Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στα Νέα.

Χειρίζεστε πολιτικά και επιχειρησιακά εκ μέρους του ΥΠΕΞ τις αναγκαίες αλλαγές σε βιβλία κτλ μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς δρομολογείτε αυτή την διαδικασία, τι βήματα έχει και τι μεταβολές θα δούμε; Υπηρεσιακά πώς θα οργανωθεί η αλλαγή, θα συνεννοείστε με την άλλη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας;

Η Μεικτή ∆ιεπιστηµονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα συμφωνήθηκε να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Επιτροπή συμφωνήθηκε να εξετάσει και να αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας (…) σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε ότι κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση την χρονιά 2019-20020 δεν περιέχει αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με το ανωτέρω άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών οι βόρειοι γείτονές μας ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ για πρώτη φορά από την εμμονή στις προπαγανδιστικές, ανιστόρητες, αντιακαδημαϊκές θεωρίες, που τους παρουσίαζαν ως απογόνους του αρχαίου Ελληνικού μακεδονισμού με όλες τις γραφικές συνέπειες. Κι είναι η πρώτη φορά, που με σαφήνεια αναφέρονται στην σλαβική προέλευση και καταγωγή τους , με ιδιαίτερη μνεία στην γλώσσα αποδεχόμενοι το καταφανές, ότι η γλώσσα τους είναι γλωσσικό ιδίωμα των νοτίων σλαβικών γλωσσών.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα συνεδριάσαμε στις 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα ξανασυνεδριάσουμε  εντός του μήνα στη Δοϊράνη. Η ελληνική πλευρά έθεσε προς την άλλη πλευρά τρία ζητήματα:

α)        Τα αναλυτικά προγράμματα του 2019-2020, να δίνουν σαφείς οδηγίες στους δασκάλους και καθηγητές να μην διδαχθεί τίποτα το οποίο να έχει αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αρχαίο Μακεδονικό Πολιτισμό, αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και ιστορία, τον Μέγα Αλέξανδρο, Φίλιππο Β’, Αριστοτέλη, Βεργίνα κ.λ.π.

β)         Θα πρέπει να αφαιρεθούν από όλα τα βιβλία, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, κάθε εικόνα, σύμβολο, σχέδιο, φωτογραφία που σχετίζεται με τα ανωτέρω.

γ)         Θα πρέπει να αφαιρεθεί κάθε χάρτης που αποτυπώνεται ο αλυτρωτισμός και αναθεωρητισμός, όπως η απεικόνιση της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Η άλλη πλευρά συμφώνησε επί των τριών θεμάτων, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση, αφού αυτά προκύπτουν από το κείμενο της Συμφωνίας.

Η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή έχει πολλή εργασία μπροστά της, αφού τώρα αρχίζει η διαδικασία ελέγχου των βιβλίων, γραμμή προς γραμμή, ώστε οποιοδήποτε αλυτρωτικό κείμενο / εικαστικό / χάρτης να αφαιρεθεί και να γίνει επανατύπωση του εκάστοτε βιβλίου.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι δεδομένου ότι στα ελληνικά βιβλία δεν υπάρχουν αλυτρωτικά ή αναθεωρητικά στοιχεία, εμείς θα έχουμε την πρωτοβουλία να διορθώσουμε σε βιβλία και χάρτες το όνομα της γειτονικής μας χώρας, με το Βόρεια Μακεδονία αντί του ΠΓΔΜ.

Ο Ζάεφ επιμένει στον όρο "Μακεδονία" σκέτο. Αυτό βάζει σε σκέψεις ακόμη και τους υποστηρικτές της Συμφωνίας για το πόσο καλή είναι...τι λέτε;

Διανύσαμε μία μεταβατική περίοδο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου τυπικά υπήρχε το δικαίωμα χρήσης του πρώην συνταγματικού ονόματος της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται ότι η Συμφωνία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ και συνεπώς περατώνεται η μεταβατική περίοδος. Συνεπώς με την Συμφωνία σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή, περατώνεται κάθε δυνατότητα μνείας και χρήσης ονομασιών που αντιτίθενται στα συμφωνηθέντα : Pacta sund servanda.

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι οι βόρειοι σλάβοι γείτονες μας έχοντας επιλέξει να εξέλθουν από τον βαλκανικό απομονωτισμό και να εισέλθουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια δεν έχουν κανένα απολύτως περιθώριο να μην σεβαστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες. Είναι κρίσιμο να υπογραμμίσω ότι τα συμφωνηθέντα,  εμφατικά αυτά που αναφέρονται στην παιδεία, αποτελούν και αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα εφαρμοστέο δίκαιο για μια χώρα που φιλοδοξεί και αιτείται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ξέρετε καλά, από τις Σέρρες, πως διαμορφώνεται ένα κλίμα σε Βόρειο Ελλάδα, εξαιρετικά δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Ένα κλίμα που τα έχει όλα, πχ στις Σέρρες είχαμε μέχρι και στάση εργασίας των δικηγόρων. Υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί όλο αυτό;

Είναι σαφές ότι ο διάλογος μεταξύ πολιτικών κομμάτων και φορέων σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν διεξήχθη με όρους εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, αλλά σε επίπεδο , λυπούμαι που το λέω , κομματικών σκοπιμοτήτων. Έτσι δεν απασχόλησε την δημόσια συζήτηση, ουδόλως, το γεγονός ότι η διαφορά μας με τα Σκόπια ήταν το «Ονοματολογικό». Ούτε εστίασε η δημόσια αντιπαράθεση στο γεγονός ότι υπήρχε διεθνώς εκφρασμένη επανειλημμένα θέση της χώρας επί του «Ονοματολογικού» με τέσσαρες παραμέτρους: α) Απαιτούσαμε σύνθετη ονομασία β) Απαιτούσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό γ) Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό να ισχύει έναντι πάντων και βέβαια δ) Να παύσουν οι αλυτρωτισμοί κι αναθεωρητισμοί σε βάρος της Ελλάδας. Είναι καθοριστικό να υπογραμμίσω, ότι οι ως άνω θέσεις της πατρίδας μας δεν διατυπώθηκαν στα διεθνή φόρα από τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά έχουν διακηρυχθεί ρητά και κατ΄ επανάληψιν από πρώην Πρωθυπουργούς, που τότε ήταν ηγέτες των σημερινών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η ανασφάλεια του Αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τις εξελίξεις των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, η έλλειψη στιβαρής πολιτικής πρότασης του κόμματός του, τέτοιας που να πείθει τους πολίτες, οδήγησε τον Κυρ. Μητσοτάκη σε υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής, πέραν των ορίων, για τις Πρέσπες και το Ονοματολογικό με τα Σκόπια. Η αντιπολίτευση δεν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα διαπραγματεύτηκε το κακοφορμισμένο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η αντιπολίτευση επίσης δεν παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις – κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί  από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε διεθνές πεδίο. Επέλεξε ως πεδίο μάχης τον ακροδεξιό λαϊκισμό, την ανευθυνότητα σε αντίθεση με το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και ενάντια στην προοπτική της Ελλάδας, ως πυλώνα δημοκρατίας, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Εύλογο είναι ο ανεύθυνος λαϊκισμός και η διαστρέβλωση των συμφωνηθέντων, η αποσιώπηση των διεθνών δεσμεύσεων και η απόκρυψη των πολυεπίπεδων ευθυνών δεκαετιών να επηρεάζουν εν πρώτοις τον καθημερινό πολίτη που τρέχει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επιουσίου.

Όμως αλίμονο σ΄ αυτούς που συνειδητά επενδύουν στις ακροδεξιές ρητορικές κι επωάζουν το αυγό του φιδιού! Μπορεί πρόσκαιρα, επενδύοντας στο συναίσθημα,να προσελκύουν οφέλη από ανύποπτους κι ανενημέρωτους (δεν αναφέρομαι σε φανατικούς, ιδιοτελείς κι εμπαθείς, για προφανείς λόγους) όμως ο χρόνος είναι ισχυρός καταλύτης. Κι ο καταλύτης αυτός αναδεικνύει και θα αναδείξει εμφανέστερα την βασιμότητα των επιχειρημάτων και την τεκμηρίωση του συμφέροντος της πατρίδας και του λαού μας, με γνώμονα την ιστορική και πολιτισμική διαχρονία Ελληνισμού και Ρωμιοσύνης.

Ευθύνη μας η ανάδειξη της αλήθειας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Συμφωνία, γιατί Δημοκρατία σημαίνει πολίτης, σημαίνει λαός ενημερωμένος με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές λαϊκισμού. Κι είναι μέγιστη αυτή η ευθύνη, δεν είναι απλώς ευθύνη πληροφόρησης και επικοινωνίας, αλλά ευθύνη δημοκρατίας και ιστορίας.Γι’ αυτό  φέρουμε εμείς πρώτοι το μέγιστο μερίδιο ευθύνης.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σε οικονομικό, αναπτυξιακό, τουριστικό, πολιτιστικό εκκλησιαστικό επίπεδο, αλλά και στα επίπεδα των διεθνών σχέσεων. Κι αυτή η πρόκληση δεν αφορά απλώς την κυβέρνηση και τα κόμματα. Αφορά τον τόπο και τον λαό, την ανάπτυξη και τους επιχειρηματίες, εστιάζει στην οικονομία και τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, αφορά την παιδεία, τον πολιτισμό και τους νέους. Ανταποκρινόμαστε σ΄αυτήν την ιστορική και δημοκρατική πρόκληση με υπευθυνότητα . Με την βεβαιότητα ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται σ΄αυτήν.

Διαβάστε επίσης: