Σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς της Π.Ε Σερρών, τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο ,τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρήστο Μέγκλα είχαν τα μέλη του κλιμακίου της ΝΔ που αποτελούνταν από το νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Γεώργιο Στεργίου, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον βουλευτή Κοζάνης κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, την Πέμπτη στις Σέρρες, ενώ παράλληλα παρευρέθησαν και στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της νέας διοίκησης της Π.Ε Σερρών.

Ο κ. Υφυπουργός είπε πως το πρώτο ζήτημα που ετέθη είναι ότι ο Νομός Σερρών γερνάει, χάνει πληθυσμό τονίζοντας, πως πρέπει να εστιάσουν την προσοχή και την πολιτική τους στο να δημιουργηθούν δουλειές για να παραμείνουν οι κάτοικοι και να παράγουν στον τόπο τους, επισημαίνοντας την συμβολή του ιδιωτικού τομέα και την αναγκαιότητα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα – είπε- και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να χαράξουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αποτελέσματα. «Τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της Αυτοδιοίκησης και με τον Δήμαρχο και με τον Αντιπεριφερειάρχη είδαμε πως μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα τα αναπτυξιακά εργαλεία που υπάρχουνε στον τομέα της τοπικής οικονομίας, ώστε να φανούν άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα, θα προσπαθήσουμε και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρηθούν, να δούμε πως μπορεί να ενοικιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέες επιχειρήσεις και να αναπτυχθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα»

«Να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες στην ΤΑ»
Απαντώντας στο ερώτημα για την οικονομική αυτοτέλεια της ΤΑ ο κ. Λιβάνιος είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες και μαζί με τις αρμοδιότητες θα μεταφερθούνε και οι αντίστοιχοι πόροι. « Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που θα έχει όλους τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να επιτελέσει το έργο της, αυτό θα γίνει με ένα συντονισμένο σχέδιο, ξέρετε ότι προεκλογικά είχε εξαγγελθεί η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση θα δούμε αυτό σε συνεργασία και με το νέο συμβούλιο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί περίπου σε δύο μήνες πως θα το δρομολογήσουμε Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες και του κεντρικού κράτους και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης αλλά και των Περιφερειών, να δούμε τι κάνει ο καθένας να δούμε τους πόρους που πρέπει να μεταφερθούν και τι ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται κάθε αρμοδιότητα για να ασκηθεί, αυτό είναι πολύ δύσκολο project το οποίο έχει ένα χρόνο ωρίμανσης περίπου γύρω στις 8 με 12 μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

«Αναγκαιότητα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»
Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που όπως είπε έχει πολλά πλεονεκτήματα , όπως η ταχύτητα στη διεκπεραίωση συναλλαγών, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επίσης δίνει εγγυήσεις διαφάνειας καθότι κάτι που είναι ηλεκτρονικό πολύ δύσκολα αλλοιώνεται και το τρίτο δυναμώνει περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Χώρα.

«Κλεισθένης η Επόμενη ημέρα»
Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε το βράδυ με την ομιλία, που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Σερρών, του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου με θέμα «Κλεισθένης η Επόμενη ημέρα». Στην ομιλία έγινε μια εκτενής αναφορά για το τι έγινε τους δύο μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ κυρίως στον τομέα της Τ.Α , αλλά και τι προγραμματίζεται να γίνει. «Το πρώτο που θα ξεκινήσει άμεσα είναι ότι προφανώς καταργείται η απλή αναλογική στις Περιφέρειες και στους Δήμους , θα έρθει ένα νέο εκλογικό σύστημα όπου αυτός που θα εκλέγεται θα έχει και τα εργαλεία και την πλειοψηφία για να εφαρμόσει την πολιτική του. Το δεύτερο είναι να ξεχωρίσουμε τις αρμοδιότητες, να γίνει η μεταφορά στις Περιφέρειες και στους Δήμους , με παράλληλη μεταφορά πόρων και προσωπικού» .

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα γραφειοκρατία λέγοντας πως άμεσα έρχεται ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης και για τους Δήμους και για τις Περιφέρειες όπου θα απλοποιεί τα πράγματα , θα βάζει στο επίκεντρο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. « Σύντομα πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο θα δείτε άμεσες μικρές νίκες στον τομέα της γραφειοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ανέφερε πως σύντομα έρχεται Νόμος ο οποίος θα διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες εκλογείς εκτός Ελλάδας αλλά και προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
«Όλα αυτά έχουν ένα μεγάλο κοινό παρανομαστή, την καλύτερη εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη» κατέληξε ο κ. Υφυπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: