Έχοντας αφήσει πίσω τους τις φλόγες του πολέμου εκατοντάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία καταφθάνουν καθημερινά στον Προμαχώνα με προορισμό την Αθήνα, αλλά κι άλλα μέρη της χώρας μας, όπου θα φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους.

Με δάκρυα στα μάτια, ταλαιπωρημένοι, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα, αρχικά πεζοί μέχρι τα σύνορα με την Ρουμανία και στη συνέχεια οδικώς με λεωφορεία ταξιδεύοντας 25 ώρες μέχρι τον Προμαχώνα.

Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά έχοντας αφήσει πίσω τους άνδρες τους για να πολεμήσουν, ηλικιωμένοι που άφησαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής χωρίς να γνωρίζουν τι θα βρουν όταν επιστρέψουν, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να βρούνε ασφάλεια.

Το βράδυ της Κυριακής έφτασε το πρώτο λεωφορείο από την Ουκρανία στον Προμαχώνα

Από το μεσημέρι της Παρασκευής περισσότεροι από πεντακόσιοι πρόσφυγές από την Ουκρανία ανάμεσα τους και Έλληνες ομογενείς πέρασαν τα σύνορα του Προμαχώνα με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Έχοντας μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα κι ενώ όπως είπαν στην ΕΡΤ ακόμα δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους τα όσα βίωσαν, τους ήχους των ρουκετών που έπεφταν δίπλα στα σπίτια τους , τις σειρήνες που τους καλούσαν να πάνε στα καταφύγια. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες ευχαρίστησαν την Ελλάδα και όλες τις χώρες που τους στηρίζουν.

«Πρέπει όλος ο κόσμος να μάθει την αλήθεια. Να καταλάβει τι γίνεται στην πατρίδα μου» είπε στην ΕΡΤ η Ντιάνα φτάνοντας στον Προμαχώνα. Ποτέ δεν περίμενε ότι θα έρθει στην Ελλάδα με αυτές τις συνθήκες. Μια χώρα που αγάπησε μέσα από το Πανεπιστήμιο σπουδάζοντας αρχαία Ελληνικά.

Ο κ. Αντώνης, Έλληνας ομογενείς μας είπε ότι άφησε πίσω ότι δημιούργησε τα προηγούμενα 25 χρόνια. Το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλα λεωφορεία με πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ καθημερινά με ΙΧ αυτοκίνητα πολλοί φτάνουν στη χώρα μας έχοντας μαζί τους τρόφιμα κι ό,τι πρόλαβαν να πάρουν από τα σπίτια τους.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης: