Σαρωτικός μόνο στο οικονομικό επιτελείο ο κυβερνητικός ανασχηματισμός-Σήμερα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης karamanlis_maximou.jpg elvima.gif
Για μία ακόμη φορά διαψεύστηκαν οι ελπίδες για την συμμετοχή Σερραίου βουλευτή στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αν και δεν έκρυβε θεαματικές αλλαγές ο χθεσινός ανασχηματισμός, απογοήτευσε τα '' γαλάζια'' στελέχη του Ν.Σερρών ο αποκλεισμός των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και από αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Οσον αφορά την σύνθεση της νέας κυβέρνηση, η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο, η έξοδος από την κυβέρνηση πέντε υπουργών, η είσοδος τριών νέων, οι μετακινήσεις σε τέσσερα υπουργεία και η δημιουργία τεσσάρων νέων θέσεων υφυπουργών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης υπό τον Κ.Καραμανλή.
Η αποχώρηση του Γ.Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και από το κυβερνητικό σχήμα, ήταν η σημαντικότερη κίνηση του πρωθυπουργού στον πολυσυζητημένο και αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες και επέμειναν ότι το πιθανότερο είναι ο κ. Αλογοσκούφης να φύγει από το υπουργείο Οικονομίας και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, (όπως για παράδειγμα το Εξωτερικών), δεν επαληθεύτηκαν.
Ο κ. Αλογοσκούφης δεν μετακινήθηκε σε άλλο κυβερνητικό πόστο, ενώ τη θέση του αναλαμβάνει ο -αναβαθμισμένος- τέως υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Αμετακίνητοι παρέμειναν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας και Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.
Εκτός κυβέρνησης οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Φώλιας, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.

Επίσης, αναβαθμίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.
Μετακινήσεις έγιναν σε τέσσερα υπουργεία: Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σωτήρης Χατζηγάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Παιδείας, ο Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Μεταφορών στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Μεταφορών.
Δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θέσεις υφυπουργών. Ο Κ.Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Μιχάλης Μπεκίρης υφυπουργός Μεταφορών και ο Γιώργος Κοντογιάννης υφυπουργός Απασχόλησης.
Στη κυβέρνηση μπαίνουν ο Αντώνης Σαμαράς στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κώστας Μαρκόπουλος στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ στη θέση του αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα τη δημόσια τάξη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης στη θέση του Π.Χηνοφώτη.
Στη θέση του κ. Παπαθανασίου, ως υφυπουργός Οικονομικών, τοποθετήθηκε ο Αθανάσιος Μπούρας, στη θέση του Πέτρου Δούκα, ως υφυπουργός Εξωτερικών, τοποθετήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κωνσταντόπουλου ο Μάριος Σαλμάς και στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αναβαθμίστηκε, ο Ιωάννης Μπούγας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα
Αναλυτικά η νέα κυβέρνηση έχει ως εξής:
* Υπουργός Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη
Υφυπουργοί: Γιάννης Βαληνάκης, Θεόδωρος Κασσίμης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
* Υπουργός Εσωτερικών: Προκόπης Παυλόπουλος
Αναπλ. Υπουργός Δημ. Τάξης: Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Υφυπουργοί: Χρήστος Ζώης, Αθανάσιος Νάκος, Κώστας Γκιουλέκας (ΜΜΕ)
* Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ευ.Μεϊμαράκης
Υφυπουργοί: Κώστας Τασούλας και Ιωάννης Πλακιωτάκης
* Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
Υφυπουργοί: Σοφία Καλαντζάκου, Γιώργος Κοντογιάννης
* Υπουργός Οικονομίας: Γ.Παπαθανασίου
Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Νίκος Λέγκας, Αθ.Μπούρας
* Υπουργός Ανάπτυξης: Κ.Χατζηδάκης
Υφυπουργοί: Γιώργος Βλάχος, Ιω.Μπούγας
* Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σ.Χατζηγάκης
Υφυπουργοί: Μ.Παπαδόπουλος, Κ.Κιλτίδης
* Υπουργός Δικαιοσύνης: Ν.Δένδιας

* Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Αναστάσης Παπαληγούρας
Υφυπουργός: Πάνος Καμμένος
* Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Ευρ.Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Μ.Μπεκίρης
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αρης Σπηλιωτόπουλος
Υφυπουργοί: Σπύρος Ταλιαδούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος

* Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Γιώργος Σουφλιάς
Υφυπουργοί: Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Σταύρος Καλογιάννης

* Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Σταύρος Καλαφάτης

* Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υφυπουργοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάριος Σαλμάς

* Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης: Κώστας Μαρκόπουλος

* Υπουργός Πολιτισμού: Αντώνης Σαμαράς
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης


Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί.

Διαβάστε επίσης: