serreslife

Επαγγελματίας από το 1979 ο Κωνσταντίνος Κουτούσης στον τομέα του μικροαπασχολουμένου- μικροβιοτέχνη. Ορθόδοξος Αριστερός ο Κωνσταντίνος Κουτούσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.θ.» χαρακτηρίζει ζοφερό το μέλλον του μικρού- αυτοαπασχολουμένου. Εκτιμά ότι ήρθε το τέλος του ελεύθερου επαγγελματία διότι παραπλανήθηκε από τον Καπιταλισμό. Από την κριτική δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το σοσιαλιστικό όνειρο στα πρώην κράτη του Υπαρκτού σοσιαλισμού. Για την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Σερρών αναφέρει ότι δεν υπάρχει συλλογικότητα και αλληλεγγύη γιατί τα μέλη του διακατέχονται από την λογική της επικράτησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε.

 ΕΡ: Πως προδιαγράφεται το μέλλον του αυτοαπασχολουμένου;

Στη δεκαετία του 1970 υπήρχε μία ελπίδα σωτηρίας για τον αυτοαπασχολούμενο. Όμως αποδείχθηκε στην πράξη μετά το 1990 όσο περνούσαν τα χρόνια ο αυτοαπασχολούμενος βρισκόταν σε δυσκολότερη θέση. Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την ενοποίηση της Ευρώπης ήρθε το τέλος για τον αυτοαπασχολούμενο και τους κάποιους μικρούς βιομηχάνους.

 ΕΡ: Μήπως το βάρος για τον αυτοαπασχολούμενο είναι τα υπέρογκα ασφάλιστρα που πληρώνει για το Ταμείο του( ΤΕΒΕ παλιότερα, ΟΑΕΕ σήμερα);

Όχι δεν είναι αυτό. Όταν υπήρχε ανάπτυξη ανταποκρινόταν στα μεγάλα όντως ασφάλιστρα. Η κρίση για τον αυτοαπασχολούμενο έγινε αισθητή μετά το 2004 αλλά είχε ξεκινήσει το 1992 όταν υπογράφτηκαν δυσμενείς συνθήκες. Αυτό που εισπράττω είναι ότι όσο βαθαίνει η κρίση ο αυτοαπασχουμένος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει να πληρώνει ούτε 100 Ευρώ ασφάλιστρα το μήνα. Σήμερα διαβάζω ότι υπάρχει σκέψη να διευκολύνουν τον αυτοαπασχολούμενο, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε 100 δόσεις. Αν μία επιχείρηση χρωστά 100 χιλιάδες Ευρώ η δόση είναι 1000 Ευρώ. Εγώ ρωτώ. Θα μπορεί να πληρώνει δόση των 1000 Ευρώ;

ΕΡ: Γιατί έφθασαν όμως οι επιχειρήσεις να οφείλουν τέτοια μεγάλα ποσά. Η λογική λέει ότι όταν βλέπεις ότι η δραστηριότητα που αναπτύσσεις δεν έχει απόδοση άλλα μόνο παθητικό την εγκαταλείπεις, αλλάζεις επάγγελμα;

Γιατί τον πήρε η κατρακύλα, εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι ουσιαστικά είμαστε συγκαλυμμένοι άνεργοι. Κολυμπούσαμε όσο ήταν σταθερό το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που βαπτίστηκε καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης. Μετά το 1990 ανατράπηκαν οι όροι για τον αυτοαπασχολούμενο.

ΕΡ: Γιατί δεν εγκατάλειψαν το πλοίο οι αυτοαπασχολούμενοι όταν έβλεπαν ότι έρχεται μπόρα;

Κάποιοι αποχώρησαν. Ζούμε σε ένα σύστημα που σε παραπλανεί. Ο Καπιταλισμός ξεγελά τον κουτό. Πιστεύει αφελώς ο άλλος ότι θα τα καταφέρει, ότι είναι ποιό ικανός από τον διπλανό του.

ΕΡ: Το άλλο οικονομικό μοντέλο όμως του υπαρκτού σοσιαλισμού κατέρρευσε;

Όχι δεν κατέρρευσε. Έδωσε ελπίδα στους λαούς και επιτεύγματα στον εργαζόμενο.

ΕΡ: Ποια ήταν τα επιτεύγματα;

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που έφθασε στο διάστημα. Επικοινωνούσαν με τον Γκαγκάριν τον πρώτο αστροναύτη άνθρωπο που πήγε στη Σελήνη με το κινητό. Δυστυχώς δεν κατόρθωσαν αυτή την πρόοδο να την ενσωματώσουν στην κοινωνία. Αυτή την τεχνολογία δεν την έδωσαν στο λαό αλλά τις πολυεθνικές. Έχουν ευθύνες, ας το ψάξουν. Χαίρομαι γιατί το ΚΚΕ είναι βαθειά μελετημένο και φιλοσοφημένο πάνω στον κουμμουνιστικό σοσιαλισμό του Μάρξ Ενγκελς, κρατάει άμυνα και θα κρατήσει μία ζωή.

ΕΡ: Ασκείτε κριτική κύριε Κουτούση ότι η αριστερά έχει εγκλωβιστεί σε μία οκνηρία σκέψης. Την στιγμή που η Ρωσία και Κίνα είναι πλέον καπιταλιστικές χώρες εσείς εμμένετε στο παλιό που έχει ξεπεραστεί και αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

Εγώ είμαι φίλος του Κουμμουνιστικού κόμματος για να γίνω κομμουνιστής πρέπει να φάω πολλά ψώμια. Ασπάζομαι τις θέσεις της οικονομίας που είναι σχεδιασμένη. και θα παλεύει για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η άλλη οικονομία είναι όποιος μπορεί να αντέξει. Στα κουμουνιστικά κράτη ο εργαζόμενος δεν είχε την αγωνία να ψάχνει το μεροκάματο, και πως θα ζεστάνει το σπίτι του τον χειμώνα. Αν αυτά δεν διευρύνθηκαν εδώ υπάρχει ευθύνη. Υπήρξε όμως στα πρώην ανατολικά κράτη μία νομενκλατούρα που περνούσε καλά, αλλά ο σοσιαλισμός ήταν στο πρώτο στάδιο, δεν έφθασαν στην εφαρμογή του κουμμουνισμού. Ο άνθρωπος πρέπει να φθάσει από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Γιατί υπάρχει γκρίνια στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών όπως έχετε καταγγείλει;

Γιατί υπάρχουν οι μεγάλες αντιθέσεις, δεν υπάρχει αλληλεγγύη και άμιλλα. Ο καθένας κοιτά να σε φάει.

ΕΡ: Τότε τι εκφράζεται μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες;

Ας μας το πουν αυτοί. Εγώ είπα. Λύση στα προβλήματα μπορούν να δοθούν; Όσο υπάρχει ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να υπάρξει συλλογικότητα. Ο καθένας κοιτά τα κέρδη του, θα σε φάω σου λέει, θα σε γκρεμίσω. Όπως έλεγε και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Να ψωφίσει η κατσίκα του γείτονα. Ετσι λένε και εμείς. Να σε φάω για να ζήσω εγώ. Έτσι όμως δεν οικοδομείται η κοινωνία και η οικονομία.

Tου Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: