Την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των δήμων και της κατασκευής έργων υποδομής και ανάπτυξης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Σιντικής, Φώτη Δομουχτσίδη, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του την Τετάρτη στις Σέρρες.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δήμων, παρά το γεγονός ότι τους έχουν δοθεί περισσότερες από 200 νέες αρμοδιότητες τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται, όπως τόνισε, «γερή χρηματοδότηση, να γίνουν έργα σε όλους τους τομείς, προκειμένου ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία, να μπορεί να παραμένει στον τόπο του, να συνεχίζει να παράγει, να δουλεύει, να αθλείται και να μορφώνεται».

Ο κ. Δομουχτσίδης  ενημέρωσε  τον Κουτσούμπα για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, μεταξύ των οποίων οι προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι ο Δήμος Σιντικής είναι ένας «πράσινος» Δήμος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του λατομείου στον Λαϊλιά σημειώνοντας ότι, τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκάθαρα, διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο λειτουργίας λατομείου στην περιοχή.

Αμέσως μετά, ο κ. Κουτσούμπας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο, με εκπροσώπους φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινοτήτων του δήμου, από τους οποίους ενημερώθηκε για όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της περιοχής και ιδίως για το θέμα της δημιουργίας λατομείου εξόρυξης γρανίτη στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου. Τόσο η διοίκηση του δήμου, όσο και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, τόνισαν στον κ. Κουτσούμπα ότι οι κοινωνίες της περιοχής είναι κάθετα αντίθετες στην αδειοδότηση του λατομείου γρανίτη, καθώς -όπως επισήμαναν- η λειτουργία του θα επιβαρύνει την περιοχή, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στις προστατευόμενες περιοχές ΝATURA.

O κ. Κουτσούμπας, από τη μεριά του, επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμένουν μάχιμοι και δραστήριοι και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ενότητα και αγώνα. Υποσχέθηκε δε, ότι το ΚΚΕ θα προωθήσει όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της τοπικής κοινωνίας της Σιντικής και θα προβάλει τα αιτήματά τους στη Βουλή. Επισήμανε ότι ο γρανίτης είναι ένα ραδιενεργό υλικό και οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα θα είναι μεγάλες, ενώ πρόσθεσε το λατομείο θα επιβαρύνει συνολικά το περιβάλλον.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμα ότι το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται μόνο με ΑΠΕ, αλλά πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να παραμένουν χαμηλά οι χρεώσεις για την ενέργεια. Απευθυνόμενος δε στους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, επισήμανε ότι, ακόμα και τώρα, που παρατηρείται στην οικονομία μικρή ανάκαμψη, και υποτίθεται πως έχουμε ξεπεράσει τη βαθιά οικονομική κρίση, τα όποια χρήματα δόθηκαν εν είδει προεκλογικών παροχών, εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Στο νοσοκομείο Σερρών

Το ζήτημα του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όσο και με τον δήμαρχο της πόλης Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Ο κ. Κουτσούμπας στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακούν την επιστημονική κοινότητα και να ακολουθούν όσα τονίζουν οι γιατροί.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η στάση αυτή του ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «μεγάλες ευθύνες» και «εγκληματικά λάθη καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κουνάει το χέρι στους πολίτες και να τους λέει τι πρέπει να κάνουν, όταν η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν υπερασπίστηκε και δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις ιδιωτικές κλινικές, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας» και πως «έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και όχι να απαξιωθεί ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην εμπορευματοποίηση της υγείας».

Ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων λέγοντας τους πως όλους αυτούς τους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορονοϊού καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που υπήρξαν. Σημείωσε μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας το νοσοκομείο Σερρών να έχει λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού».

Στο Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Κουτσούμπα με τον δήμαρχο Σερραίων, Αλέξανδρο Χρυσάφη, συζητήθηκαν η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το κοινό μέτωπο στη μάχη κατά του κορονοϊού, θέματα λειτουργίας του Δήμου Σερρών και ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνοντας έμφαση στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α΄βαθμού.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα θέματα που έχουμε εκπέμψει ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η υποστελέχωση και η μεταβίβαση πολλών αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση θα αξιολογηθούν και με τη δικιά σας συμβολή από την πολιτεία», είπε ο Δήμαρχος.

«Στο ΚΚΕ διεκδικούμε λύσεις για τις περισσότερες από 200 αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους, την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Με τους αγώνες μας μέσα και έξω από τη Βουλή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Αμέσως μετά, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο οποίος τον ξενάγησε και στην έκθεση των πρωτοσέλιδων εφημερίδων και ιστορικών τεκμηρίων του συγγραφέα και ιστορικού, Βασίλη Τζανακάρη, με θέμα τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα της πανδημίας, αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει η περιοχή.

Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα χρειάζονται ιδιαίτερη κοινωνική φροντίδα και μέριμνα, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που θα πρέπει να τους παρέχεται για εύρεση εργασίας και κοινωνική ένταξη ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Επισήμανε ακόμα ότι «οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος που δυστυχώς δεν καλύπτεται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία» και «χρειάζεται συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα σε όλους τους τομείς όπως της επιμόρφωσης, της αξιοποίησης τους και της κοινωνικής μέριμνας».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Λεωνίδας Κασάπης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 314 επισκέπτες