Είναι γνωστό (και επιβεβαιωμένο) πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και η αρχή των έργων για να ξαναλειτουργήσει το πανέμορφο χιονοδρομικό περίπτερο (σαλέ) του Λαϊλιά έχει ήδη συντελεστεί.

Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 εξερράγη πυρκαγιά από άγνωστη αιτία, στον πρώτο όροφο του σαλέ, όπου λειτουργούσε η καφετέρια.

Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε την καφετέρια, τους άνωθεν αυτής κατοικήσιμους χώρους της σοφίτας και την στέγη.

Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο ισόγειο όπου λειτουργούσε το εστιατόριο. Παρά ταύτα, η εικόνα του καμένου κτιρίου ήταν αποκαρδιωτική, ενώ μέχρι σήμερα δεν έγιναν γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά, είναι ένας ακόμη τουριστικός προορισμός του Νομού μας. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν οι αρμόδιοι του τόπου μας (βουλευτές, αντιπεριφεριάρχης και δήμαρχος Σερρών), ώστε να συμβάλουν στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο σαλέ και την επαναλειτουργία του.

serreslife

Στην άνω φωτό, το σαλέ του Λαϊλιά, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, στις 4 Ιανουαρίου 2017.

Στην κάτω φωτό, το πανέμορφο κτίριο μετά την μερική αποκατάταση των ζημιών.

serreslife

Εάν όλα πάνε καλά, τον επόμενο χειμώνα το σαλέ θα ξανανοίξει για τους φίλους του βουνού.

Όσο καλή διάθεση κι αν έχουν οι διοικήσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά την αποκατάσταση των ζημιών.

Παρά ταύτα, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2019, η νυν διοίκηση του ΕΟΣ Σερρών, με τη συμβολή και Σερραίων επιχειρηματιών μερίμνησε για την μερική αποκατάσταση των ζημιών στο σαλέ.

Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκε πλήρως η στέγη, ενώ έκλεισαν με πλεξιγκλάς όλοι οι εξωτερικοί ανοιχτοί χώροι, ώστε να προστατευτεί το κτίριο από τις βροχοπτώσεις, τον παγετό κλπ.

Η νέα διοίκηση του ΕΟΣ Σερρών αποτελείται από νέους ανθρώπους, που αγαπούν τον Λαϊλιά, υπήρξαν αθλητές – χιονοδρόμοι, ενώ εργάζονται αθόρυβα, ώστε το χιονοδρομικό μας Κέντρο να αποκτήσει και πάλι την παλαιά του αίγλη. Δεν ενδιαφέρονται για την προβολή τους. Εκείνο για το οποίο εργάζονται είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Στα πλαίσια αυτά έγινε η προμήθεια και τοποθέτηση ενός νέου αναβατήρα (συρόμενου) για το μίνι λιφτ, το οποίο ήδη λειτουργεί.

Επίσης, παρά το αιφνίδιο της ανάθεσης, η διοίκηση του ΕΟΣ Σερρών το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιανουαρίου ανέλαβε τη διοργάνωση πανελλήνιων χιονοδρομικών αγώνων Παίδων και Εφήβων. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στους αγώνες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και σημείωσαν επιτυχία.

Και κάτι ακόμη. Όπως είναι γνωστό, το Χιονοδρομικό Κέντρο Σερρών δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ~70, χάρις στις άοκνες προσπάθειες του επί σειρά δεκαετιών προέδρου, του αείμνηστου πια Νικολάου Χρ. Χρηστίδη.

Θα μακρηγορούσα εάν παρέθετα τα έργα που έγιναν στον Λαϊλιά επί των ημερών της προεδρίας Χρηστίδη. Σχεδόν όλα φέρουν τη σφραγίδα τη δική του και των τότε συνεργατών του. Όπως αναγράφεται σε βιβλίο που εξέδωσε ο ίδιοις, το έτος 1982 τοποθετήθηκε σε εύκαιρη θέση ένα αλεξικέραυνο «για την προστασία των μηχανημάτων του χιονοδρομικού κέντρου και του σαλέ».

Δυστυχώς, το αλεξικέραυνο σήμερα δεν υπάρχει! Ίσως σ’ αυτό το λόγο να οφείλεται η πυρκαγιά που προκλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, από πτώση κεραυνού, σε έναν από τους δύο οικίσκους για την αποθήκευση των χιονοστρωτήρων.

Αποτεφρώθηκε ο μικρός οικίσκος, μαζί και ο χιονοστρωτήρας, που είχε αποκτηθεί στην πρώτη φάση λειτουργίας του χιονοδρομικού Κέντρου.

Κατά συνέπεια, επιτακτική είναι η ανάγκη επανατοποθέτησης του αλεξικέραυνου, για την προστασία όλων των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού μας κέντρου.

Πηγή: Εφημερίδα Η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης: