serres-oukrania.jpgΕπιτυχής η Σερραϊκή αποστολή στην Οδησσό elvima.gif
Δίαυλο επικοι-
νωνίας και ποικιλότροπης συνεργασίας με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα εγγυάται η πρόσφατη σερραϊκή αποστολή στην Οδησσό της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε 1-6 Ιουλίου. Εικοσαμελής αποστολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποτελούμενη από τους Αντινομάρχες κ.κ. Βασίλη Κοσλίδη και Νίκο Δεμερτζή, τους νομαρχιακούς συμβούλους κ.κ. Στέλλα Σισμάνη, Δημήτρη Μαλαμάκη, Θεανώ Ματενόγλου, Γιάννη Πετφτίτση και Ζωγραφούλα Δαραβίγκα, με την συμμετοχή 12 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ξυλείας, επίπλου, δομικών υλικών, τροφίμων και ποτών, τουριστικών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν εξαήμερη επίσκεψη στην ουκρανική πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές, επιστέγασμα των οποίων στάθηκε η υπογραφή Πρωτοκόλλου καλών προθέσεων για τη συνεργασία μεταξύ του Νομού Οδησσού και του Νομού Σερρών, στις 3 Ιουλίου . Η συμφωνία υπογράφηκε από τους εκπροσώπους του Νομαρχιακού Συμβουλίου Οδησσού, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, των Επιμελητηρίων των δύο περιοχών και προβλέπει τη συνεργασία, σε παραγωγικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν:

* την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ του Νομού Οδησσού και του νομού Σερρών και την προώθηση της περαιτέρω ενίσχυσής τους
* την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς:
* Οικονομία, εμπόριο, επενδύσεις
* Γεωργία
* Ελαφρά βιομηχανία, μεταποίηση
* Μεταφορές και λιμενική συνεργασία
* Τουρισμός, οικολογικός τουρισμός, ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές
* Προστασία περιβάλλοντος
* Συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού
* τη συστηματική ανταλλαγή επιχειρηματικών πληροφοριών μέσω δικτυακής πύλης προς αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών
* την πραγματοποίηση, κατά τη διάρκεια 2009 – 2010, αμοιβαίων επισκέψεων για την ανάληψη δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς, ιδιαιτέρως με τη διοργάνωση επιχειρηματικών «Business forum».
'' Η αποστολή μας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι' αυτό. Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία, στην οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα εκεί ΜΜΕ'' υποστήριξε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των μελών της αποστολής ο Αντινομάρχης Νίκος Δεμερτζής.
''Δρομολήσαμε κοινές ενέργειες και δράση ως το 2010 στόχο με την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ''. Ηδη δρομολογείται επόμενο ταξίδι Σερραϊκής αποστολής στην Οδησσό τον Σεπτάμβριο, ενώ αναμένεται και επίσκεψη στο Ν.Σερρών του Νομάρχη της Οδησσού και Ουκρανών επιχειρηματιών.
''Η συνεργασία μας έχει ξεκινήσει με την συγκεκριμένη πλατφόρμα που καταθέσαμε και θα υλοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψή μας τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει κοινή πρόταση σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο περιοχές'' υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Αριστείδης Δρογαλάς.'' Μάλιστα στην επόμενη γιορτή γαστρονομίας που προετοιμάζουμε για του χρόνου, τιμώμενη αποστολή θα είναι αυτή της Οδησσού. Τον οργανωτικό συντονισμό της Σερραϊκής αποστολής είχε ο σύμβουλος ΟΕΥ Αλ.Οικονόμου, για τον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Ουκρανική πόλη
πραγματοποιήθηκαν 65 προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με ουκρανικές εταιρείες της ευρύτερης Περιφέρειας της Οδησσού, ενώ η Ν.Α. Σερρών εξήγγειλε στις αρχές της Οδησσού τη φιλοξενία για το προσεχές έτος 25 παιδιών της περιοχής που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
'' Εντονο είναι το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή. Μάλιστα οι ομογενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον μοναστηριακό τουρισμό , τον οποίο έχουμε ως στόχο να αξιοποιήσουμε με ποικίλους τρόπους. Μετά την θερινή τουριστική περίοδο θα φιλοξενήσουμε υπέυθυνους τουριστικών γραφείων της Οδησσού προκειμένου να τους ξεναγήσουμε στις ομορφιές του νομού μας και τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτει. Επίσης θα προωθήσουμε την ανταλλαγή συλλόγων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού'' δήλωσε από την πλευρά του ο Αντινομάρχης Βασίλης Κοσλίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τη διοίκηση της Λιμένος Οδησσού, κατά την οποία ο Πρόεδρος Λυμένος Αμφιπόλεως Ηρ.Σπανός και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένος Οδησσού κ.Παβλιούκ, εξέτασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, την προοπτική μελλοντικής λειτουργίας τουριστικής επιβατικής γραμμής στον Εύξεινο Πόντο με ενδιάμεσο σταθμό την Οδησσό.

Διαβάστε επίσης: