Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο γυναικών elvima.gif
ota_gynaikes_01.jpgΗ θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνάντησης των εκλεγμένων γυναικών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τις προηγούμενες ημέρες. Γυναίκες από όλες τις μεριές της χώρας έφτασαν στην πόλη των Σερρών, προκειμένου να συζητήσουν για τις διεκδικήσεις τους και να θέσουν τους δικούς τους όρους συμμετοχής στα κοινά.

Με την φράση «Η πολιτική είναι γένους θηλυκού» οι εκλεγμένες γυναίκες θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την συμμετοχή τους στην πολιτική, η οποία όπως είπαν χρειάζεται ανανέωση.

Οι γυναίκες της τοπικής αυτοδιοίκησης συζήτησαν για το μέλλον της παρουσίας τους στην πολιτική και τόνισαν πως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να στηρίξουν την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.
Η συνάντηση των γυναικών ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών κα. Αικατερίνη Δασκαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και σημείωσε πως οι γυναίκες θα πρέπει να στηρίζουν η μια την άλλη.
ota_gynaikes_02.jpgΤην έναρξη των εργασιών κήρυξε η κα. Ευγενία Τσουμάνη εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η οποία μιλώντας στις παρευρισκόμενες γυναίκες τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να τεθούν επί τάπητος τα καυτά ζητήματα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών βραβεύτηκαν η κα. Δασκαλάκη και η κα. Μαυρίδου Άννα πρώην Δημάρχου Πετριτσίου, ενώ προηγήθηκε προβολή ενός αφιερώματος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.


Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά

Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης και της πολιτικής έδωσαν το παρόν στην τακτική συνάντηση των εκλεγμένων γυναικών και αναφέρθηκαν στη γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική και όχι μόνο.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμμετοχή της γυναίκας στα κοινωνικά κινήματα και στην κοινωνία των πολιτών τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «η συμμετοχή της γυναίκας στην εργασιακή, την κοινωνική και στην πολιτική ζωή της χώρας δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο για την ενίσχυση της απασχόλησης και της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, αλλά συνιστά και ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας, που πρέπει να κατοχυρώνεται και να προασπίζεται σε κάθε κοινωνία».
Στη δεύτερη θεματική ενότητα αναφορά έγινε στο κοινωνικό κράτος και στα κοινωνικά δικαιώματα με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλο να κάνει λόγο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών.
Η τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον και την τοπική αυτοδιοίκηση και οι ομιλίες είχαν ως στόχο την ανάδειξη των θεμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου ακούστηκαν οι θέσεις των αιρετών γυναικών για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή οργάνωση του κράτους.

Χαιρετισμός του Νομάρχη Σερρών

Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, ενώ έκανε λόγο και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
ota_gynaikes_03.jpgΧαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης είπε πως: « πρέπει να οδηγηθούμε στην αποδόμηση του συγκεντρωτικού κράτους και στην αποκέντρωση των λειτουργιών του με όρους αυτοδιοίκησης.
Η περιφερειακή οργάνωση του κράτους στη βάση των αιρετών περιφερειών, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της φέρουσας ικανότητας του πρώτου βαθμού με την ανακυτάρρωση του,
η φορολογική αποκέντρωση με όρους αυτοδιοίκησης και η θωράκιση μας με τη ρητή συνταγματική επιταγή, αποτελούν μονόδρομο.
Το υφιστάμενο σύστημα έχει φθάσει στα όρια του.
Η διαρκής μάχη με το συγκεντρωτικό κράτος πρέπει να έχει και θα έχει έναν κερδισμένο. Τον πολίτη και τις ανάγκες του».

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 219 επισκέπτες