louketo_magaziaΠρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος:
«Διώχνουμε τους νέους μας στο εξωτερικό»

Ο 29χρονος Κώστας Μπαλτάς ζει στις Σέρρες. Έχει άριστες σπουδές (πτυχίο και μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική εφαρμοσμένης πληροφορικής και οικονομίας) και όρεξη για δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, ετοιμάζεται και αυτός, όπως χιλιάδες άλλοι  Έλληνες της ηλικίας του, να φτιάξει τις βαλίτσες του και να εγκαταλείψει την Ελλάδα, για να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα, μια χώρα που παραδοσιακά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας μεταξύ των νέων, το οποίο επιδεινώθηκε από την κρίση, η αγορά εργασίας παραμένει ερμητικά κλειστή σε ανθρώπους με μόρφωση, ιδέες και όρεξη.

«Μετανάστης» στη Βρετανία
Ο Κώστας εδώ και έναν χρόνο αναζητά εργασία στο αντικείμενό του χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκάζεται να απασχολείται περιοδικά μόνο στην εκπαίδευση. Απογοητευμένος από τα προβλήματα απασχόλησης στον νομό Σερρών αλλά και γενικότερα στη χώρα, έχει αποφασίσει να μεταναστεύσει στη Βρετανία. “Εδώ και αρκετό καιρό στέλνω βιογραφικά στη Βρετανία. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει ανταπόκριση ακόμη και στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική. Στην Ελλάδα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εταιρείες εύρεσης εργασίας δεν δίνουν καμία σημασία”, εξηγεί στη “Μακεδονία”, προσθέτοντας ότι η ειδικότητά του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς στη χώρα μας.
“Φίλοι μου έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την ανεργία ανοίγοντας επιχείρηση, αλλά έβαλαν λουκέτο”, συνεχίζει, υπογραμμίζοντας αφενός το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην περιοχή, αφετέρου τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η ανεργία μεταξύ των νέων 15-24 ετών άγγιξε το 30% τον Ιούνιο έναντι περίπου 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 16,2% έναντι 11,8% έναν χρόνο νωρίτερα.
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου:
“Διώχνουμε τους νέους μας”

“Διώχνουμε τους νέους επιστήμονές μας στο εξωτερικό. Είναι θλιβερό! Η οικονομική μετανάστευση αναβιώνει”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα και πιο συγκεκριμένα ο νομός Σερρών, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες για μια θέση εργασίας ειδικά σε αντικείμενα που απαιτούν εξειδίκευση και μόρφωση. “Οι νέοι επιστήμονες δουλεύουν σε σουβλατζίδικα και καφετέριες”, σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Απιδόπουλο, η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 35%, ενώ οι μισές επιχειρήσεις απασχολούν μερικώς το προσωπικό τους και οι άλλες μισές εκ περιτροπής. “Στην ουσία οι εργαζόμενοι στις εν λόγω επιχειρήσεις είναι άνεργοι, καθώς δεν παίρνουν πάνω από 400 ευρώ”, τονίζει. Την ίδια ώρα η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καλά κρατεί, ενώ οι βούλγαροι εργαζόμενοι συνεχίζουν να έρχονται αυθημερόν στην περιοχή.
Εργαζόμενοι και άνεργοι είναι σε απόγνωση, λέει ο κ. Απιδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το 2010 δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια στην περιοχή, συνεπώς 4.500 οικοδόμοι δεν έχουν φέτος ούτε ένα ένσημο, που σημαίνει ότι δεν δικαιούνται ούτε ταμείο ανεργίας ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

“Κάθε μέρα κλείνει και μία
επιχείρηση στις Σέρρες»

“Κάθε μέρα κλείνει και μία επιχείρηση στις Σέρρες. Η κατάσταση συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι απελπιστική. Οι ξένες επιχειρήσεις φεύγουν η μία μετά την άλλη αναζητώντας χαμηλότερο κόστος εργασίας στις γειτονικές μας χώρες”, καταλήγει ο κ. Απιδόπουλος.

της Μπέττυς Κυριακίδου

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 216 επισκέπτες