oaed.jpg«Mια αρχή, μια ευκαιρία» elvima.gif
Δωρεάν πεντά-
μηνη απασχόληση εργατικού δυναμικού, ηλικίας 16 έως 25 ετών, εξασφαλίζει για τις επιχειρήσεις ο ΟΑΕΔ. Ταυτοχρόνως πριμοδοτείται η ένταξη των νέων που έχουν εγκαταλείψει στο σχολείο στην εργασιακή διαδικασία.Το νέο πρόγραμμα «Μία Αρχή, Μια Ευκαιρία» απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο ή το έχουν τελειώσει χωρίς να συνεχίσουν σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος και στους οποίους και δεν τους έχει δοθεί μέχρι σήμερα, καμία ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματική επιμόρφωση, είτε με τη μορφή της εργασιακής σχέσης είτε με οποιαδήποτε μορφή αναγνωρισμένης κατάρτισης. Τρεις δράσεις

Οι νέοι μπορούν, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτεραιότητές τους, να επιλέξουν να ωφεληθούν από μία, μεταξύ των τριών δράσεων του προγράμματος. Δηλαδή από:

1. Το πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας.

2. Το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στην πληροφορική ή

3. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας έχει διάρκεια πέντε μήνες. Οι νέοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι, για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε αυτοαπασχολούμενους. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου την αμοιβή του νέου εργαζόμενου, αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή αφορά την κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό, θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα.

Στο πρόγραμμα συμβουλευτικής οι συμμετέχοντες νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής που περιλαμβάνει:

α) Επαγγελματικό προσανατολισμό από ειδικούς συμβούλους του ΟΑΕΔ.

β) Τεχνικές αναζήτησης εργασίας.

γ) Συμβουλευτική για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε ο νέος να μάθει το πώς θα οργανώσει την αυτοαπασχόλησή του. Τα τρία προγράμματα συμβουλευτικής διαρκούν συνολικά 60 ώρες και οι συμμετέχοντες νέοι αποζημιώνονται προς 10 ευρώ την ώρα.

Το πρόγραμμα «Μία Αρχή, Μία Ευκαιρία» θα μπορεί να συμπληρώνεται και να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα προγράμματα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως και τα προγράμματα άλλων φορέων, που αφορούν τους άνεργους νέους.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καλύψει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ωφελούμενων και εκτιμάται ότι η συμμετοχή σε αυτό θα προσεγγίζει τα 40.000 άτομα ετησίως.

Συμμετοχή

Η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα, διεξάγεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, σε μόλις 4 βήματα:

α) Ο νέος υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση στην οποία αναφέρει και ποια από τις τρεις δράσεις του προγράμματος επιλέγει να ακολουθήσει.

β) Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που επιθυμούν να προσφέρουν, σε άνεργους νέους, πεντάμηνη απασχόληση σε θέσεις απόκτησης προϋπηρεσίας.

γ) Διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων άλλων φορέων ΓΓΚΑ, υπουργείο Παιδείας), από ΟΑΕΔ.

δ) Αυτόματη επιλογή και τοποθέτηση στις δράσεις του προγράμματος (δηλαδή, στα προγράμματα κατάρτισης στην πληροφορική, στις ομάδες συμβουλευτικής ή στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τους εργοδότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σε αντίστοιχες ειδικότητες), μέσω ειδικής εφαρμογής του νέου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού.

Διαβάστε επίσης: