elvima.gifprogramma_paggaiou.jpgΟ Δήμος Πρώτης Σερρών πρωτοπορεί στο χώρο των τεχνολογικών εξελίξεων και στην τουριστική και πολιτιστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, με το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης, Προστασίας και Προβολής του Σερραϊκού Παγγαίου – PAGGAIO.SERRES.NET». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται προς χρήση όχι μόνο στους πολίτες της εν λόγω περιοχής, αλλά πολύ περισσότερο στους επισκέπτες ή και για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μέσω του διαδικτύου τις ομορφιές του Παγγαίου Όρους. Στο έργο συνεργάζονται οι πέντε ακριτικοί ΟΤΑ του Σερραϊκού Παγγαίου (Δήμοι Πρώτης, Αλιστράτης, Αμφίπολης, Κορμίστας, Ροδολίβους), ενώ κεντρικός στόχος του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος που προσδιορίζουν μια νέα τουριστική ταυτότητα για το Νομό Σερρών. Το έργο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Έχει γίνει αεροφωτογράφηση υψηλής ανάλυσης της περιοχής, ολοκληρώθηκε η συλλογή των περιγραφικών και γεωγραφικών στοιχείων με πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα και συγκεντρώθηκε σημαντικός όγκος πληροφοριών που αφορούν στους ΟΤΑ, τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας, το οδικό δίκτυο, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής κλπ. Τα στοιχεία αυτά υπήρξαν χρήσιμα για τη δημιουργία θεματικών χαρτών και τον εμπλουτισμό του δικτυακού κόμβου του έργου.
Ακόμη, το σύνολο των δεδομένων έχει ενταχθεί στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του έργου για την εποπτική και λειτουργική παρουσίαση των στοιχείων και των χαρτών και την δυνατότητα χρήσης τους όχι μόνο από τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και πιθανό επισκέπτη του Παγγαίου.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η φάση εγκατάστασης του εξοπλισμού λειτουργίας του έργου σε όλους τους συνεργαζόμενους Δήμους και κυρίως του εξοπλισμού ασύρματης παρακολούθησης επιλεγμένων σημείων όπως ο ορεινός όγκος του Παγγαίου, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη και το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα. Έτσι, από την δικτυακή πύλη του έργου (www.paggaioserresnet.gr) όχι μόνο προβάλλονται τα προϊόντα του έργου: στατικοί και δυναμικοί χάρτες, πληροφορίες για τα οικοσυστήματα του όρους Παγγαίου, οικοτουριστικές διαδρομές, τρέχουσες καιρικές συνθήκες, αξιοθέατα, νέα και εκδηλώσεις, υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη κλπ πληροφορίες για την Ένωση «PAGGAIO.SERRES.NET» και τους ΟΤΑ της Ένωσης, αλλά δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα για άμεση λήψη εικόνων από το ορεινό Παγγαίο σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Το έργο αποτελεί χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, όχι μόνο για την τουριστική προβολή της περιοχής αλλά και για την υποστήριξη της προστασίας και διαχείρισής της, τόσο από τους πέντε Δήμους του Σερραϊκού Παγγαίου όσο και από το σύνολο των φορέων και των οργανισμών της περιοχής και της χώρας.
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου, ο Δήμος Πρώτης Σερρών διοργανώνει Ημερίδα σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στην Οικογενειακή Ταβέρνα «Ο Ντίνος» του Κωνσταντίνου Αστρίνη, στην Κεντρική Πλατεία της Πρώτης, με θέμα την παρουσίαση του έργου «PAGGAIO.SERRES.NET». Την έναρξη της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Πρώτης κ. Αστρίνης Κωνσταντίνος, ενώ για το έργο θα μιλήσει ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας INFOΔΗΜ Ο.Ε., κ. Παναγιώτης Καραμόσχος.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσημοι προσκεκλημένοι, ενώ για το έργο θα τοποθετηθούν και οι Δήμαρχοι των άλλων 4 Δήμων της Ένωσης PAGGAIO.SERRES.NET (Δήμαρχος Αλιστράτης: κ. Γεώργιος Μαδεμλής, Δήμαρχος Αμφίπολης: κ. Πέτρος Πετρίδης, Δήμαρχος Κορμίστας: κ. Αλέξανδρος Καραμπουγιούκας, Δήμαρχος Ροδολίβους: κ. Χαρίτων Κατσάρας). Οι παρευρισκόμενοι φορείς και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για την χρήση και τις ωφέλειες από την υλοποίηση του έργου και να συζητήσουν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής του.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται κατά 80% από Ευρωπαϊκούς και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε επίσης: