spilaio_alistrathsΜέσα  στον «κυκεώνα» της  οικονομικής κρίσης.

Οι δυσοίωνες  προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση  της χώρας και οι δηλώσεις της  Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου περί μείωσης των σχολικών εκδρομών, αρχικά «έκοψαν τα φτερά» στη δημοτική αρχή Αλιστράτης, που βασίζει πολλά στις ομορφιές της περιοχής, όπως είναι το σπήλαιο και το φαράγγι του Αγγίτη, που τόσο απλόχερα χάρισε η φύση. Οι προβλέψεις και οι δηλώσεις, όμως, δεν βρήκαν ανταπόκριση ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση και τα γεγονότα αναπτέρωσαν το… ηθικό των τοπικών παραγόντων. Το γεγονός πως μέσα στον «κυκεώνα» της οικονομικής κρίσης, το σπήλαιο της Αλιστράτης το πρώτο πεντάμηνο του 2010, σημείωσε έστω και οριακή αύξηση στην επισκεψιμότητα, προκάλεσε συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας. Το σπήλαιο της Αλιστράτης, όπως τονίζει άλλωστε και ο Δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Μαδεμλής, είναι η ευχάριστη έκπληξη μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στο «μούδιασμα» που υπάρχει στην ευρύτερη κοινωνία, σ’ όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο στην περιοχή μας.

«Παρόλο που στην αρχή της χρονιάς η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε μια δήλωση ότι θα μειωθούν οι εκδρομές λόγω της οικονομικής κρίσης και κάπως έτσι μουδιάσαμε κι εμείς στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει, η επισκεψιμότητα κυρίως από σχολεία, από μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, είναι γύρω στο 2% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, με τα δείγματα που έχουμε τους πρώτους πέντε μήνες, γιατί απολογισμό θα κάνουμε το Δεκέμβριο, θεωρώ ότι θα είμαστε λίγο πάνω σε επισκεψιμότητα απ’ ότι πέρυσι,» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Μαδεμλής.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο  Αλιστράτης, στην προβολή του σπηλαίου και της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλει και το φαράγγι του Αγγίτη, που έχει δώσει σημαντική ώθηση, καθώς με το τρενάκι που λειτουργεί συνδέονται οι τουριστικοί προορισμοί της ευρύτερης περιοχής του νομού. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο γνωστή και η περιοχή, αλλά γίνεται και πιο εύκολη η απόφαση κάποιου να εκδράμει στην περιοχή.

«Η διαφήμιση είναι συνεχής. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά, γιατί το φετινό μπάτζετ έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά είναι κάτι για το οποίο θέλει να υπάρχει μια συνεχή και εντατική ενημέρωση του κόσμου κάθε χρονιά,» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αλιστράτης.

Το  target group των τουριστών

Τα τελευταία  χρόνια έχει ανοίξει η αγορά της ανατολικής Ευρώπης και η Αλιστράτης συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις. Ο Διευθυντής του σπηλαίου έχει έρθει ήδη σε επαφή με 250 τουριστικά γραφεία της Βουλγαρίας. Ο μέσος όρος επισκεψιμότητας από τη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τους πέντε χιλιάδες επισκέπτες. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό και από τη Ρουμανία και από την Τσεχία, ενώ φέτος μειώθηκε λίγο το ποσοστό από τη Ρωσία. Αυξητική τάση υπάρχει τον τελευταίο καιρό και από τη Σερβία. Υπάρχει η σταθερή «αξία» που λέγονται Άγγλοι, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα σπήλαια. Είναι 2 με 3 χιλιάδες κάθε χρόνο. Δεν αυξάνονται, αλλά και δεν μειώνονται.

«Έχουν να κάνουν με γκρουπ τα οποία επισκέπτονται κυρίως τις περιοχές της Καβάλας και της Θάσου και λιγότερο της Χαλκιδικής. Έχουμε τρεις εκδρομές την εβδομάδα από δύο έως τρία λεωφορεία με καθαρά Άγγλους τουρίστες. Αυτή η επισκεψιμότητα των Άγγλων ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια περίπου και είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια,» δήλωσε ο Δήμαρχος Αλιστράτης Γιώργος Μαδεμλής.

Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 225 επισκέπτες