Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες εμφανίστηκαν πριν από 25 περίπου χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν κυρίως από ανθρώπους που εμπλέκονται με την παραγωγική διαδικασία του κάθε Νομού.

Στηρίχτηκαν σημαντικά από τα Επιμελητήρια και δημιουργήθηκαν ως «συμπληρωματικά εργαλεία» για να μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Η δική μας Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα από το 2004 και έχει σήμερα σημαντική παρουσία ανάμεσα στις άλλες εμπορικές τράπεζες του Ν.Σερρών. Μέσα σε ένα τραπεζικό τοπίο, που έχει δραματικά αλλάξει, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών βγήκε νικήτρια και ενδυναμωμένη. Μάλιστα, πρόσφατα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Σερρών και Πιερίας προχώρησαν στη δημιουργία μίας ισχυρής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας διά απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη. Κι όπως χαρακτηριστικά μού είπε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου «δεν είναι το δυνατότερο από τα είδη αυτό που επιβιώνει ή το πιο έξυπνο. Είναι αυτό που προσαρμόζεται στην αλλαγή». Και μάλλον έχει πολύ δίκιο!

Με τον συμπατριώτη μου στην καταγωγή (σσ Δόμιρος Δήμου Αμφίπολης) Πρόεδρο, βρεθήκαμε αυτές τις δύσκολες ημέρες του κορονοϊού, μιλήσαμε (από απόσταση ασφαλείας σαφώς) για τις ιδιαιτερότητες και τις αντιξοότητες αυτής της περιόδου, τον ρώτησα προφανώς και για τις οικονομικές παραμέτρους της πανδημίας και για τα όσα πιθανόν έρχονται. Ήταν μια τυχαία, σύντομη αλλά πάντως πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μέσα στο κατά τα άλλα βαρύ κλίμα του κορονοϊού. Όμως, παρά το λιγοστό χρόνο και την «χρονική πίεση» ήθελα να του μεταφέρω τα ευμενή σχόλια, που είχα ακούσει τις προάλλες από δύο(2) συμπολίτες μου, που σχετίζονται με το χώρο του τοπικού Αθλητισμού.

«Πρόεδρε, μαθαίνω συνεχώς για το σπουδαίο κοινωνικό πρόσωπο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή, για να καταλάβω, εσείς βοηθάτε όλον τον κόσμο;» τον ρώτησα με λίγη περιπαιχτική διάθεση. Για να λάβω την άμεση (και πειστικότατη) απάντησή του : «Θεωρώ πως ακόμη και η διαχείριση του ζητήματος των τευτλοπαραγωγών είναι ένα καλό παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Πράγματι, σε μια τραπεζική αγορά, που αλλάζει ραγδαία είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι κρατάμε το συνεταιριστικό χαρακτήρα όσον αφορά το κοινωνικό προφίλ της Τράπεζας. Έχουμε τη διάθεση να ενισχύσουμε projects δικτύων νεανικής επιχειρηματικότητας, να συμμετέχουμε κατόπιν αξιολόγησης ως χορηγοί σε πολιτιστικές δραστηριότητες των Δήμων, των Αντιπεριφερειών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αγαπάμε πραγματικά και εμπράκτως τον Αθλητισμό και στεκόμαστε κοντά στις ποδοσφαιρικές κι άλλες ομάδες των περιοχών μας (Σερρών και Πιερίας). Στεκόμαστε αρωγοί σε ειδικές περιστάσεις βοήθειας συμπολιτών μας, αρκεί να μην ξεπεράσουμε τα όρια και υποκαταστήσουμε άλλους αρμόδιους φορείς. Δίχως να είμαστε «φιλανθρωπικό σωματείο», σίγουρα ο ρόλος μας δεν αναιρεί την ανάγκη μας για προσφορά και καθοδήγηση σε ανταποδοτικές ενέργειες».

Με τον Αλέξανδρο Χατζηδημητρίου, η συζήτηση πάντα διακρίνεται από καλώς εννοούμενη «ένταση» και ζωηρό ενδιαφέρον. Με αποχαιρέτησε λέγοντάς μου ότι το γραφείο του είναι πάντοτε «ανοικτό προς όλους» και ανανεώσαμε το ραντεβού μας μόλις «φτιάξει» η όλη κατάσταση.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)  

Διαβάστε επίσης: