Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, παρακολούθησε μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω των μέτρων κατά του covid 19, την Αναβίωση της ιστορικής μάχης των Οχυρών Ρούπελ 1941, που διοργάνωσαν ο Δήμος Σιντικής, η Σιντική Δ.Α.Ε., η «Στενωπός» και η Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ., με την αιγίδα και την υποστήριξη των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι θεατές, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μεγαλειώδη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας, όταν μια «χούφτα» στρατιωτών είχαν καθηλώσει τις σιδερόφραχτες στρατιές της Γερμανίας και να ακούσουν την αποστομωτική απάντηση του τότε Διοικητή Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται»

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Σιντικής κ.Φώτης Δομουχτσίδης υποδέχτηκε τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ.Κώστα Καραμανλή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακάριο, τους Βουλευτές κ.κ.Θεόφιλο Λεονταρίδη, Λευτέρη Αβραμάκη, Κώστα Μπούμπα, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ.Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον πρώην Βουλευτή Σερρών κ.Μιχάλη Τζελέπη, τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κ.Αναστάσιο Λιάσκο, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά και ενώσεων αποστράτων, αιρετούς, τοπικούς φορείς και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η εκδήλωση "ΡΟΥΠΕΛ 1941-Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ" σε συνδυασμό και με τους επίσημους εορτασμούς αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής που πρέπει να αποτίνουμε στους ηρωικούς μαχητές των οχυρών της "Γραμμής Μεταξά".

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης, εξήρε την ατσαλένια θέληση και τον ηρωισμό των στρατιωτών που υπερασπίστηκαν τα οχυρά, που ποτέ δεν κατελήφθησαν, σημειώνοντας πως ολόκληρο το δρώμενο στηρίχθηκε στα πραγματικά γεγονότα. Αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, κατέληξε λέγοντας πως «αν χρειαστεί και τώρα, οι Έλληνες και Ελληνίδες θα κάνουν το καθήκον τους».

Με τη σειρά του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνεχάρη τον Δήμαρχο Σιντικής κ.Φώτη Δομουχτσίδη και τους συμμετέχοντες στην αναβίωση για την άρτια διοργάνωση, ενώ αναφέρθηκε και στο ιστορικό της ημέρας, λέγοντας στη συνέχεια ξεκάθαρα: «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αν η περίσταση το απαιτήσει, θα έχουμε και πάλι νέα Ρούπελ».

Στην εντυπωσιακή Αναβίωση συνέδραμαν εθελοντές από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, ειδικά οπτικά και ηχητικά εφέ, οχήματα και στολές της εποχής, πτήσεις αεροσκαφών, ελεγχόμενες εκρήξεις, αφηγήσεις και διάλογοι, δίνοντας την πιστή αναβίωση των γεγονότων του 1941.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι απόγονοι του τιμώμενου ήρωα Διοικητού 3ου Λόχου ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Οχυρού Ρούπελ Υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη παρέδωσαν το ξίφος και τα παράσημά του, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ώστε πλέον να κοσμεί το Μουσείο του Ρούπελ.

Η Αναβίωση έκλεισε με ρίψη αλεξιπτωτίστριας, που κρατούσε την επιβλητική Ελληνική σημαία, μήκους 9 μέτρων.

Στη δεξίωση που ακολούθησε ο Δήμαρχος Σιντικής απένειμε τιμητικές πλακέτες, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με τον Στρατηγό να ευχαριστεί τον κ.Δομουχτσίδη για τη μοναδική, όπως είπε, ευκαιρία που είχε να παραστεί στο αναβιωτικό δρώμενο και να του προσφέρει τιμητική πλακέτα.

Στο χώρο λειτούργησαν και περίπτερα της διοργάνωσης, της Στενωπού, της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Σιδηροκάστρου, του Οχυρού Ρούπελ, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Σερρών, του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, του Περιφερειακού Τμήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του συλλέκτη κ.Αθανασίου Ζηβώνη και του επίσης συλλέκτη κ.Ιωάννη Τζελεπίδη, αλλά και της αναβιωτικής ομάδας «Kampfgruppe «Süden» H.R.G.».

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 166 επισκέπτες