dexameni.jpgΚαμπάνια ενημέρωσης του κοινού στις Σέρρες για την ορθολογική χρήση του νερού paratiritis
υνάντηση εργασίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κεντρική Μακεδονία εν όψει της θερινής περιόδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή, Γιώργου Τσιότρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εξειδικευμένες τελικές αποφάσεις που αφορούν στην κατανομή των υδατικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις καλλιέργειες και να περιοριστεί δραστικά η σπατάλη νερού. Κοινή εκτίμηση των εμπλεκομένων φορέων είναι ότι δεν προβλέπεται τη φετινή περίοδο να υπάρξουν προβλήματα λειψυδρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο αναφορικά με το νερό ύδρευσης, όσο και με το νερό άρδευσης. Για το Νομό Σερρών πρέπει να παραμείνει το ύψος της λίμνης Κερκίνης στα 35,3 μέτρα.Θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού (καταναλωτές ύδρευσης και άρδευσης) για την ορθολογική χρήση του νερού.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, «το πρόβλημα επάρκειας των υδατικών πόρων εμφανίζεται έντονο και κατά τη φετινή αρδευτική περίοδο. Εγκαίρως και με βάση την πολιτική πρόληψης εν όψει της θερινής περιόδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκέντρωσε όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου με την υιοθέτηση καλών πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης του νερού από όλους τους εμπλεκόμενους να διανύσουμε μια απροβλημάτιστη αρδευτική περίοδο. Πέρσι, παρά τις ελλείψεις σε αποθέματα νερού κατορθώσαμε να μην έχουμε το παραμικρό πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών. Μάλιστα, με το σφιχτό προγραμματισμό και τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς κατορθώσαμε να εξοικονομήσουμε 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα Πολύφυτου. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος των περιορισμένων –έτσι κι αλλιώς- υδατικών αποθεμάτων πραγματοποιήθηκαν, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συναντήσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, Διευθύνσεις Υδάτων Περιφερειών, ΔΕΗ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ κτλ.).

Στις συναντήσεις αυτές επισημάνθηκαν οι διάφορες πτυχές του προβλήματος και τονίσθηκε η ανάγκη συντονισμού ενεργειών και παρεμβάσεων στην κατεύθυνση περιορισμού της σπατάλης και ορθολογικοποίησης των χρήσεων. Πρέπει να σημειώσω πως ανάλογες πρωτοβουλίες και συνεργασίες (ΠΚΜ, ΔΕΗ, ΓΟΕΒ κτλ.) κατά το προηγούμενο έτος είχαν ως αποτέλεσμα την παγίωση μόνιμης συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων και το σημαντικό περιορισμό της σπατάλης αρδευτικού νερού, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουν κίνδυνο οι καλλιέργειες. Φιλοδοξούμε και κατά τη φετινή περίοδο να προκύψουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός ότι είχαμε το φετινό Απρίλιο σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με πέρσι τον αντίστοιχο μήνα. Όμως αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Οφειλουμε όλοι να περιορίσουμε τις σπατάλες για να υπάρχει νερό πρωτίστως για τις υδρευτικές και ακολούθως για τις αρδευτικές ανάγκες.άρξουν φαινόμενα έλλειψης».

Διαβάστε επίσης: