγόμενους εκπαιδευτικούς, στους οποίους εξέφραζε τη συμπαράστασή του.
Δυστυχώς, η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων δεν δημοσιοποιήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος με τη στάση του αυτή αγνόησε και περιφρόνησε απροκάλυπτα ακόμη και τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Δεδομένου ότι οι συνεχείς υβριστικές αναφορές του δημοσιογράφου είχαν πλήξει το κύρος των εκπαιδευτικών του σχολείου στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, το ανωτέρω συμβάν απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σερρών. Τα μέλη του ομόφωνα ενέκριναν ανακοίνωση προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. με τίτλο, «Η δεοντολογία στο απόσπασμα».
Θα περίμενε κανείς ο τηλεοπτικός σταθμός ΔΙΚΤΥΟ και ο ιδιοκτήτης – δημοσιογράφος κ. Αραμπατζής Αθανάσιος να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποκαταστήσουν τους θιγόμενους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε, από υπαιτιότητα του δημοσιογράφου προήλθε η αναταραχή, αφού δεν ήλεγξε προσεκτικά τις πηγές του και δεν διασταύρωσε τις πληροφορίες που του δόθηκαν. Ενώ, σε κάθε περίπτωση και πριν δημοσιοποιήσει την «είδηση», όφειλε να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Σερρών και να καταγράψει και τη δική του άποψη.
Αντί γι’ αυτό προχώρησε σε μια αήθη επίθεση, αυτή τη φορά προς το Προεδρείο του Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ, παίρνοντας αφορμή από μια φράση της ανακοίνωσής του, «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», της οποίας η μόνη ορθή διατύπωση – κατά τη γνώμη του κ. Αραμπατζή – είναι, «εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν»! Και ενώ φάνηκε επιεικής και …μεγαλόψυχος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. (επειδή δεν είναι φιλόλογος!!) επιτέθηκε με απαξιωτικές αξιολογικές κρίσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στη Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. ακυρώνοντάς την ως εκπαιδευτικό, αφού αμφισβήτησε ακόμη και την επιστημονική της επάρκεια και την ικανότητά της να διορθώσει τα γραπτά δοκίμια των μαθητών (σημειώνεται ότι την περίοδο εκείνη οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έδιναν εξετάσεις)!
Μέχρι σήμερα είχαμε συναντήσει δημοσιογράφους να επιχειρούν να εμφανιστούν ως οι πλέον έγκριτοι νομικοί, διεθνολόγοι, βαλκανιολόγοι, οικονομικοί αναλυτές, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κ.ά.. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δημοσιογράφο που διεκδικώντας το γέρας της άριστης γνώσης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας απαιτεί, να … υποκλίνονται μπροστά του οι ειδικοί επιστήμονες!
Πέραν των ευτράπελων πτυχών του ζητήματος η αναίτια στοχοποίηση επαγγελματικών κλάδων από μερίδα των εκπροσώπων του τύπου αποτελεί επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας φαινόμενο που οφείλει να απασχολήσει σοβαρά τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο καθώς και το ΕΣΡ. Όταν απαξιώνονται η εκπαίδευση και οι λειτουργοί της, το ζήτημα είναι ακόμα πιο σοβαρό, διότι η υπονόμευση και αποδόμηση της εκπαίδευσης και μάλιστα της δημόσιας, θα έχει στο μέλλον ολέθριες συνέπειες για την ίδια την κοινωνία μας!
Τέλος, η άποψη του παραπάνω δημοσιογράφου ότι ένας συνδικαλιστής, εξ ορισμού, είναι ανεπαρκής σε σχέση με τα εργασιακά του καθήκοντα, είναι απλοϊκή και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς μας.
Ωστόσο, ίσως ο κ. Αραμπατζής Αθανάσιος να οραματίζεται μια κοινωνία, έναν κόσμο και μια δημοκρατία στα δικά του μέτρα, όπου δεν υπάρχουν, συνδικαλισμός, συνδικαλιστές και συνδικάτα. Εδώ, βεβαίως, μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ αταξικής κοινωνίας και ολοκληρωτισμού!

Κύριε Υπουργέ,


σας καλούμε να θέσετε στις άμεσες προτεραιότητές σας ένα όντως δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα λειτουργούν και θα δραστηριοποιούνται και τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Θέση μας είναι ότι επιβάλλεται να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων δημοκρατικής δεοντολογίας καθώς και στην αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση καταστρατήγησής τους.


Κύριε Πρόεδρε του ΕΣΡ,

Απαιτούμε, με δική σας πρωτοβουλία, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να επιληφθεί άμεσα του συγκεκριμένου περιστατικού δημοσιογραφικής ακρότητας.

Από τα τοπικά ΜΜΕ του νομού Σερρών ζητούμε, τέλος, να δημοσιοποιήσουν την επιστολή- ανακοίνωσή μας για την αποκατάσταση των θιγόμενων συναδέλφων μας και την υπεράσπιση της δικής τους εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

Διαβάστε επίσης: