klapenta_mones

Το ζήτημα των κλαπέντων από τους Βούλγαρους κειμηλίων (χειρόγραφα, εικόνες, κώδικες κ.α.) των Ιερών Μονών Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου το 1917, τέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο της περασμένης εβδομάδας (7 Μαΐου).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κι ερευνητές κ.κ. Βασίλειος Κατσαρός, Χαράλαμπος Παπαστάθης και Βασίλειος Άτσαλος ενημέρωσαν τα μέλη του Σώματος, βουλευτές και αρχές του τόπου για τις σχετικές έρευνες που έκαναν και για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την επιστροφή τους.
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Δήμαρχος απένειμε στους τρεις προσκεκλημένους τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών τους για την αποκάλυψη-ταυτοποίηση των απαχθέντων κειμηλίων των δύο ιστορικών σερραϊκών μοναστηριών.           
Ο Δήμαρχος
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σερρών επισήμανε ότι «συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το πρώτο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση αυτή. Και σήμερα, ως πολιτική αρχή, παραμένουμε στην ίδια άποψη της συνεχούς διεκδίκησης επαναπατρισμού των χειρογράφων».
Ειδικότερα, ο κ. Πέτρος Αγγελίδης σημείωσε τα ακόλουθα:
«Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους σας για την παρουσία σας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με θέμα την τιμητική διάκριση των εξαίρετων ακαδημαϊκών που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους. Παράλληλα, θα μας δοθεί ελπίζω η δυνατότητα της σύντομης έστω ενημέρωσης όλων μας επί των ερευνών τους, σε ότι αφορά τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και ιστορικά ντοκουμέντα (χειρόγραφα, εικόνες  και κειμήλια) των Σερραϊκών μοναστηριών μας και της Μητροπόλεως Σερρών, τα οποία κατά την περίοδο 1917 απήχθησαν από τους Βουλγάρους και έκτοτε αξιόλογο τμήμα αυτών δεν επιστράφηκε.  

Αξιότιμοι ακαδημαϊκοί καθηγητές κι ερευνητές, σας καλωσορίζομε στις Σέρρες.
Η συνεισφορά σας, με το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό σας έργο, με τις ανακοινώσεις στα συνέδρια, με τις δημοσιεύσεις σας ειδικά για τα απαχθέντα κειμήλια των δύο σημαντικής παρακαταθήκης ιερών Σερραϊκών Βυζαντινών μοναστηριών μας του Τιμίου Προδρόμου και της Εικοσιφοινίσσης, (όπως και άλλων περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης) ξεπερνά τα συνηθισμένα επιστημονικά καθήκοντα και ενδιαφέροντα ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων. Θεωρούμε, τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και η τοπική κοινωνία, πως κάνατε κάτι πολύ περισσότερο. Η ερευνητική και συγγραφική συνεισφορά σας στην αποκάλυψη, ταυτοποίηση και ανάδειξη αυτών των ελληνικών πολύτιμων κειμηλίων και χειρογράφων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί εκ μέρους σας  εξαιρετική πράξη επιστημονικής συνέπειας και συγχρόνως πράξη ιστορικής και εθνικής υπευθυνότητας.  
Τολμήσατε ως επιστήμονες, ερευνητές και συγγραφείς, βάζοντας «τας χείρας επί των τύπων των ήλων», να αποκαλύψετε ιστορικές αλήθειες και να προβάλλεται σε διεθνή φόρα αυτή την εθνική μας κληρονομιά, η οποία για δεκαετίες δεν έβλεπε το φως της αλήθειας και  φυλλάσονταν κρυμμένη επιμελώς στις βιβλιοθήκες της γείτονας χώρας, και μόνο ένα μέρος αυτής έχει επαναπατρισθεί.  

Κυρίες και κύριοι
Οι παρεκτροπές της ιστορίας δημιουργούν μεταξύ των χωρών σοβαρά προβλήματα κι αφήνουν στις επόμενες γενεές εθνικές και πολιτιστικές εκκρεμότητες. Ατενίζοντας τα άδεια ράφια των ιερών βιβλιοθηκών μας, των αρχείων και των προθηκών της Μητρόπολης Σερρών και των Μοναστηριών μας, θα διεκδικούμε ως τοπική κοινωνία από τη γείτονα χώρα την επιστροφή των κειμηλίων και των άλλων θησαυρών που μας ανήκουν. Θα διεκδικούμε όμως με πολιτικά μέσα, στα πλαίσια της ειρηνικής προσέγγισης των δύο χωρών, στα πλαίσια των διπλωματικών συνομιλιών, της συνοδοιπορίας των λαών μας στο κοινό δρόμο της προόδου.
Συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το πρώτο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Σερρών για την υπόθεση αυτή. Και σήμερα, ως πολιτική αρχή παραμένουμε στην ίδια άποψη της συνεχούς διεκδίκησης επαναπατρισμού των χειρογράφων.
Κύριοι Καθηγητές
Σας ευχαριστώ  θερμότατα και προσωπικά αλλά και εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου για την παρουσία σας ανάμεσά μας. Για να ενημερώσετε εμάς και τη σερραϊκή κοινωνία, έστω και με συντομία. Για να μας κάνετε δια ζώσης κοινωνούς σε ένα τόσο ενδιαφέρον ιστορικό και πολιτιστικό θέμα που αφορά τον τόπο μας.
Ας ελπίσουμε ότι ο κόπος σας, ο χρόνος που αφιερώσατε, το ερευνητικό και συγγραφικό σας έργο, θα βρουν τη δικαίωσή τους σύντομα. Ας ελπίσουμε ότι η επιστημονική,  πολιτική και εκκλησιαστική προσέγγιση της Ελλάδος με τη γείτονα χώρα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιστροφής των απαχθέντων στην αγκαλιά των μοναστηριών μας.
Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε χρέος να επαγρυπνούμε, να προσπαθούμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, να προβάλλουμε συνεχώς το αίτημα στα αρμόδια φόρα και να αξιώνουμε από τις αρχές της γείτονας χώρας, να βρει το δίκαιο αίτημά μας,  την κατανόηση και  τη δικαίωσή του.
Να ευχαριστήσω την Εταιρεία Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) για την πρωτοβουλία που πήραν και την πρόταση που κατέθεσαν για την πραγματοποίηση της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας».

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 249 επισκέπτες