Στήριξη στη νέα γενιά αγροτών εξέφρασε από την Αναγέννηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ papandreou-anagennisi.jpg elvima.gif
Για την αναγέ-
ννηση του αγροτικού χώρου, ως αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης και κατοχύρωσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, δεσμεύτηκε από την Αναγέννηση Σερρών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στο πλαίσιο της χθεσινής του επίσκεψης στο Ν.Σερρών ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε την μονάδα επεξεργασίας ρυζιού της Αναγέννησης, αλλά και χώρους αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων, τα οποία παραμένουν αδιάθετα. Είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας ρυζιού καρολίνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Είμαστε εδώ, για να συμπαρασταθούμε στην αγροτιά που αντιμετωπίζει πολλά και δύσκολα προβλήματα. Απαιτείται μια αναγέννηση του αγροτικού χώρου και γι’ αυτή την αναγέννηση πιστεύουμε πάρα πολύ στην νέα γενιά των αγροτών, στους νέους αγρότες. Μια νέα γενιά αγροτών που θέλουμε να επιλέγει συνειδητά το αγροτικό επάγγελμα, να αισθάνεται περήφανη γι’ αυτή τη δράση, την παραγωγική δουλειά. Όμως, αυτό σημαίνει να κατοχυρώσουμε το επάγγελμα, να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα, να αισθανθεί πράγματι επαγγελματίας ο νέος αγρότης στο χώρο της παραγωγής και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό. Και βεβαίως, να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στη γνώση, στην παιδεία, να έχει την επιμόρφωση και την εκπαίδευση, να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες'' υποστήριξε μεταξύ άλλων από το Δ.Δ. Αναγέννησης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. '' Μια αγροτιά, που θα μπορεί να δικτυώνεται με δύναμη, με καινούργιες συλλογικές μορφές. Να αποτελέσει αυτή η νέα γενιά την αιχμή του δόρατος για μια άλλη ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο και στην περιφέρειά μας, αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη, που είναι μια ποιοτική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που τα ελληνικά προϊόντα θα ακούγονται πάντα ως προϊόντα αξίας και ποιότητας. Να ταυτίσουμε τη λέξη «ελληνικά» με τη λέξη «αξία». Μπορούμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Και θέλω να συγχαρώ τους νέους αγρότες για τις προσπάθειες που κάνουν. ''

Στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο Ν.Σερρών ο κ.Παπαπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν με πράσινες σημαίες.
Συνάντηση με Νομάρχη και τοπικούς εκπροσώπους

« Χρειάζεται σχέδιο και όχι εγκατάλειψη» με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το δικό του μήνυμα για την ανάπτυξη του νομού Σερρών.
Ο Νομάρης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Κινήματος στο Νομαρχιακό Μέγαρο και συζήτησε μαζί του τα φλέγοντα ζητήματα του νομού και τις αναπτυξιακές προοπτικές του.
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα τονίζοντας πως είναι ένα έργο που καθυστέρησε σημαντικά, ενώ άσκησε κριτική και στο θέμα της μείωσης των κονδυλίων για το συγκεκριμένο έργο.
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης είπε στον κ. Παπανδρέου πως ο δρόμος αυτός είναι πολύ σημαντικός για τον νομό, ενώ σημείωσε πως οι τοπικοί άρχοντες θα ήθελαν ο δρόμος αυτός να είναι πλατύς και όχι τόσο « μικρός» όπως τον χαρακτήρισε.
Καλά διαβασμένος ο κ. Παπανδρέου γνώριζε τα προβλήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού και επεσήμανε πως: « ο νομός των Σερρών μπορεί να στηριχτεί στα ποιοτικά προϊόντα, στον εναλλακτικό, αγροτικό, ιαματικό τουρισμό και φυσικά στη γεωθερμία καθώς έχει τη δυνατότητα να είναι πηγή ανανεώσιμων πηγών».
papandreou-nomarxis.jpgΟ κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ στηρίζει το θεσμό και θα τον ενισχύσει ακόμη περισσότερο.
Ο κ. Φωτιάδης σημείωσε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει θέσει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη του τόπου και έχει δρομολογήσει μια σειρά από τις προτεραιότητες της.
Με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν οι βουλευτές του νομού του κόμματος, οι αντινομάρχες καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι συνομίλησαν μαζί του και του σκιαγράφησαν τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου.
Ο Νομάρχης χάρισε στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μια λύρα του Απόλλωνα κατασκευασμένη από φυσικά υλικά.

Συνάντηση με τους αγρότες

Την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε μια αντιπροσωπεία πέντε αγροτών, οι οποίοι του έθεσαν τα αιτήματα τους.
Στην συνάντηση που είχαν μαζί του έγινε λόγος για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τους έχουν οδηγήσει στο τέλμα.
« Ενωμένοι» οι αγρότες ζήτησαν την βοήθεια του κ. Παπανδρέου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα τους και να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα.
Οι αγρότες ζητούν: « την άμεση στρεμματική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αγροτικό πετρέλαιο, επιστροφή του Φ.Π.Α στο 15%, πάγωμα των χρεών προς της Α.Τ.Ε., άτοκα δάνεια προς τους αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των αγροτοδικείων, συνέχιση των επιδοτήσεων και μετά το 2013, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο στις αγωγές των τροφίμων και τη δημιουργία του μητρώου των αγροτών».
Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αγρότες συμμερίζεται το αίτημα τους για την δημιουργία μητρώου των αγροτών, ενώ όπως τόνισαν άκουσε με προσοχή τα αιτήματα τους και τους υποσχέθηκε λύσεις.
Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Κερδυλλίων κ. Διαμαντής Διαμαντόπουλος απαντώντας στην ερώτηση εάν οι αγρότες είναι ενωμένοι είπε: « έχουμε ένα κοινό μέτωπο». Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Νικητόπουλος πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών του Δήμου Στρυμόνα σημείωσε πως στις 16 του μηνός οι αγρότες θα συναντηθούν για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Ο κ. Κλωνάρης Λιούτας μέλος του Συλλόγου Αγροτών Ηράκλειας τόνισε πως: « ζητήσαμε την βοήθεια του κ. Παπανδρέου στα άμεσα προβλήματα μας και όταν έγινε αναφορά μέσα στην σύσκεψη για τον αν συμφωνεί ο ίδιος με την συνέχιση των επιδοτήσεων και μετά το 2013 δεν μας απάντησε ευθέως και τόνισε πως είναι πολλά τα πράγματα που θα πρέπει να δούμε στα θέματα της γεωργίας».

Διαβάστε επίσης: