petridhs_amfipoli.jpgΖητά «ενοίκιο» από το δήμο Αμφίπολης για το αρχαιολογικό πάρκο elvima.gif
«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Με τη χαρακτηριστική, αυτή, λαϊκή παροιμία, τόσο ο δήμαρχος Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης, όσο και ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, περιγράφουν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα και την παράλογη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, να «ενοικιάσει» το χώρο του αρχαιολογικού πάρκου της Αμφίπολης στο δήμο, ζητώντας να καταβάλλονται χίλια ευρώ για κάθε παράσταση που ανεβαίνει και 500 ευρώ για κάθε πρόβα που γίνεται εκεί. Όχι μόνο δεν στηρίζεται το φεστιβάλ της Αμφίπολης, που σε πείσμα των κυβερνητικών δεν κλείνει τις… πόρτες του και στηρίζεται από τους τοπικούς φορείς και φυσικά από τον κόσμο, αλλά ζητούν από το δήμο Αμφίπολης και χρήματα. Ένα Υπουργείο, που τα τελευταία χρόνια, δεν έχει κουνήσει ούτε το… μικρό του δαχτυλάκι για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Αμφίπολης, τώρα ζητάει και τα… ρέστα. Τι κι αν στην ηγεσία του Υπουργείο «ρέει» Σερραϊκό αίμα, ο Υπουργός Μιχάλης Λιάπης κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όλες τις γύρω περιοχές, εκτός από το νομό Σερρών.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι το στεφάνι της Αμφίπολης κατέληξε στο μουσείο της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό φυσικά και εξόργισε και δικαίως το δήμαρχο Αμφίπολης Πέτρο Πετρίδη, όπως και όλους όσους ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Την παραμονή του 15αύγουστου εστάλη το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Δήμο Αμφίπολης και ουσιαστικά ήταν η απάντηση στο αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του χώρου κι ενώ το συγκεκριμένο αίτημα κατατίθεται κάθε χρόνο, φέτος το Υπουργείο είπε να… πρωτοτυπήσει και να ζητήσει «ενοίκιο» από το Δήμο Αμφίπολης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να τους δώσουμε ούτε ένα ευρώ. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι μας παραχωρούν το χώρο, αλλά ταυτόχρονα ζητούν χίλια ευρώ για κάθε παράσταση και 500 ευρώ για κάθε πρόβα. Το θέμα θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα χρήματα. Να δώσουμε ενοίκιο για το δικό μας χώρο; Πρώτα και κύρια ανήκει στους κατοίκους του δήμου Αμφίπολης, μετά στους κατοίκους του νομού Σερρών και πάει λέγοντας,» επεσήμανε ο δήμαρχος Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης έδειξε έκπληκτος όταν ενημερώθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την εξέλιξη του θέματος και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν τον άκουσα καλά. Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Θεωρώ ότι αυτό το έγγραφο είναι ο ορισμός της αστοχίας και της προκλητικότητας. Δεν θα μπορούσε ποτέ να σταλεί τέτοιο έγγραφο, διότι διατηρούμε την παρουσία σε υψηλό επίπεδο, με τις δικές μας δυνάμεις και θα περίμενε κάποιος, μετά την επίσκεψή μου στο Υπουργείο, μία χρηματοδότηση τουλάχιστον για τη συντήρηση των ευρημάτων, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και εννοώ το στέγαστρο του γυμνασίου. Θεωρώ ότι και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, η Αμφίπολη είναι πολύ αδικημένη από το συγκεκριμένο Υπουργείο. Θα έπρεπε να περιμένουμε χρήματα κι όχι να μας ζητούν να δώσουμε χρήματα. Έλεος λοιπόν».
Ο δήμαρχος Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης, διαμηνύει στο Υπουργείο Πολιτισμού να… αναμένει στο ακουστικό του.

Διαβάστε επίσης: