Σύμφωνα με το άρθρο 61 παρ. 4 του Ν. 3852/10 προβλέπεται η υποχρέωση ανάρτησης της δήλωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών, συγκεκριμένα  «Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να την δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου»



Για το θέμα αυτό ερωτήθηκε προσωπικά και είναι καταγεγραμμένο στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023), με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021. Δυστυχώς ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, έκανε πως δεν άκουσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Β. Κατιρτζόγλου που διεύθυνε τη συζήτηση και ενώ θα έπρεπε να επισημάνει ότι υπάρχει αναπάντητο ερώτημα, το προσπέρασε σα να μην ειπώθηκε ποτέ.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών είναι αναρτημένα για το Οικονομικό Έτος 2019, τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τεσσάρων (4) εκ των πολλών αξιωματούχων που είχαν την υποχρέωση: των κ.κ. Δινάκη Κωνσταντίνου, Καρακολίδη Παναγιώτη, Ταΐρη Γεωργίου και Χράπα Παντελή.
https://www.serres.gr/dilosi-periousiakis-katastasis-2019/

Και η επόμενη σχετική ανάρτηση, σαν μην υπήρξαν ποτέ το 2020 και 2021, έχει να κάνει με το Οικονομικό Έτος 2022 (χρήση 2021), όπου αναρτήθηκε το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ έξι (6) εκ των πολλών που είχαν την υποχρέωση: των κ.κ. Κ. Δινάκη, Γ. Ταΐρη, Γ. Νυχτοπάτη, Π. Χράπα και από την Αντιπολίτευση για πρώτη φορά των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μητλιάγκα Βαρβάρα και Καρασουλτάνη Σιάκκα Χρυσούλα.
https://www.serres.gr/dilosi-perioysiakis-katastasis-2022/

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνη που σεβάστηκε την υποχρέωση της και τήρησε αυτό που ορίζει ο νόμος είναι η κ. Χ. Καρασουλτάνη, η οποία από τις 9 Ιανουαρίου 2022 συμμετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Και ενώ θα έπρεπε όπως κάνουν άλλοι σοβαροί Δήμαρχοι ανά την επικράτεια που εφαρμόζουν την υποχρέωση του νόμου, πρώτοι από όλους, δίνοντας στο σύνθημα να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Φαίνεται ότι ίσως υπάρχουν πληγές που πρέπει να κρυφτούν, προφανώς για να προστατευτεί η υπόληψη ορισμένων. Ιστορικά υπάρχουν πρόσωπα που είχαν την πολύ σημαντική ικανότητα να μπορούν να κρύβουν τα ελαττώματά τους, όπως ο Καίσαρας που έκρυβε τη φαλάκρα του κάτω από το δάφνινο στεφάνι.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πως δεν άκουσε… ή πως δεν καταλαβαίνει.

Η ανάγκη για διαφάνεια, κανόνες, λογοδοσία παραμένουν το μεγάλο ζητούμενο.
Αντίπαλος τους, η αδιαφάνεια, η προχειρότητα, η αδιαφορία, η ανεπάρκεια κ.α

Το παλιό και όσοι το εκφράζουν πρέπει να κλείσει τον κύκλο του. Να τελειώσει και να μην επιστρέψει ποτέ.

Θα πρέπει η σκόνη να τιναχτεί και να αντικατασταθεί. Με αυτό που εκφράζει μια σύγχρονη αξιόπιστη διοίκηση.
Αλλού έχουν ιδρύσει Αυτοτελές Γραφείο Διαφάνειας, το οποίο είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων και διαδικασιών που επιδιώκουν την
διασφάλιση της διαφάνειας στις κάθε είδους σχέσεις του Δήμου προς τρίτους. Μεριμνούν για την εξασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης από κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο σε πληροφορίες που έχουν σχέση με προκηρύξεις του Δήμου, για την εκτέλεση έργων και την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Μεριμνούν για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε θέματα ανάθεσης από το Δήμο της εκτέλεσης έργων και προμήθειας υλικών και υπηρεσιών. Απευθύνονται σε όλους και εξασφαλίζουν την αρχή της ίσης πρόσβασης των δημοτών.

Αν και παρόντες δείχνουν να απουσιάζουν.

Το πελατειακό σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί ενισχύει το διαμορφωμένο κλίμα
αυτοδιοικητικής αναξιοπιστίας. Όσοι πιστεύουν ότι ένα τέτοιο θέμα, την υποχρέωση δηλαδή να δημοσιοποιούν το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, θα έπρεπε να αποτελέσει είδηση, για να ασχοληθούν σοβαρά αυτοί που θα έπρεπε, δυστυχώς θα απογοητευτούν. Κάποιοι συνεργούν. Το αισιόδοξο όμως είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται, κατανοούν και επιζητούν επιτέλους να αλλάξουν όλα. Προϋπόθεση, να κερδηθεί η απαραίτητη πολιτική αξιοπιστία.



Κουφοτόλης Α. Νικόλαος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερρών
Ώρα Ευθύνης - Γιώργος Τσιμερίκας

Διαβάστε επίσης: