dimarxeioΑλλαγή συσχετισμού δυνάμεων. Επί ποδός τα κομματικά  επιτελεία.

Από την… πασαρέλα των κομματικών μηχανισμών θα περάσουν οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι που επιθυμούν όχι μόνο να κατέβουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και να έχουν τη στήριξη του κόμματός τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τα αρνητικά και με τα θετικά στοιχεία. Η πρώτη μετά «Καλλικράτη» εκλογική αναμέτρηση, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ουσιαστικά «σηματοδοτεί» τη νέα εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση και σίγουρα όλα τα κόμματα θα θελήσουν να αφήσουν το δικό τους «στίγμα» σε αυτή.

Η εποχή της  αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έδωσε  τη «σκυτάλη» της στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στον τομέα αυτό θα επέλθουν πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Εξίσου σημαντικές αλλαγές, όμως, έρχονται και στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  να έχουν κληθεί να αναλάβουν πολλές αρμοδιότητες και παίρνουν υπό την  «σκέπη» τους υπηρεσίες που μέχρι τώρα τις είχε η Νομαρχία.

Διακοπές… τέλος για τους εν δυνάμει υποψηφίους- Αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων

Η περίοδος της  θερινής ραστώνης είναι αποτρεπτικός και ανασταλτικός παράγοντας για  προεκλογικές περιοδείες, καθώς οι ψηφοφόροι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι οι ηλιόλουστες παραλίες και οι διακοπές και οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, καλοκαίρι δεν θα απολαύσουν οι υποψήφιοι, που δεν θα πρέπει να αφήσουν ούτε μια μέρα ανεκμετάλλευτη, απευθυνόμενοι πλέον σε ένα ακόμη μεγαλύτερο «κοινό» ψήφων.

Για κάποιους η  στήριξη ενός κόμματος θα τους δώσει  σχετική ώθηση. Μπορεί να παίξει ρόλο στην τελική εκλογή, μπορεί και όχι. Μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, μπορεί και όχι. Όπως και να δει κανείς, τα χρίσματα ή στηρίξεις, είναι δίκοπο μαχαίρι. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι ο Δήμος Σερρών, όπου σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κόσμος γύρισε την…. πλάτη στους χρισμένους και επέλεξε και ψήφισε ανεξάρτητους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι για το Δήμο Σερρών αντιμετωπίζουν το χρίσμα, όπως ο «διάολος το λιβάνι». «Αποτάσσονται» το χρίσμα και δηλώνουν ανεξάρτητοι μέχρι τελικής… πτώσης. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Στο δήμο Σερρών έχουν προσαρτηθεί αρκετά δημοτικά διαμερίσματα και κανείς δεν ξέρει τι ρόλο θα παίξει αυτό, γιατί μπορεί οι αστοί των Σερρών να απαξιώνουν τα χρίσματα, ωστόσο η νοοτροπία των δημοτών της περιφέρειας δεν είναι ίδια.

Επίσης, αλλάζουν πολύ οι συσχετισμοί, πλέον, για το Δήμο Σερρών. Στην πόλη ΝΔ και ΠαΣοΚ είναι σχετικά κοντά στα ποσοστά, αλλά η περιφέρεια ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην παραδοσιακή δεξιά.

Τα επόμενα  χρόνια μένει να δούμε αν θα «σπάσει» μία ακόμη παράδοση για το Δήμο των Σερρών, που τον θέλει να μην επανεκλέγει δήμαρχο για δεύτερη, συνεχόμενη θητεία.

Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 290 επισκέπτες