Σε 14 μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου Σερρών στο αθλητικό πάρκο της Ομόνοιας.

Ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Σερρών Γιώργος Νυχτοπάτης μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών απέδωσε την καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών, στις ενστάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου σύνταξης της μελέτης ενώ για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του έργου είπε ότι σε έξι μήνες θα ολοκληρωθεί η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης που ήδη υλοποιείται και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Η ιστορία του έργου

Όσον αφορά την πορεία του έργου, αυτό είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή και οι εργασίες για την κατασκευή είχαν ξεκινήσει το 2004, οι οποίες όμως σταμάτησαν μετά από την εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του.

Τον Ιούνιο του 2019  η κατασκευή του εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ.Α. με το ποσό των 5.580.000 € (είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις του πρώην Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, που είχε επισκεφθεί το χώρο  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Σέρρες στις 4 Δεκεμβρίου 2016).

Το όνειρο των Σερραίων για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου Σερρών άρχισε να «παίρνει σάρκα και οστά» με την εξασφάλιση και την ένταξη στον αρχικό προϋπολογισμό των απαιτούμενων πιστώσεων για την υλοποίηση των μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 950.000 ευρώ (με τη νέα τροποποίηση ο προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 6.450.000 ευρώ), κάτι που επετεύχθη μετά από επαλειμμένες συναντήσεις του Υπουργού Υποδομών και

Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, με τους παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών της Γ.Γ. Αθλητισμού και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σερρών και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου στις Σέρρες.

O έλεγχος η συμπλήρωση, η αναπροσαρμογή και η επικαιροποίηση του συνόλου των μελετών του έργου, (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές) ήταν απαραίτητος λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος το οποίο έχει παρέλθει από την εκπόνηση των αρχικών μελετών και την κατασκευή τμήματος του έργου και για να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα και τους ισχύοντες κανονισμούς. Επίσης η επιθυμία εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας οδηγεί στην ανάγκη διερεύνησης και υιοθέτησης βέλτιστων τεχνικών λύσεων, τόσο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και στο σχεδιασμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Στο χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο κολυμβητήριο βρέθηκε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κυριάκος Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΟΕ, Σερραίο στην καταγωγή, Γιάννη Νάτσιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στις Σέρρες. Οι δύο παράγοντες ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον Υπεύθυνο Κολύμβησης της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της ΚΟΕ, και αρχηγό των τμημάτων του υγρού στίβου – Έφορο κολύμβησης του ΜΓΣ Πανσερραϊκός Ζήση Γκράτσιο.

Ο κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τις προοπτικές που έχει το πάρκο ομόνοιας το οποίο με την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου αλλά και τα υπόλοιπα έργα που αναμένεται να γίνουν εκεί από την ΠΑΕ και τον ΜΓΣ Πανσερραϊκός μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη των Σερρών και βέβαια στο κολυμβητήριο να φιλοξενηθούν μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Κ. Γιαννόπουλος: «Το νέο κολυμβητήριο θα φέρει μεγάλες διοργανώσεις στις Σέρρες»

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τον υγρό στίβο στις Σέρρες με την κατασκευή του νέου πρότυπου βιοκλιματικού Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας, αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου συνεργασίας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με το Δήμο Σερρών.

Αυτά τα δύο σημαντικά θέματα αλλά και η συνεργασία για τη διεκδίκηση και φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, με τον πρόεδρο της ΚΟΕ Κυριάκο Γιαννόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών.

Ο κ. Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΟΕ, Σερραίο στην καταγωγή, Γιάννη Νάτσιο και τον Υπεύθυνο Κολύμβησης της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της ΚΟΕ και αρχηγό των τμημάτων του υγρού στίβου – Έφορο κολύμβησης του ΜΓΣ Πανσερραϊκός Ζήση Γκράτσιο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο κολυμβητήριο στην ομόνοια αλλά και το κλειστό κολυμβητήριο Σερρών στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των συλλόγων και στη συνάντηση παρέστη και ο υπεύθυνος κολύμβησης του Συλλόγου ΣΙΡΙΣ, Σπύρος Καλαμπαλίκας.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ενέργειες που έχετε κάνει ώστε το όνειρο της πόλης να γίνει πραγματικότητα με την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου. Ένα κολυμβητήριο, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στη συνέχιση και ενίσχυση της μεγάλης παράδοσης που έχουν οι Σέρρες σε μεγάλους αθλητές και ομάδες του υγρού στίβου αλλά και στην προσέλκυση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ξεκινάμε μία καινούργια περίοδος συνεργασίας που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Γιαννόπουλος ευχαριστώντας τον κ. Χρυσάφη για την υποδοχή στο Δημαρχείο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Σερρών  Αλέξανδρος Χρυσάφης επεσήμανε: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική και ζεστή συνομιλία για όλα τα θέματα του υγρού στίβου. Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον υγρό στίβο των Σερρών με τη δημιουργία του νέου Βιοκλιματικού Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του υφιστάμενου Κολυμβητηρίου στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Χαίρομαι πραγματικά γιατί η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στις συνέργειες και στις δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε για τη διεκδίκηση και φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων του υγρού στίβου στην πόλη μας. Στις Σέρρες αγαπάμε το κολυμβητήριο και έχουμε μακρά παράδοση στον υγρό στίβο. Με τις νέες υποδομές και τέτοιες συμμαχίες το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης: