Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2007-8 από την ΕΕ εγείρει πολλά ερωτήματα και τυγχάνει αυστηρής κριτικής.

Η Ευρώπη έδειξε απροετοίμαστη γι αυτήν την κρίση και προσέφυγε στην εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, γερμανικής προέλευσης και σχεδιασμού. Η αρνητική στάση των πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης οφείλεται αφενός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής ,όπως η οικονομική δυσχέρεια ,οι κοινωνικές ανισότητες, η μάστιγα της ανεργίας και αφετέρου σε διεθνείς συγκυριακούς παράγοντες όπως το μείζον θέμα της μετανάστευσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο .Ο φόβος της φτωχοποίησης και η διόγκωση του μεταναστευτικού .Η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα και απαντά με πρόσκαιρους σχεδιασμούς ,με απεγνωσμένες προσπάθειες, να περιοριστεί κυρίως στις χώρες του νότου και να μην εξαπλωθεί στην ενδοχώρα της ένωσης. Οι χώρες του νότου όπου δέχονται τεράστια κύματα μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, στέκουν ανήμπορες να τα ελέγξουν, χτυπημένες και οι ίδιες από την οικονομική κρίση ,με σημαντική έλλειψη υποδομών και αντιμέτωπες με εσωτερικές αντιδράσεις .Η άνοδος του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού απαντάται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη. Λαϊκιστές και δημαγωγοί βρίσκουν έδαφος την απογοήτευση των πολιτών , από τα δεινά της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης ,προσφεύγουν στην δαιμονοποίηση των Βρυξελλών και υπόσχονται εθνικούς παραδείσους με την αποχώρηση από την ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική ή θα συνεχίσει με σκληρά και στυγνά τεχνοοικονομικά μέτρα, απογυμνωμένη από κάθε ιδεολογική και πολιτική χροιά, μεγαλώνοντας το χάσμα εντός της Ευρωζώνης μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου .

Η δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο οποίος θα στηρίζει τις χώρες σε ύφεση, θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες ,προτείνεται από πολλούς υπερασπιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης .Η ιδέα της μεγάλης και ενωμένης Ευρώπης δεν έπαψε να συγκινεί τους πολίτες των κρατών -μελών Ο τρόπος όμως που επιχειρείται η ενοποίηση δέχεται αμφισβήτησης και κριτικής Τόσο σε επίπεδο ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών πρέπει να εντοπιστούν τα λάθη που έγιναν στην οικονομική κρίση , να επανασχεδιαστούν οι πολιτικές που θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και θα διευρύνουν το προστατευτικό κοινωνικό πλαίσιο .
Το εγχείρημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ξεπερνά τα 63 χρόνια .Το σημαντικότερο επίτευγμα του είναι η επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη..Η επιστροφή στα εθνικά κράτη και η άνοδος του εθνικισμού θα οδηγήσει σε οδυνηρές συγκρούσεις όπως αυτές του μεσοπολέμου.Η Ευρώπη είναι μία δύναμη ειρήνης και εκδημοκρατισμού, Έχει αξίες ,νόρμες και κανόνες που τις μεταλαμπαδεύει σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας γίγαντας καλοσύνης.Οι πολίτες της προτάσσουν τον άνθρωπο και όχι την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ Υποψήφια Βουλευτής του Ν.Σερρών
Πολιτική Επιστήμων, Master of Arts (MA) in Governance and Public Policies,Ελέγκτρια Ανωνύμων Εταιρειών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης:

  • Ευχαριστήριο μήνυμα του Κωστή Ιωαννίδη Μετά την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Σερραίες και Σερραίους συμπολίτες μου, που πίστεψαν σ’ εμάς, που πίστεψαν σε εμένα και συνετ...