elaionas.jpgΖητά από την διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας να προχωρήσει άμεσα σε μηνύσεις κατά των υπευθύνων του Μοναστηριού paratiritis
Ο Ελαιώνας υδροδοτείται από πηγή που βρίσκεται σε μία πανέμορφη κοιλάδα με πλατάνια, σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού. Εδώ και χρόνια σε απόσταση μικρότερη των 100μ. και λίγο ψηλότερα από την πηγή λειτουργεί μοναστήρι, το οποίο διαθέτει αυτόνομη εγκατάσταση λυμάτων Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λόγω κατασκευής και θέσης (πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα της πηγής «υδρομάστευση») εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η επισκεψιμότητα της Μονής αυξάνεται συνεχώς (έχουν μάλιστα κτιστεί και ξενώνες).

Ένα από τα προβλήματα που γνωστοποίησε η «Διάβαση Πεζών» πριν από τέσσερα χρόνια αφορούσε στην απειλή της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Ελαιώνα από την πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού του οικισμού.

Μάλιστα η υπερχείλιση της εγκατάστασης οδηγείται με πλαστικό σωλήνα πάνω από την κοίτη της πηγής και καταλήγει χαμηλότερα σε παρακείμενο ρέμα.

Πολίτες του οικισμού και η «Διάβαση Πεζών» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την προεκλογική ακόμη περίοδο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αυτοψία από το τμήμα υγειονομικού ελέγχου της Νομαρχίας

Η εν λόγω υπηρεσία με το υπ.αριθ. 2286/2-6-04 έγγραφό της καλούσε τους υπεύθυνους της Μονής να κατασκευάσουν σύστημα σηπτικού και στεγανού βόθρου ώστε να μην γίνεται η διάθεσή τους επιφανειακά και μολύνει τον υφιστάμενο επιφανειακό αποδέκτη.

Η Υπηρεσία συνέχισε τις υποδείξεις με νέα έγγραφα 2344/28-6-05, 3022/23-6-06, και 4050/22-10-07. Μάλιστα στο τελευταίο έγγραφό της (τέλη του 2007) απειλούσε με μηνύσεις κατά των υπευθύνων του Μοναστηριού αν και εφόσον παραμείνει η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει το παραμικρό.

Επίσης, μία μικρή μονάδα βιολογικού καθαρισμού που εξυπηρετούσε για μικρό χρονικό διάστημα τον οικισμό έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί με αποτέλεσμα τα λύματα να πέφτουν ανεξέλεγκτα στη κοίτη του παρακείμενου ρέματος «Αγίου Γεωργίου». Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα της παλαιότητας του αποχετευτικού συστήματος. Μάλιστα ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία ρήγματα.

Η «Διάβαση Πεζών» καλεί τις υπεύθυνες υπηρεσίες της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης : Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής, Διεύθυνση Πολεοδομίας, περιβάλλοντος και κτηματολογίου, Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε βάσει των νόμων: Ν.1739/87 Διαχείριση των υδάτινων πόρων…, να επιβάλουν το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων για την μη εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην προστασία της υγείας των κατοίκων. Πρωτίστως όμως ζητά από την διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας (που ήδη έχει δείξει ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα) να προχωρήσει άμεσα σε μηνύσεις κατά των υπευθύνων του Μοναστηριού, οι οποίοι και κωλυσιεργούν αρνούμενοι να υπακούσουν στο νόμο.

Ζητά παράλληλα από την ΔΕΥΑΣ να περιφράξει και να προστατέψει το σύνολο της έκτασης των πηγών και όχι μόνον ένα μικρό μέρος, όπως είναι σήμερα και ακόμη να πιέσει τις αρμόδιες για την δημόσια υγεία υπηρεσίες ώστε να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας.

Όσον αφορά στο σύστημα αποχέτευσης και στο βιολογικό καθαρισμό, κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών αντικατάστασης του αγωγού καθώς και η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στο σύνολο του οικισμού και φυσικά η δημιουργία νέου βιολογικού.

Τη στιγμή που εδώ και χρόνια στη χώρα μας έχει κατά κόρον επισημανθεί η μεγάλη μόλυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από αλόγιστη χρήση ρυπογόνων ουσιών (βιοτεχνικές – βιομηχανικές χρήσεις, φυτοφάρμακα, εντατικοποίηση καλλιεργειών, αστικοποίηση) η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση της ρύπανσης του πόσιμου νερού συνιστά άμεση αναγκαιότητα.

Πολύ δε περισσότερο, όταν το νερό του Ελαιώνα είναι ένα από τα καθαρότερα και ποιοτικότερα της περιοχής, ενώ θεωρείται και εναλλακτική λύση για την υδροδότηση της ίδιας της πόλης των Σερρών.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 186 επισκέπτες