Ένα ζήτημα το οποίο είχε απασχολήσει ελάχιστα την τοπική κοινωνία είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές εκλογές (και όχι μόνο) του 2019.

Αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία καταγράφεται ότι το φαινόμενο της αποχής εντείνεται τα τελευταία χρόνια και ειδικά σε εμάς στην ΠΕ Σερρών η εικόνα της είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική μιας και έχει υπερβεί κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας.

Το ερώτημα είναι πλέον… Αν η αποχή στις εκλογές της Κυριακής θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 50%.

Οι λόγοι γνωστοί. Ποικίλουν, από συνειδητή επιλογή, από αδιαφορία, από έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και το παρόν πολιτικό σύστημα. «Το όλοι είναι ίδιοι», μετανάστευση κ.α.

Ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να πειστεί η κοινωνία να εμβολιαστεί, ακόμη και για το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής στην πρόσφατη απογραφή και σε ότι αφορά την παρότρυνση, ενθάρρυνση για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, άκρα του τάφου σιωπή.

Δεν την θέλουν την συμμετοχή;

Αν δεν προκύψει η αυτοδυναμία, η πραγματοποίηση επαναληπτικών εκλογών στην καρδιά του καλοκαιριού θα πρέπει να αποφευχθεί. Και αυτό γιατί πάνω από δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο οι νέοι θα έχουν κατηφορίσει στις τουριστικές περιοχές της αναζητώντας εποχική εργασία. Ακόμη και το γεγονός ότι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα προγραμματίζουν τις θερινές τους διακοπές, αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους (τιμών) τον Αύγουστο.

Τέτοιες αποφάσεις που εξυπηρετούν καθαρά μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα, αποτελούν τροχοπέδη για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι μια ηθελημένη υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Να είχαμε να λέγαμε… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Ποιος δεν γνωρίζει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ενώ σε άλλη διάταξη τυπικού νόμου προβλέπεται πως όποιος δεν ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα ως ένα έτος. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε , για κυρώσεις που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε πολίτη. Και απελπιστική και μόνο η σκέψη ότι οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες αποκλειστικά και μόνο για να αποτινάξουν τον φόβο των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Θέλει πραγματικά το ‘’σύστημα ‘’ οι πολίτες να συμμετέχουν;

Δυστυχώς , η ημερομηνία των εκλογών καθορίζεται με το αν και πόσοι πολίτες θα βρίσκονται στις παραλίες για δουλειά ή για διακοπές.

Αν θέλει, και επειδή το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, όπως διακηρύσσουν. Φιλοξενεί ήδη σειρές ψηφιακών υπηρεσιών. Σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται ψηφιακές τεχνολογίες και ιδίως των τεχνολογιών της ψηφιακής διακυβέρνησης με ασφαλή συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας . Το μόνο εύκολο. Να συμφωνήσουν και να νομοθετήσουν την επιστολική (έχει καθιερωθεί στις περισσότερες χώρες και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες διασφάλισης της, που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη), ηλεκτρονική ψήφο (το 2019 στις βουλευτικές εκλογές το 43,8%, ψήφισε μέσω διαδικτύου). Εκείνη η υποχρέωση να ψηφίζουν οι πολίτες αυτοπροσώπως έχει ξεπεραστεί ιστορικά.

Δυστυχώς τα πάντα κινούνται με μια γενιά καθυστέρηση.

Νίκος Κουφοτόλης



Διαβάστε επίσης: