Συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση και εντάσεις η λειτουργία Δομής Μεταναστών στη θέση Κλειδί Σιντικής, στο βόρειο τμήμα των Σερρών. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα πρόκειται για «Δομή Κλειστού Τύπου», μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας μετατράπηκε σε «Ανοιχτού Τύπου» υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς και εντάσεις στο Δ.Σ. Σιντικής.

Το πρωί της Δευτέρας, οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Ζήσης Λούγγος, Όλγα Φυταγκουρίδου και Ιωσήφ Παναγιωτίδης, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Φώτη Δομουχτσίδη, προκειμένου να τον καλέσουν να παραιτηθούν από κοινού, ώστε ν’ ασκηθεί πίεση προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης, είχαν δεσμευτεί δημόσια τον περασμένο Μάρτιο, πως θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους εάν η Δομή Μεταναστών στο Κλειδί, συνεχίσει να λειτουργεί παραπάνω από έναν μήνα, όπως φέρεται να τους είχε υποσχεθεί ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, όταν επισκέφθηκε την περιοχή.

Ωστόσο ο δήμαρχος Σιντικής, που απουσίαζε από το γραφείο του, ενημέρωσε την αντιπολίτευση πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ζητώντας τους να το πράξουν οι ίδιοι εάν το επιθυμούν. Η κίνηση αυτή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες από κατοίκους της περιοχής, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο, στο Σιδηρόκαστρο.

Σχολιάζοντας στο protothema.gr τις αντιδράσεις στο δήμο Σιντικής, αρμόδιοι παράγοντες του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν πως η δήλωση του Γενικού Γραμματέα κ. Λογοθέτη για «λειτουργία της νέας Δομής για έναν μήνα» αφορούσε αποκλειστικά και δεσμευτικά τα προαποφασισμένα. Δηλαδή τη μεταφορά της Δομής από την Ροδόπολη, όπως αρχικά είχε δρομολογηθεί, στη Βυρώνεια και σε καμία περίπτωση τη νέα κατάσταση στο Κλειδί που διαμορφώθηκε με υπόδειξη του δημάρχου Σιντικής, που μάλιστα υποστήριξε πως είχε και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών παραγόντων,. Ο ίδιος μάλιστα είχε διαβεβαιώσει παράλληλα για την καταλληλότητα συνθηκών λειτουργίας μιας κλειστής δομής ή Προ.Κε.Κ.Α. στο Κλειδί, παραπλανώντας ουσιαστικά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Τι συμβαίνει με το Kλειδί;

Η Δομή Μεταναστών στη θέση Κλειδί, χωροθετήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής Αρχής Σιντικής, προκειμένου να μη λειτουργήσει Δομή Μεταναστών εντός κατοικημένων περιοχών. Όπως αποδεικνύεται η θέση στο Κλειδί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης, είναι η μετατροπή της Δομής στο Κλειδί σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κα). Ωστόσο, η απουσία βασικών υποδομών στον χώρο, όπως κτιρίων, δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού κ.α., έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται αρκετός χρόνος -αλλά και πόροι- για την υλοποίησή του.
Ενστάσεις για Προ.Κε.Κα. στο Κλειδί, φαίνεται πως έχουν και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που θα έχει τον έλεγχο λειτουργίας του, λόγω ακαταλληλότητας της περιοχής. Σχετικές εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, είναι αρνητικές επισημαίνοντας με κάθε λεπτομέρεια τις αδυναμίες και τους κινδύνους λειτουργίας Προ.Κε.Κα. στο Κλειδί.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 248 επισκέπτες