pame.jpgΑνακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας Σερρών του ΠΑΜΕ elvima.gif
Μαθήματα διαστρέ-
βλωσης της Ιστορίας παραδίδει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών (ΕΚΣ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για να καλέσει τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Η σιγουριά του ότι δεν μπορεί να πείσει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 6/9/2008 στην πλατεία ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης και να έρθουν σε αυτό που προσπαθεί να οργανώσει η ΓΣΕΕ του φέρνει ένα ανιστόριτο και αντικομμουνιστικό παραλήρημα. Μπερδεύει τη Σοβιετική Ένωση το τυραννικό καθεστώς του τσάρου. Ας τον βοηθήσουμε να τα ξεμπερδέψει.
Μάθημα 1ο. Το 1917, μετά την επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, ανατρέπεται ο τσάρος και ιδρύεται το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) η γνωστή Σοβιετική Ένωση (Σ. Ε.). Αυτά τα δύο καθεστώτα, ήταν αντίπαλα και συνέχισαν την πάλη και τον εμφύλιο μέχρι την τελική ήττα τους τσάρου.
Σήμερα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα και την ΕΕ να ταυτιστούν πάση θυσία τα τυραννικά καθεστώτα του κόσμου, τσαρισμός, βασιλείες, φασισμός, ναζισμός και κάθε δικτατορία με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από αυτόν τον πειρασμό δε γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών κ. Ηλίας Αντωνίου σε συνέντευξη τύπου. «Ο Αλογοσκούφης ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του «τσάρου». Όπως στα παλιά καθεστώτα στης πρώην Σ. Ε. που οι εκατομμύρια πολίτες στεκόταν στις ουρές για να πάρουν με δελτίο ένα κομμάτι ψωμί…», είπε.
Εμείς κατανοούμε την ταραχή του κ. Αντωνίου και δεν θα ασχολούμασταν μαζί του για το θέμα αν δεν ήθελε να φέρεται σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομού μας. Είναι απαράδεκτο για έναν εκπρόσωπο των εργατών να ταυτίζει «τα παλιά καθεστώτα» τσαρικό και Σοβιετικό. Το τι έκανε το σοβιετικό καθεστώς για το λαό του στον καιρό της πείνας και των δύο παγκοσμίων πολέμων είναι γνωστά και πρέπει να τα διαβάσει ο κ. πρόεδρος. Το τι έκαναν οι Σοβιετικοί πολίτες για να στηρίξουν το καθεστώς τους στους δύο παγκόσμιους πολέμους είναι ακόμη πιο γνωστά. Το τι έκανε η ελληνική αστική τάξη της χώρας μας και ο «πολύς» «φιλελεύθερος» κ. Ελ. Βενιζέλος είναι και αυτό γνωστό. Έστειλε ελληνικά στρατεύματα να καταπνίξουν στο αίμα το νεοσύστατο εργατικό κράτος της ΣΕ το 1918.
Τι έκανε ο ελληνικός στρατός που στάλθηκε στη ΕΣΣΔ και αποτελούνταν κύρια από εργάτες; Στασίασε και αρνήθηκε να χτυπήσει τους εργάτες της ΣΕ. Γύρισε πίσω άπρακτος.
Με τέτοιες δηλώσεις, πρόεδρε, θέτετε εαυτόν σας εκτός σώματος της εργατικής τάξης. Ταυτίζεστε περισσότερο με τις ηγεσίες που πιστά υπηρετείτε και δεν έχετε δυνατότητες να γίνετε πειστικός από το λαό να σας ακολουθήσει στη συγκέντρωση το Σάββατο. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεστε νευρικός και καταφεύγετε σε ιστορικές αλχημείες.
Η αιτία της αδυναμίας σας να πείσετε τους εργάτες να σας ακολουθήσουν, όπως έγινε και σε άλλες σας συγκεντρώσεις, και της Πρωτομαγιάς, είναι ότι δεν βρήκατε να πείτε κουβέντα για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε) . Δεν είπατε ότι η τα πρώτα σχέδια περικοπών τα εκπόνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπατε ότι για το ασφαλιστικό ευθύνονται εκτός από τη Ν.Δ. και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια κ.ά. ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και τα συνεχίζει επάξια η Ν.Δ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να πείσετε.
Όσο για το ιστορικό σας ατόπημα θα μπορούσαμε να δείξουμε κατανόηση. Ότι ήταν συνέντευξη και όχι γραπτό κείμενο. Μπορεί να θεωρηθεί και κάποιο λάθος έκφρασης που θα μπορούσατε να επανορθώσετε.
Αν επιμένετε όμως σε ότι είπατε, τότε απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη των Σερρών και την καλούμε την επόμενη φορά να «αδειάσει» το Εργατικό Κέντρο από προέδρους που τρέφουν τέτοια εκτίμηση για την εργατική τάξη και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο που ίδρυσε. Να τον στείλουν στα αζήτητα.
Μάθημα 2ο. Φέτος «γιορτάζει» η ΓΣΕΕ τα 90 χρόνια της.
Ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1918. Από τα 11 μέλη της διοίκησής της τα 6 ήταν προσκείμενοι στον κυβερνητικό κόμμα του Βενιζέλου και τα 5 στο ΣΕΚΕ, που αργότερα μετονομάστηκε ΚΚΕ.
Η σύγκρουση των δύο πλευρών ξεκίνησε με το περιεχόμενο του γιορτασμού της πρώτης της Πρωτομαγιάς (1919): Η τάση του ΣΕΚΕ σε αντίθεση με την πλειοψηφία ήθελε να προσδώσει στο γιορτασμό αντικυβερνητικό περιεχόμενο, ενώ αντίθετα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιδίωκαν την πρόσδεση του εργατικού κινήματος στο άρμα της κυρίαρχης πολιτικής και τον ταξικό συμβιβασμό. Στη συνέχεια, η σύγκρουση επεκτάθηκε και τον Ιούνιο του 1919 η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γενική Συνομοσπονδία καθαίρεσε αυθαίρετα τους 5 της μειοψηφίας, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση του Βενιζέλου τους έστειλε εξορία στη Φολέγανδρο. Ένα χρόνο αργότερα, το Εθνικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ καθαίρεσε τους ρεφορμιστές και ανέθεσε τη διοίκηση στους συνδικαλιστές του ΣΕΚΕ. Η πάλη για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος προς την κατεύθυνση της ταξικής πάλης ή την κατεύθυνση του ταξικού συμβιβασμού είχε ήδη αρχίσει.
90 χρόνια μετά κ Αντωνίου η εργατική τάξη καταλαβαίνει πολύ καλά το ρόλο των εργατοπατέρων και των υπηρετών της αστικής τάξης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό φοβάστε και σεις και χάνετε τα λόγια και τα λογικά σας.

Διαβάστε επίσης: