serreslife

Με κάθε ιεροπρέπεια και μοναστηριακή κατάνυξη εορτάστηκε στην ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, «του μεγίστου των προφητών».

«Το μοναστήρι μας», όπως αποκαλούν οι Σερραίοι την παλαίφατη αυτή ιστορική Μονή - που βρίσκεται στα δυτικά μιας βαθειάς χαράδρας του Μενοικίου Όρους και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο βυζαντινής τέχνης - δέχθηκε και φέτος, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε το απόγευμα της 28ης Αυγούστου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

«Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να ελέγχει την ανομία, οσάκις την βλέπει απροκάλυπτα να εκμαυλίζει και να εκπορνεύει πνευματικώς τον λαό του Θεού», τόνισε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας την μεγάλη ευθύνη που έχουν όσοι είναι υπεύθυνοι για την διακυβέρνηση των λαών και συνέχισε:

«Αυτή την παράδοση μας άφησε ο Πρόδρομος εις την εκκλησία, όχι φανατισμούς, όχι ακρότητες, αλλά λόγος οικοδομής , λόγος μετανοίας , λόγος παιδαγωγικός όπου χρειάζεται και έτσι οι άνθρωποι και μάλιστα όσοι έχουν την πρώτη ευθύνη για την διακυβέρνηση των λαών να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παρανομούν απροκάλυπτα απέναντι στο θέλημα του Θεού. Οι νόμοι των ανθρώπων είναι πρόσκαιροι, αλλάζουν, ο νόμος του Θεού όμως είναι αιώνιος.

Γι' αυτό ουδείς έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον αιώνιο ευαγγελικό νόμο και να κάνει το σκοτάδι φως και το ψεύδος αλήθεια. Αυτή την αλήθεια μας παρέδωσε ο Πρόδρομος, ο Bαπτιστής, ο Pροφήτης, ο Mάρτυρας, ο Aπόστολος. Και τιμούμε την αγία του μνήμη, όταν και εμείς ακολουθούμε τον δρόμο της μετανοίας, που εκείνος υπέδειξε. Γιατί ο δρόμος που οδηγεί στην βασιλεία του Θεού είναι ο δρόμος της μετανοίας.

Αυτή την αλήθεια, αυτό τον δρόμο, αυτό το ήθος, αυτή την μαρτυρία ακολούθησε ο Πρόδρομος, αυτά παρέλαβε και η εκκλησία του Χριστού και τα παραθέτει στον λαό της ως φάρμακα δυνατά για να μας θεραπεύουν. Ας ακούσουμε την προδρομική φωνή αδελφοί μου, και ο Θεός να είναι βοηθός σ' αυτόν τον δρόμο της μετανοίας και σωτηρίας.»

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Ανήμερα της εορτής και μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος τελέστηκε ο αγιασμός στην φιάλη της Ιεράς Μονής, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου και μεγάλο πλήθοςΛαού.

Μεταξύ αυτών παρέστησαν η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κα. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης , ο Βουλευτής κ. Τζελέπης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χράπας Παντελής, ο τ. Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και άλλοι.

Μετά το τέλος των Ακολουθιών και σύμφωνα με την παράδοσης της Μονής μοιράστηκε σε όλους τους προσκυνητές φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, ενώ για τους επισήμους παρατέθηκε τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός, η παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο και το κτητορικό μνημόσυνο.

Πηγή: Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: