Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των γυναικών στο 2ο συνέδριο «Μαζί πιο δυνατές» με θέμα «Κοιτώντας κατάματα τα πολλά πρόσωπα της γυναικείας κακοποίησης», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή.

Συνδυάζοντας εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και πλούσια επαγγελματική εμπειρία και παραθέτοντας βιώματα, εμπειρίες και παραδείγματα οι ομιλητές καθήλωσαν το κοινό, σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη, αν και επώδυνη συζήτηση για τις ορατές και αθέατες μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες: από την ενδοοικογενειακή βία στις σύγχρονες μορφές κακοποίησης μέσα από το διαδίκτυο και τα φαινόμενα της εκδικητικής πορνογραφίας και του sex tortion, στην κακοποίηση στο χώρο εργασίας και της ανέλιξης μιας γυναίκας καριέρας.

«Όταν θα φτάσουμε σε έναν κόσμο, που το φύλο, το μήκος της φούστας, το χτένισμα των μαλλιών, το χρώμα του κραγιόν και το λίκνισμα στο χορό θα έχουν πάψει να είναι η θρασύτατη δικαιολόγηση της κακοποίησης και του βιασμού, τότε ΝΑΙ θα έχουμε μετακινηθεί προς τον πολιτισμό. Όταν το παιδί θα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να είναι παιδί και να παίζει και όχι να κακοποιείται και να βιάζεται, να πηγαίνει σχολείο και να νιώθει ασφάλεια, τότε ΝΑΙ θα έχουμε μετακινηθεί στον πολιτισμό» ανέφερε στην ομιλία της η κα Αραμπατζή, τονίζοντας πως υλοποιήθηκε η υπόσχεση, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο, στο 1ο Συνέδριο, ώστε η πρωτοβουλία «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ» να είναι μια ζώσα δράση, σταθερή, ενεργή και κυρίως ουσιαστική, δίπλα σε κάθε γυναίκα, που έχει ανάγκη στήριξης .

Μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής έκανε κατά τη διάρκεια της η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελεονώρα Μελέτη. Αναφέρθηκε σε προσωπικά της βιώματα λεκτικής βίας, που υπέστη, από την αρχή της καριέρας της στον λαμπερό -κατά τ’ άλλα- χώρο της τηλεόρασης. Μάλιστα, η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν -απαριθμώντας τα «βέλη» που εισέπραττε για την επαγγελματική της επάρκεια από προϊσταμένους ή συνεργάτες αλλά και από κριτικές σε περιοδικά και εκπομπές- η φωνή της «έσπασε», προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Στην εκδικητική πορνογραφία και στα χαρακτηριστικά του sextortion, αλλά και στους κινδύνους του διαδικτύου επικέντρωσε την ομιλία του ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Μανόλης Σφακιανάκης, ενώ στο νομικό πλαίσιο, που θωρακίζει τα θύματα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας αναφέρθηκε στην ομιλία της η δικηγόρος Μέμα Σιμωνετάτου.

Στα ευρήματα ερευνών για τις «Αντίξοες εμπειρίες στη βρεφική ηλικία – A.C.Es» αναφέρθηκε η δημιουργός του Nowletsplay, Ψυχοθεραπεύτρια- Παιγνιοθεραπεύτρια Μαριάννα Αντωνακάκη, η οποία εστίασε στην ψυχική υγεία του παιδιού μετά από κακοποίηση ή παραμέληση και στα τραύματα, που κουβαλά στην ενήλικη ζωή του, ενώ δεν δίστασε να μοιραστεί με το κοινό κομμάτια της δικής της προσωπικής ιστορίας.

Στα πολλά πρόσωπα της βίας εστιάζοντας στα βιώματα των θυμάτων, που δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία θεωρία, αναφέρθηκε η κλινική ψυχολόγος, Διδάκτωρας της Ιατρικής Αθηνών Άννα Κανδαράκη. Όπως υποστήριξε, η βία, τόσο στην ενήλικη, όσο και στην ανήλικη ζωή, ξεκινά από την ενδοοικογενειακή βία και ότι ο εγκληματίας δεν γεννιέται, γίνεται. Μίλησε ακόμη για τη διαγενεακή μεταφορά και το πόσο σημαντικό είναι για τη μητέρα να εκπαιδεύσει τα παιδιά της, την κόρη της να μην γίνει θύμα και θύτης του εαυτού της, τον γιο της να μην γίνει θύμα και θύτης κανενός.
Τέλος, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μάθει η γυναίκα να φροντίζει τον εαυτό της και να μην θυσιάζει τον εαυτό της στον ρόλο του φροντιστή.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: