serreslife

Πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ ξεκινούν άμεσα.

Ένα «παράθυρο» ελπίδας για 26.000 ανέργους (κυρίως τους νέους) ανοίγει με πέντε νέα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, είτε πρόκειται να κοινοποιηθούν άμεσα, από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης που επιδοτούν είτε τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων, είτε τους ίδιους τους ανέργους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει ότι θα δοθούν τους επόμενους μήνες, 350 εκατ. ευρώ για την απασχόληση 74.000 ανέργων.

Ευκαιρίες απασχόλησης για περισσότερους από 26.000 ανέργους

Πέντε νέα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώθηκαν, είτε πρόκειται να ανακοινωθούν άμεσα, μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού (www.oaed.gr) και υπόσχονται ευκαιρίες απασχόλησης για 26.000 και πλέον ανέργους. Τα προγράμματα τρέχουν από πρώτης Ιανουαρίου του 2014 και δημιουργούν θέσεις εργασίας με επιδοτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, είτε επιδοτώντας τους ίδιους τους ανέργους προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον οργανισμό τις προηγούμενες ημέρες:

  •  «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία», το οποίο προβλέπει την επιδότηση δύο χιλιάδων ανέργων ηλικίας έως 35 ετών με 10.000 ευρώ για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
  •  Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων προκειμένου να προσλάβουν 4.000 άνεργους νέους που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα «voucher» («Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» και «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού»).

Επιπλέον, αναμένεται άμεσα να κοινοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ οι δημόσιες προσκλήσεις για τρεις νέες δράσεις:

  •  Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που θα αφορά στην πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανέργων ηλικίας 30-66 ετών.
  •  Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που θα αφορά στην πρόσληψη δέκα χιλιάδων ανέργων ωφελούμενων των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση.
  •  Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που θα αφορούν στην πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση.

Βρούτσης: «Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και της «Ναυτεμπορικής», τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο».
Μάλιστα, ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση ότι στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθούν συνολικά, προγράμματα 350 εκατ. ευρώ προς όφελος περίπου 74.000 ανέργων.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έως τον Μάιο θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος που θα παρέχει τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας σε 230.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 24 ετών που αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχουν σε εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Για την ανασφάλιστη εργασία

Σε δηλώσεις του για την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων μηνών «κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά».
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».  
Πράγματι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%.
Απο την άλλη, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του Σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν απο τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ».

Στα ταμεία

Αναφορικά με τα παραπάνω στοιχεία, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και  μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες – Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο – απόρροια τόσο της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» όσο και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι αριθμοί και τα ποσοστά παραβατικότητας που έχουν αλλάξει τους τέσσερις τελευταίους μήνες.
Είναι ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταβάλλεται μια τόσο ορ­γανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με διαφορετική λογική, διαφορετική μεθοδολογία και, για αυτό, υψηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης: