Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, η Ημερίδα Πολιτικής Προστασίας και η Άσκηση Εκκένωσης Συγκροτήματος Σχολείων και Διευθύνσεων των Υπηρεσιών Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, έχοντας ως σενάριο εκπαίδευσης, εικονικό σεισμό. Οι δύο δράσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 3 και 4 Απριλίου, αντιστοίχως, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Δήμου Σερρών, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας με τον επιγραμματικό τίτλο «Μαθαίνω να αντιμετωπίζω καταστάσεις εκτάκτων αναγκών στο Σχολείο», είχε ως στόχο να μεταγγίσει σε μαθήτριες/τες, αλλά και στο διδακτικό δυναμικό των Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την ήδη πλούσια εμπειρία στον τομέα αντιμετώπισης καταστροφών που έχει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενώ περιελάμβανε και τρεις σημαντικές εισηγήσεις με τις ακόλουθες θεματολογίες:

α) «Ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης Πυρκαγιών μετά από σεισμικές και άλλες καταστροφές»,  με εισηγητή τον Υποπυραγό Φώτιο Καραγκούνη της 2ης Ε.Μ.Α.Κ.

β) «Καταστάσεις εκτάκτων αναγκών στο Σχολείο – περιστατικά, προετοιμασία, εφόδια», με εισηγητή τον Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και ΠΕ78 της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωάννη Ευστρατιάδη,  και

γ) «Βασικές ενέργειες αντιμετώπισης εκτάκτου συμβάντος» με εισηγητή τον Εκπαιδευτή Α΄ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χαράλαμπο Ελισιάδη,
ενώ στο τέλος της ημερίδας, έγινε επίδειξη υλικών επιβίωσης και τηλεπικοινωνιών από τις εθελοντικές ομάδες του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών και του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών.

Η Άσκηση Εκκένωσης του κτιριακού συγκροτήματος στέγασης των 8ου και 25ου Δημοτικών Σχολείων αλλά και των γραφείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης  Σερρών, στην οποία συμμετείχε και το 21ο Νηπιαγωγείο Σερρών, είχε ως σκοπό:

Την εξοικείωση των μαθητών και του προσωπικού  στις Α΄ βοήθειες και στη χρήση μέσων που χρησιμοποιούνται σε Έκτακτες Ανάγκες (υλικά Α΄ βοηθειών, πυροσβεστήρες κ.λ.π.) και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις φυσικές καταστροφές, όπως η επιβίωση, ο εξοπλισμός,  οι τηλεπικοινωνίες κ.α.

Την γενική διοίκηση της Άσκησης, είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών, Δημήτριος Μερετούδης.
Τον συντονισμό των φορέων και της Άσκησης είχε ο Ιωάννης Ευστρατιάδης, ενώ υπεύθυνοι για την διοργάνωση της Ημερίδας και την προετοιμασία της Άσκησης είχαν οι Διευθύντριες/ντές των 8ου και 25ου Δημ. Σχολείων καθώς και του 21ου Νηπιαγωγείου.

Την Επιστημονική  Έρευνα - Μοντελοποίηση Τηλεπικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών είχε το  Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών (TNT-Lab) του  ΔΙΠΑΕ με τον  Καθηγητή Αναστάσιο Παπατσώρη, σε συνεργασία με τους  υπεύθυνους λειτουργίας –εγκαταστάσεων – εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών  του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών και τον Πρόεδρό τους  Γεώργιο Γκιουζέλη.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου Σερρών ήταν η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών Αικατερίνη Αναγνωστίδου μαζί με το μέλος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών και  Τεχνικό Τηλεπικοινωνιών Νικόλαο Μπερόβαλη.

Τέλος ο πλήρης κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν στην Ημερίδα και στην Άσκηση, ήταν: 

1. Δήμος Σερρών
2. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
3. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
4. Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Νέων Τεχνολογιών TNT-Lab / ΔΙΠΑΕ
5. ΕΜΑΚ 2η  - Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
6. Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών
7. ΕΛ.ΑΣ Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και το Τμήμα Τροχαίας Σερρών
8. Ε.Κ.Α.Β. Σερρών,
9.  Δημοτική Αστυνομία Δήμου Σερρών
10. Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών
11. Σ.Ε.Α.Ν. Σερρών (Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών - ΝΠΔΔ),
12. Ε.Ε.Σ. Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σερρών
13. Σ.Ρ.Ν.Σ. - Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: