serreslife

Πρεμιέρα την Παρασκευή 2 Μαρτίου για «το νησί των σκλάβων», από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, με τους συντελεστές του έργου να προσκαλούν το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και της περιφέρειας, να παρακολουθήσει την σπαρταριστή κωμωδία του Πιερ Ντε Μαριβώ.

Το έργο:
Ένας αφέντης, ο Ιφικράτης, με τον δούλο του, τον Αρλεκίνο και μια Κυρία, η Ευφροσύνη, με τη δούλα της, την Κλεάνθη, ναυαγούν σε ένα νησί ουτοπικό, έξω από το χώρο και τον χρόνο και από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται στο νησί των σκλάβων, στη χώρα του ποτέ των δούλων όλου του κόσμου, το οποίο ίδρυσαν δούλοι από την Ελλάδα με σκοπό να πάψουν να είναι σκλάβοι και να γίνουν ελεύθεροι. Σε αυτό το νησί οι δούλοι γίνονται αφέντες και οι αφέντες δούλοι. Δεν είναι μια απλή αλλαγή ρόλων αλλά μια βαθειά και βίαιη αλλαγή προσωπικοτήτων. Οι αφέντες χάνουν τα ρούχα τους, το όνομα τους, τους τίτλους τους, το κύρος τους, όλα τους τα προνόμια και αναγκάζονται να γίνουν οι δούλοι τους και να υποστούν την ταπείνωση και τον πόνο της σκλαβιάς για να πάρουν ένα ουσιαστικό μάθημα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.
Το νησί των σκλάβων είναι μια κλασσική κωμωδία, με πυκνή πλοκή, διαχρονικές ανησυχίες, με πολιτικές διαστάσεις και σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η έπαρση και η ματαιοδοξία στο τέλος πάντα τιμωρούνται και ότι στην τελική αυτό που πρέπει να θέλει κανείς δεν είναι ούτε να γίνει αφέντης, ούτε να έχει σκλάβους, αλλά να γίνει ένας καλός άνθρωπος, με ακεραιότητα και λογική. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα αυτής της κωμικοτραγικής περιπέτειας. Είναι αυτό εφικτό; Μπορεί ο άνθρωπος να ζει χωρίς να καταπιέζει; Ο Μαριβώ, δεν δίνει απαντήσεις. Όπως κάθε σπουδαίος διανοητής δημιουργεί αιώνια ερωτήματα.
Το έργο γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1725. Η συνεργασία του Μαριβώ με τους ηθοποιούς του Theatre Italien του Λουίτζι Ρικομπόνι, κληρονόμου της Κομέντια ντελ’ άρτε έχει επηρεάσει εμφανώς την γραφή αυτού του τόσο πρωτοπόρου γάλλου συγγραφέα που κινείται με άνεση από τη φάρσα μέχρι το μελό, από την αλληγορία μέχρι τον πρώιμο ρεαλισμό, χτίζοντας στέρεους χαρακτήρες με απλά και μεστά υλικά και θέτοντας διαχρονικά κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1789, στη Γαλλία, θα ξεσπάσει μια επανάσταση, που θα αλλάξει το παγκόσμιο κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο για πάντα. Ο Μαριβώ δεν μπορεί να μη νιώθει τις ζυμώσεις και τις δονήσεις που θα φέρουν αυτές τις αλλαγές.
Στο νησί των σκλάβων, οι αφέντες ζουν μια προσομοίωση της ανατροπής που θα έρθει σε λίγα χρόνια και ακούν άμεσα και με απλά λόγια τους λόγους που θα προκαλέσουν την ανατροπή αυτή.
Αντίστοιχα ο συγγραφέας προειδοποιεί και τους δούλους πως αν μαζί με τα ρούχα των αφεντικών τους πάρουν και την συμπεριφορά τους κάποια στιγμή θα έχουν κι αυτοί την ίδια κατάληξη.
Οι κοινωνικές τάξεις δεν είναι παρά μια δοκιμασία που μας βάζουν οι Θεοί.
Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Σκηνοθεσία- μετάφραση: Καλλιόπη Ευαγγελίδου
Πρεμιέρα: Παρασκευή 2/3/2018
στις 21.15 στην Κεντρική σκηνή των «Αστεριών»
Επόμενες παραστάσεις: 3-4-9-10-11/3/2018

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία- μετάφραση: Καλλιόπη Ευαγγελίδου
Σκηνικά: Λιάνα Σπυριδωνίδου
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Μουσική: Μάριος Τσομπανίδης
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Δημήτρης Μπραϊκίδης
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
Παίζουν: Κ. Ευαγγελίδου, Γ. Καρύδας, Α. Χαριτίδου, Μ. Κοβανίδης,
Σ. Σταυρίδης, Ε. Δαμιανίδου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»
ΤΙΜΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ : 8,00€
ΏΡΕΣ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ : 11.00 - 13.00 & 18.00 -21.00
τηλ. Κρατήσεων 2321054755 (ώρες ταμείου)
Τιμές εισιτηρίων τις ημέρες των παραστάσεων :
Γενική είσοδος : 10,00 €  Μειωμένο: 8,00 € (παιδικό, φοιτητικό, ανέργων κλπ)

serreslife

Διαβάστε επίσης: