elvima.gifnomarxiako_simvoulio.jpgΕν μέσω εντάσεων, διαφωνιών και έντονης αυτοκριτικής επί τάπητος τέθηκαν χθες τα προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου των Σερρών. Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρουσία των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και σύσσωμης της συνδικαλιστικής ηγεσίας αγροτών και κτηνοτρόφων παρουσιάστηκε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα, τα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζει ξεχωριστά η καλλιέργεια κάθε αγροτικού προϊόντος στο Ν.Σερρών , αλλά και τα αιτήματα της κάθε επιμέρους ομάδας των καλλιεργητών. agrotes_problem1.jpgΟι φράσεις ''δεν πάει άλλο'', ''όχι μια ακόμη σύσκεψη χωρίς ουσία'', ''δεν αντέχουμε'' '' αφουγκραστείτε μας '' και ''τέλος τα μοιρολόγια, ώρα για δράση'' περικλείει το γενικό κλίμα της σύσκεψης και τον κοινό τόπο και την αγωνία του αγροτικού κόσμου, που παρά τις επιμέρους διαφωνίες του (πάγια η ''κόντρα'' μεταξύ των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων και των ομοσπονδιών) αντιμετωπίζει με αβεβαιότητα και απαισιοδοξία το μέλλον του. Στο στόχαστρο αγροτών και κτηνοτρόφων για μία ακόμη φορά βρέθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έλλειψη μέτρων στήριξης της περιφέρειας και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, αλλά όσοι από τους Σερραίους βουλευτές απουσίαζαν από την σύσκεψη.
agrotes_problem2.jpg '' Η απουσία των βουλευτών είναι απαξιωτική για μας και τα προβλήματα που αντμετωπίζουμε'' δήλωσε με την έναρξη της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργος Κασάπογλου, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση , για ν' ακολουθήσει η παρέμβαση του Νομάρχη Σερρών και να παραμείνει. ''Είναι απαράδεκτο να απουσιάζουν οι βουλευτές, αυτούς τους οποίους εμείς στέλνουμε στη βουλή να μας εκπροσωπήσουν'' υποστήριξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Κ.Μητρουσίου Γιάννης Τουρτούρας, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει και αυτοκριτική για την αδράνεια πολλές φορές και των ίδιων των αγροτών. ''Πρέπει να σταματήσει το καφενείο και να παραδεχτούμε ότι και εμείς φταίμε. Να σταματήσει η μουρμούρα και εμείς ενεργά να δραστηριοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Το να γκρινιάζουμε και να τα λέμε σε μια ακόμη σύσκεψη, δεν είναι λύση. Θα πρέπει να σταματήσουν τα λόγια''. ''Θα έπρεπε όλοι οι βουλευτές να είναι εδώ από τις 11 παρά και όχι να έρχονται μία ώρα μετά ή και καθόλου. Είμαστε αγροτικός νομός. Εαν ενδιαφερόταν για μας , θα έπρεπε πριν από μας να ήταν εδώ'' υποστήριξε στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας Στέργιος Λίτος.
agrotes_problem3.jpg''Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση τους αγροτικού εισοδήματος. Να μην φτάσουμε να βγούμε και πάλι στους δρόμους. Να δώσει το Υπουργείο κίνητρα στην περιφέρεια'' δήλωσε ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Βισαλτίας, Γιώργος Μπασδάρας, απευθύνοτας κάλεσμα συμμετοχής στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη.
Οι διεκδικήσεις
Οι Σερραίοι αγρότες διαμαρτύρονται για : τις χαμηλές τιμές σιτηρών και αραβοσίτου, την αύξηση γεωργικών εφοδίων (τιμές λιπασμάτων), τη μη ικανοποιητική επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, τη μείωση της τιμής παράδοσης γάλακτος , τη χαμηλή τιμή πώλησης κρέατος και την απλούστευση αδειοδοτήσεων εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων.
Τι αποφασίστηκε
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να υποβληθεί αύτημα και να οριστικοποιηθεί από τη Νομαρχιακή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μεταβεί στην Αθήνα Σερραϊκή αντιπροσωπεία, για την προώθηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Στη χθεσινή σύσκεψη παρόντες ήταν οι βουλευτές: Μ.Κόλλια-Τσαρουχά, Αναστ. Καρυπίδης, Θεοφ.Λεονταρίδης, Ηλίας Πολατίδης και Στ.Κουτμερίδης.

Διαβάστε επίσης: