Το ποσό των 935.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του -εξαιρετικής αρχιτεκτονικής- Λυκείου Πεντάπολης εγκρίθηκε μετά την κατάθεση σχετικής ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

«Υποβάλαμε μια πρόταση στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας τον Ιούλιο του 2018. Η μελέτη θεωρήθηκε πλήρης και ακολούθησε η χρηματοδότηση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά για την ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Πεντάπολης» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Δήμαρχος Δημήτρης Νότας σημειώνοντας πως αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Το Λύκειο Πεντάπολης είναι ένα εμβληματικό , ιστορικό κτήριο που έχει κτιστεί στον Μεσοπόλεμο , συγκεκριμένα το 1930, καλύπτει επιφάνεια 2000 τμ σε δύο ορόφους, το οποίο καταδεικνύει τον τεράστιο οικονομικό πλούτο που υπήρχε στη περιοχή.

«Ήταν ένα προσωπικό μου όνειρο να μπορέσουμε να επενδύσουμε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ( η τελική χρηματοδότηση ξεπερνάει τις 930 χιλιάδες ευρώ) » είπε ο κ. Δήμαρχος συμπληρώνοντας πως θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και η ενέργεια που θα καταναλώνει το κτήριο θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέραν δηλαδή του περιβαλλοντικού χαρακτήρα του έργου, θα γίνεται και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων « θα αξιοποιήσουμε τη γεωθερμία , θα δημιουργήσουμε υπόγειους θερμικούς εναλλάκτες και πάνω στη στέγη που θα αλλαχθεί όλη, θα τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό συγκρότημα το οποίο θα δίνει και το ρεύμα που απαιτείται για το κτήριο. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει και μια μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αλλά κατά δεύτερο και σημαντικό λόγο είναι ότι θα υπάρχει μια εξοικονόμηση χρημάτων σε όλο το Δήμο, άρα θα μπορέσουμε τα χρήματα που απαιτούνται μέχρι σήμερα για θέρμανση του κτηρίου να εξοικονομούνται από τη χρήση μη πετρελαίου και να επιστρέφονται στους δημότες μας.» . Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα το έργο έχει χρόνο ολοκλήρωσης 10 μήνες.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης: