serreslife

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση με τον τίτλο «Η σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι» που διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ToCulter και του προγράμματος κατάρτισης«Restaurant and Service Techniques». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Λουτρών Σιδηροκάστρου, σε συνεργασία με την Διοίκηση των Λουτρών.

Οι 20 καταρτιζόμενοι του τμήματος ,υπό την καθοδήγηση του πάντα δημιουργικού καθηγητή γαστρονομίας και chef Γιώργου Παλησίδη, ετοίμασαν εδέσματα βασισμένα στα τοπικά προϊόντα. Η καινοτομία της παρουσίασης βασίστηκε στη μίξη των ποιοτικών και υψηλών σε αξία διατροφικών προϊόντων, τα οποία συνδυάστηκαν άριστα σε διαδικασία food pairing με τα αποστάγματα, τα ούζα και τους οίνους της περιοχής των Σερρών.
Την εκδήλωση άνοιξαν καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Λουτρών Σιδηροκάστρου Χρήστος Παππάς και ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Γιώργος Αραπάκης. Το Σερραϊκό Τραπέζι τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας και Δημήτρης Γιαννάκης , ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. κΚυριάκος Ασίκογλου, ο Κώστας Αντωνίου μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 και ο Ιωάννης Χατζόπουλος από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής.
Οι καθηγητές τουρισμού Δρ. Φώτης Κιλιπίρης (ΑΤΕΙΘ), Δρ. Γιάννης Καραμανίδης (ΑΤΕΙΘ), Γιώργος Παλησίδης (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) και Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) έδωσαν το στίγμα των αλλαγών στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στις πρακτικές εφαρμογές και αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός brand Visit Serres μέσω της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του ιατρικού τουρισμού.
Τις υπέροχες γεύσεις του μπουφέ συνόδεψαν με τον πιο ιδανικό τρόπο τοπικά κρασιά. Από το Κτήμα Βλαδίκα οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν Chardonnay, Merlot, Merlot Semi Dec, Sauvignon Blanc, Syrah, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Παλαιωμένο Τσίπουρο – Lord Amber, Ροζέ Demi Sec. Το Κτήμα Μελίδου προσέφερε στους παρευρισκόμενους τη σειρά ‘Λευκή Πόλη’ Ερυθρό Merlot, Λευκό Chardonnay και Ροζέ Syrah, τον premium level Ερυθρό Syrah “Μαύρος Κύκνος’ αλλά και εξαιρετικό φυσικό γλυκύ οίνο (λιαστό) ενώ από το Οινοποιείο Γαζωρίτης είχαν την ευκαιρία να γευτούν Cabernet Sauvignon ‘Μέλανγκας Δρυός’, Merlot και Cabernet Sauvignon ‘Ισάρι Δρυός’, Merlot- Cabernet Sauvignon ‘Ισάρι Ερυθρός Ξηρός, Cinsaut και Cabernet Sauvignon ‘Ισάρι Ερυθρός Ημίγλυκος’, Cinsaut και Cabernet Sauvignon ‘Ισάρι Ροζέ Ξηρός’ και Chardonnay ‘Ισάρι Λευκός Ξηρός’. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε και το Ούζο Μαγεία και οι παρευρισκόμενοι έμαθαν μικρά μυστικά του ούζου από τον κύριο Ηρακλή Σπανό.
Στον μπουφέ ξεχώριζαν τα προϊόντα από το Χασαπάκι όπως τα σουτζουκάκια, το χωριάτικο λουκάνικο με ρίγανη, οι χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα, αλλά κυρίως ο περίφημος βουβαλίσιος καβουρμάς, παραδοσιακή συνταγή των παππούδων του κυρίου Αθανασίου Κοκκώνα.
Εντύπωση προκάλεσε ένας νέος ξεχωριστός μεζές που συστήθηκε στους παρευρισκόμενους, αυτός της καπνιστής πέστροφας σε μορφή σαλάτας, από την πεστροφοταβέρνα ‘Πέστροφες’ της οικογένειας Θεοδωρακέλη στα Άνω Πορόια.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με φρέσκια τρούφα από τη Μακεδονία από τις ‘Κόρες της Γης’ και τον κύριο Μάνο Γαβαλά που ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριό της.
Η Διοίκηση του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι με τη βοήθεια των καταρτιζομένων και του καθηγητή τους θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής των τοπικών εδεσμάτων σε συνδυασμό με τους οίνους, τα αποστάγματα και τα ούζα των Σερρών στη διάρκεια της SEREXPO και της ΔΕΘ με την υποστήριξη βεβαίως του Επιμελητηρίου Σερρών.
Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν ήταν :
Ριζότο με καβουρμά βρασμένο σε τσάι του βουνού από Μπέλλες συνοδευόμενο με Μαλαγουζιά
Χυλοπίτες με βουβαλίσιο τυρί συνοδευόμενες με Ασύρτικο
Τυρολουκουμάδες με κασέρι και μανούρι ΠΟΠ Σερρών συνοδευόμενο με ούζο
Ομελέτα Στρουθοκάμηλου με φρέσκο κρεμμυδάκι συνοδευόμενο με λευκό Chardonnay
Λουκουμάδες με μέλι τήλιου και τρούφες μανιτάρι συνοδευόμενο με ροζέ ημίγλυκο ΠΓΕ Σερρών και παλαιωμένο τσίπουρο
Τυροφυσαλίδες με ανθότυρο και μυτζήθρα ΠΟΠ Σερρών με ελαιόλαδο και ελιά Σερρών
Πίτα ΠΕΡΕΚ με κασέρι ΠΟΠ Σερρών συνοδευόμενο με ροζέ ΠΓΕ Σερρών.

Διαβάστε επίσης: