Όλοι μας μπορεί να απέχουμε από τις αγορές άλλων προϊόντων, ωστόσο, από τις αγορές διατροφής δύσκολα μπορούμε να απέχουμε. Είναι, λοιπόν, τα super market τα μόνα (ίσως) καταστήματα που ο Σερραίος μπορεί και επισκέπτεται. Είναι τα μόνα είδη που ο καθένας μας δεν μπορεί να τα βγάλει από τη ζωή του. Μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς ψωμί, χωρίς γάλα, χωρίς λάδι, χωρίς ρύζι, χωρίς ζάχαρη και αλάτι; Μπορούμε να στερηθούμε τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα;

Μπορούμε να βγάλουμε από τη διατροφή μας το κρέας; Το παρόν και το μέλλον του Σερραίου (και του Έλληνα γενικώς) περιορίστηκε στη δυνατότητα επίσκεψης καταστημάτων που έχουν σχέση με τη διατροφή του. Αυτή η «χαρά» τού έμεινε πια, να μπορεί να δρασκελίζει την είσοδο ενός καταστήματος και να ονειρεύεται πως το πιάτο του στο μεσημεριανό τραπέζι μπορεί να έχει και ελιές για συνοδεία, άντε και κανένα ποτηράκι κρασί!

Σε λίγο καιρό θα θεωρείται πολυτέλεια για το μέσο Σερραίο (και Έλληνα γενικώς) η αγορά γλυκών για το κυριακάτικο τραπέζι, όπως βλέπουμε σε κάτι ξεχασμένες ταινίες της δεκαετίας του 1960! Σε λίγο καιρό θα καμαρώνουμε το αυτοκίνητό μας σταθμευμένο στην πυλωτή ή στο δρόμο, μπροστά από το σπίτι μας αλλά δεν θα μπορούμε να «ταΐσουμε» με βενζίνη τα άλογά του για να μας ταξιδέψουν.

Σε λίγο καιρό θα αρχίσω να παραδέχομαι ως σωστή, την ερώτηση του φίλου μου, που συχνά-πυκνά μου υποβάλλει: «Βρήκες ποτέ στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο κανένα ευρώ;» Κι όταν εγώ, ο αφελής, του απαντώ με το υπερήφανο «όχι», αυτός γελά με εκείνο το χαμόγελο μεταξύ της ειρωνείας και της πίκρας λέγοντάς μου: «Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό φίλε μου; Γιατί πλέον ο Σερραίος (και ο Έλληνας γενικώς) ή έραψε καλά τις τρύπιες τσέπες του ή δεν έχει πια καθόλου ευρώ μέσα για να χάσει και κανένα. Ενώ θυμάσαι τότε με τη δραχμή; Κάθε βήμα και δίφραγκο, κάθε δρασκελιά και τάλιρο …»

Επειδή, όμως, είμαι αισιόδοξος κι αυτό δεν αλλάζει, συνεχίζω να ελπίζω στις καλύτερες ημέρες που μας περιμένουν κάπου κρυμμένες στο αβέβαιο μέλλον.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: