orfeas_ktirioΑναγκαία  η χρηματοδότηση  της ανακαίνισης  του ιστορικού  κτιρίου.
Πρωτοβουλίες  εδώ και τώρα οφείλει  ν¨ αναλάβει ο Δήμος  Σερρών.
Aναγκαίες και άμεσες πρέπει να είναι οι  ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή, με πρώτη την οικονομική κάλυψη της μελέτης και της εκτέλεσης των απαραίτητων έργων, προκειμένου να προγραμματισθεί η ανακαίνιση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου θεάτρου του ομίλου «Ορφέας» των Σερρών, το οποίο κοσμεί την πόλη από 1909 .

Σημαντικό εκτιμάται ότι  είναι το πρόβλημα στέγης που θα ανακύψει για τον Ορφέα Σερρών, κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών ανακαίνισης του θεάτρου «Ορφέας», εφ’ όσον αυτή αποφασισθεί. Σχετικό αίτημα εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού από τις 30 Ιουλίου 2007.

Η ιστορία του

Το  Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών, από την ίδρυσή του το 1984, στεγάστηκε αρχικά  στο ιστορικό κτίριο των Σερρών. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1909 με δαπάνες των Σερραίων της τουρκοκρατούμενης τότε πόλης και με την αρωγή του τότε Ελληνικού Προξενείου, προκειμένου να στεγάσει τις εθνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του ομίλου «Ορφέας», μέσα στα κρίσιμα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Από τότε έχει φιλοξενήσει σημαντικότατες στιγμές της ιστορικής και πολιτιστικής ζωής των Σερρών.

Σήμερα, 100 σχεδόν χρόνια μετά, το κτίριο έχει μεν ανακηρυχθεί διατηρητέο, αλλά χρήζει εκ βάθρων ανακαίνισης, ώστε να συνεχίσει την πορεία του στον χρόνο. Η ανακαίνιση αυτή είναι αυτονόητο ότι συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να γίνει τόσο η μελέτη όσο και τα απαραίτητα έργα, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί και χώρος στέγασης για το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για το διάστημα της εκτέλεσης των έργων. Είναι αυτονόητο ότι η σχετική δαπάνη υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική δυνατότητα του ΔΗΠΕΘΕ ή του ομίλου «Ορφέας» και θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: