elvima.gifkolia.jpgΜε στόχο την προώθηση σειράς θεμάτων που αφορούν το Ν.Σερρών, συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη είχε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Σε συνέχεια των πρόσφατων πρωτοβουλιών της η Σερραία βουλευτής υποστήριξε την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών προκειμένου να προταχθεί ο άξονας Σερρών – Σιδηροκάστρου και Προμαχώνα για τη δημιουργία Διασυνοριακού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών και Ζώνης Ελεύθερων Οικονομικών Συναλλαγών. Για το ζήτημα αυτό η κα Κόλλια έχει συνεχή συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Σοφοκλή Θεμιστοκλέους. Για τα αποτελέσματα της συζήτησης η κα Κόλλια με την επιστροφή της θα έχει συνάντηση και με τον Νομάρχη Σερρών κ. Φωτιάδη για τον ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα αυτό και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον.
Η κα Κόλλια, πριν την επίσκεψή της στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, είχε συνεργασία και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Δρογαλά, ώστε να είναι η πόλη των Σερρών εκείνη, η οποία θα φιλοξενήσει συνέδριο με σκοπό την ανάπτυξη ενός διακρατικού δικτύου στην Νοτιανατολική Ευρώπη, για την προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών στο τομέα των Τροφίμων και Ποτών. Η κα Κόλλια σε δήλωσή της αναφέρει: «με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη οι προσπάθειες – πρωτοβουλίες, που καταβάλλονται από το Επιμελητήριο Σερρών στην κατεύθυνση προώθησης συνεργασίας με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς και των Επιμελητηρίων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και ιδιαίτερα των πρόσφατα ενταγμένων ή υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών».
Ο κ. Αλογοσκούφης κατ’ αρχήν τον βρίσκει σύμφωνο η όλη διοργάνωση να είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και με την συνδρομή του ΟΠΕ ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες.
Εξάλλου η κα Κόλλια σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών της, έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό, το θέμα της καθυστέρησης καταβολής της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Η καθυστέρηση σύμφωνα με το Υπουργείου Εσωτερικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νάκο, οφείλεται στη σταδιακή χρηματοδότηση της ΣΑΕ 055 του ΥΠΕΣ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση ικανοποίηση του συνόλου των σχετικών αιτημάτων του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκκρεμούσαν στις αρχές του έτους 2008 συνολικά 822 αιτήσεις για χορήγηση κρατικής αρωγής που αντιστοιχούσαν σε 17.262.999 ευρώ. Η πρώτη κατανομή χρηματοδότησης της ΣΑΕ 055 για το έτος 2008 έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2008 και πιστώθηκε με το ποσό των 4.000.000 ευρώ, με την οποία αποπληρώθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι και τον Ιούνιοι του 2005. Σε δήλωση της η κα Κόλλια αναφέρει: Για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης έχουν διατεθεί συνολικά μέχρι σήμερα 210.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 158.000.000 ευρώ περίπου διατέθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2004. Η καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόσο στους παλιννοστούντες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους και κατά επέκταση σε όλο τον κατασκευαστικό κλάδο της οικοδομής. Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο να εξασφαλιστούν μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται στο επόμενο διάστημα.
Επίσης η κα Κόλλια σε πρόσφατη συνάντησή της με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Σερρών, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται, στην Υ.Δ.Ε. Ν. Σερρών, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι καθυστερήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται παραμένουν, προβλήματα που θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα με την αποχώρηση των 5 από τους 10 εργαζομένους στην Υπηρεσία. Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει το σχετικό αίτημα με τις υπηρεσίες του ώστε αυτό να ικανοποιηθεί.
Σύμφωνα με το Νόμο 3389/2005, η αρμόδια υπηρεσία για τον εντοπισμό έργων και υπηρεσιών που μπορούν να εκτελεσθούν ή να παρασχεθούν μέσω των ΣΔΙΤ είναι η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η κα Κόλλια – Τσαρουχά, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, να μελετηθεί η δυνατότητα υλοποίησης ειδικού προγράμματος που θα αφορά την κατασκευή διαφόρων μεγάλων έργων στο Νομό Σερρών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που, όπως για παράδειγμα νέο Νομαρχιακό Μέγαρο, νέος Πυροσβεστικός Σταθμός, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για το ΤΕΦΑΑ Σερρών, (σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί), οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο του θα υποστηρίξει κάθε πρόταση που θα του υποβληθεί από το διάφορα Υπουργεία που υλοποιούν προγράμματα ΣΔΙΤ, (όπως τα 3 έργα που υλοποιούνται – δημοπρατήθηκαν από το ΥΠΕΠΘ) ή από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή από Δήμου του Ν. Σερρών. Στην κατεύθυνση αυτή η κα Κόλλια ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κοντοθανάση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την ένταξη του έργου κατασκευής νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στις Σέρρες. Σε ότι αφορά τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για το ΤΕΦΑΑ Σερρών, θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε επίσης: