xyty_palaiokastrou

Όλα είναι έτοιμα για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου και αυτό που αναμένεται είναι η άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, απαιτούνται γύρω στα επτά άτομα προσωπικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΝΣ αποφάσισε, επειδή υπάρχει και η δυσκαμψία, αλλά και το γεγονός ότι δύσκολα γίνονται προσλήψεις τώρα, να προχωρήσει στην πρόσληψη διμηνιτών, οι οποίοι και θα εκπαιδευτούν εκεί, αλλά και θα εργαστούν. Αυτό, προβλέπεται από το οργανόγραμμα του έργου, ποια θα είναι τα άτομα και ποιες οι ειδικότητες. Μπορεί η δοκιμαστική λειτουργία να γίνει με τα υπολείμματα της ανακύκλωσης του Δήμου Ηράκλειας κι όχι με οργανικά απορρίμματα, ωστόσο το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων του Παλαιοκάστρου.

Αναμένεται η άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν αιρετοί και υπηρεσίες, για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ζήτησε από την Εταιρεία Στερεών Αποβλήτων Νομού Σερρών (ΕΣΑΝΣ), να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ. Από την πλευρά της, η ΕΣΑΝΣ απάντησε ότι είναι πανέτοιμη και σε ότι αφορά τη θεσμική οντότητα της Εταιρείας Στερεών Αποβλήτων, αλλά και σε ότι αφορά όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η πρόσληψη προσωπικού, η ετοιμότητα των μηχανημάτων κ.λπ. και ουσιαστικά αυτό που αναμένεται είναι η άδεια λειτουργίας. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΕΣΑΝΣ, ότι περιμένουν την άδεια για τη δοκιμαστική λειτουργία, εντός της εβδομάδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Θεωρώ λοιπόν ότι αν η άδεια λειτουργίας έρθει αυτή την εβδομάδα, η ΕΣΑΝΣ είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου, με τα υπολείμματα της ανακύκλωσης του Δήμου Ηράκλειας. Δεν είναι η τελική λειτουργία του έργου. Άλλωστε ξέρετε ότι ένα υποέργο από τα πέντε του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου, ήταν η δοκιμαστική λειτουργία του,» δήλωσε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΣΑΝΣ Βαγγέλης Καλαθάς.
Για τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, απαιτούνται γύρω στα επτά άτομα προσωπικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΝΣ αποφάσισε, επειδή υπάρχει και η δυσκαμψία, αλλά και το γεγονός ότι δύσκολα γίνονται προσλήψεις τώρα, να προχωρήσει στην πρόσληψη διμηνιτών, οι οποίοι και θα εκπαιδευτούν εκεί, αλλά και θα εργαστούν. Αυτό, προβλέπεται από το οργανόγραμμα του έργου, ποια θα είναι τα άτομα και ποιες οι ειδικότητες.
«Πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε. Σε ότι αφορά τη μεταφορά των σκουπιδιών, αυτή θα γίνεται με τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ηράκλειας,» διευκρίνισε ο κ. Βαγγέλης Καλαθάς.
Μπορεί η δοκιμαστική λειτουργία να γίνει με τα υπολείμματα της ανακύκλωσης του Δήμου Ηράκλειας κι όχι με οργανικά απορρίμματα, ωστόσο το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων του Παλαιοκάστρου. Ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, τόνισε πως μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, ο ίδιος ενημέρωσε τους κατοίκους, τις επιτροπές, τους πάντες, ότι θα γίνει μόνο με τα υπολείμματα από την ανακύκλωση του Δήμου Ηράκλειας και πως αυτή ήταν η συμφωνία όλων των δημάρχων με τον υφυπουργό και θα γίνει μόνο για έξι μήνες, όσο προβλέπεται για τη δοκιμαστική λειτουργία.
«Αντιδράσεις είναι λογικό να υπάρχουν από μια μερίδα των πολιτών, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα δείξουν κατανόηση και θα ξεπερασθεί το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας,» δήλωσε ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: