«Είναι σημαντικό σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ΝότηςΜηταράκης από τον Προμαχώνα, που αποτελεί την βασική πύλη εισόδου των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας.

Ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής, έναν χώρο, που ανακαινίστηκε μέσα σε λίγες μέρες και μαζί με τη Δομή στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο, φτάνουν στη χώρα μας.

«Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία, για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν» είπε ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζοντας ότι από τις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς, που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι το Υπουργείο παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες για να παρακολουθούν τα παιδιά των ουκρανών προσφύγων μαθήματα (ήδη κάποια που γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα ξεκίνησαν), υπογράμμισε ότι υπάρχουν 30.000 διαθέσιμες κλίνες στις 34 δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ενώ αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες έκανε αναφορά στη συγκινητική  προσφορά από ιδιώτες, από ξενοδόχους, από ΜΚΟ, και από την Εκκλησία και αν βέβαια αυτό χρειαστεί, υπογραμμίζοντας, ότι θα ενεργοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. όπως είχε γίνει και με άλλες προσφυγικές ροές στη χώρα μας στο παρελθόν.

Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον Πρόξενο της Ουκρανίας Βαντίμ Σαμπλούκ, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη μέρα του πολέμου στον Προμαχώνα στο γραφείο που έχει δημιουργηθεί εκεί για να χορηγεί πιστοποιητικά εισόδου σε όσους δεν έχουν διαβατήρια, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη δομή στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, όπου όσοι από τους Ουκρανούς θέλουν να ξεκουραστούν μένουν εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη 200 Ουκρανοί έχουν φιλοξενηθεί στη δομή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Προμαχώνα.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: