fot.jpgparatiritisΣτο φύλλο της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου 2009, της έγκριτης εφημερίδας σας φιλοξενήσατε ολοσέλιδο άρθρο του νομαρχιακού συμβούλου Αθανάσιου Μασλαρινού με τον τίτλο «Η εικόνα ως μπούμερανγκ», ο οποίος βάλλει κατά του Νομάρχη Σερρών και της Ν. Α. εν γένει, επιχειρώντας να αποδομήσει την
εικόνα που τον ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα του νομού μας, εικόνα που του έφτιαξαν οι ίδιοι οι Σερραίοι πολίτες – αφού αξιολόγησαν την παρουσία του Στέφανου Φωτιάδη στην Αυτοδιοίκηση, το έργο του, τον λόγο του, τη στάση ζωής του – καθ’ ότι ως γνωστό υπάρχουμε μέσα από τα λόγια των άλλων.
Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Μασλαρινός σήμερα για να πει στους Σερραίους ότι έσφαλαν στην επιλογή τους το 2006, έπεσαν έξω και προσπαθεί να τους ανοίξει τα μάτια πυροβολώντας ασύστολα κατά του κ. νομάρχη και της διοίκησής του.
Ο Α. Μασλαρινός έχει την ορμή του νομαρχιακού συμβούλου που εκλέγεται για πρώτη φορά, η οποία, όμως, γίνεται μπούμερανγκ όταν δεν κρατούν τα ηνία η ωριμότητα και η γνώση. Έτσι, ο Α. Μασλαρινός συλλαμβάνεται αμετροεπής και αδιάβαστος και δυστυχώς γι’ αυτόν τα γραπτά μένουν.
Η εικόνα του Σ. Φωτιάδη είναι υπόθεση των πολιτών και επαφίεται στην κρίση των.
Εμείς θα απαντήσουμε αποκλειστικά στο σκέλος του έργου της Ν. Α., το οποίο ο Α. Μασλαρινός κακοποιεί, πότε από άγνοια και πότε από πολιτική σκοπιμότητα.

Το έργο της Ν. Α.

Ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης είναι ο πρώτος που εφαρμόζει τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό, όπως ορίζεται στην ουσία και στην πρακτική εφαρμογής του. Όλες οι δράσεις (έργα, παρεμβάσεις, ενέργειες, προτάσεις) εξελίσσονται μέσα από έναν διαρκή διάλογο και επικοινωνία με τους δήμους και τους φορείς του νομού, γίνεται αξιολόγηση και ιεραρχούνται οι προτεραιότητες.
Η διαδικασία είναι και επίπονη και δύσκολη. Όμως όσοι πιστεύουν και σέβονται τους θεσμούς και την αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον πολίτη, αυτό οφείλουν να πράττουν.
Ο κ. Μασλαρινός, ως νομαρχιακός σύμβουλος όφειλε να γνωρίζει τι αφορά τη Ν. Α., ποιες είναι οι αρμοδιότητες των δήμων, όπως και εκείνες της Κεντρικής Διοίκησης. Δυστυχώς συγχέει τα τρία επίπεδα διοίκησης, με αποτέλεσμα να καταλογίζει στον νομάρχη παραλείψεις. Είναι θλιβερό γιατί οι πολίτες τον εξέλεξαν να υπηρετεί τον θεσμό της Ν. Α., της οποίας τις ευθύνες αγνοεί.
Ο κ. Μασλαρινός μέμφεται τον νομάρχη για την καθαριότητα των λαϊκών αγορών. Δεν γνωρίζει αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος: η καθαριότητα όλων των χώρων μέσα σε κατοικημένες περιοχές είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων.
Κατηγορεί τον νομάρχη για το θέμα του ΧΑΔΑ Ν. Ζίχνης, όταν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έγινε επανειλημμένα ενημέρωση για ό,τι αφορά τους ΧΑΔΑ.
Έτσι, οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ρόλος της Ν. Α. περιορίζεται (ως ενδιάμεσος φορέας) στην εκτέλεση εγκεκριμένων έργων (αποκατάστασης) σε συγκεκριμένους ΧΑΔΑ που είχαν καθοριστεί με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήδη από το 2006.
Βάλλει κατά του νομάρχη για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ, γέφυρες Αχλαδοχωρίου, δρόμος Στρυμονικού – Κερδυλλίων, αναδασμός Νιγρίτας, τουριστική ανάπτυξη νότιας περιοχής νομού Σερρών, γεωθερμία. Και διερωτάται ο πολίτης: οι όποιες παραλήψεις και καθυστερήσεις στα τόσο σημαντικά αυτά θέματα οφείλονται στην υποτιθέμενη αδράνεια των δύο ετών της θητείας του Σ. Φωτιάδη ή στα τόσα χρόνια διαχείρισής τους από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο κ. Μασλαρινός;
Μέσα από την απάντηση προς τον Α. Μασλαρινό ενημερώνουμε και τους πολίτες του νομού μας ότι ο νομάρχης και η Νομαρχιακή Αρχή έχουν αξιολογήσει, αποφασίσει, μελετήσει και ήδη εξελίσσονται δράσεις και έργα που θα απαντούν καταλυτικά στα προβλήματα που δεκαετίες απασχολούν τους Σερραίους και η παράταξη του κ. Μασλαρινού ή δεν έβλεπε ή δεν επιλαμβανόταν.
Είναι γνωστή η τιτάνια προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών των υπαλλήλων και του πολιτικού δυναμικού της Ν. Α. για να ανταποκριθούν στη δέσμευση του κ. νομάρχη στο μνημόνιο που υπέγραψε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και απαντά στο δίλημμα: απένταξη σημαντικών έργων του νομού από το Γ’ ΚΠΣ λόγω των καθυστερήσεων πριν το 2007 ή να γίνει υπερπροσπάθεια για την ολοκλήρωσή τους μέσα σε δύο χρόνια (αναδασμοί, δρόμος Στρυμονικού-Λιθοτόπου, κλπ). Όλα αυτά άραγε δεν τα γνωρίζει ο κ. Μασλαρινός; Τα γνωρίζει πολύ καλά διότι έχουν συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κατ’ επανάληψη. Αν τα επαναφέρει στην κριτική του είναι γιατί πιστεύει ότι θα προξενήσει πολιτική βλάβη στον νομάρχη κ. Φωτιάδη.
Όμως λόγω της απειρίας και της ανωριμότητάς του βλάπτει την ίδια την παράταξή του. Γιατί, δυστυχώς γι’ αυτόν, ο κόσμος γνωρίζει και θυμάται το έλλειμμά της.
Στην ουσία, το άρθρο του κ. Μασλαρινού είναι ένα δριμύ κατηγορώ κατά της ίδιας της παράταξής του και της πολύχρονης απραξίας της. Διότι «όποιος μιλά για καθαριότητα, πρέπει πρώτα να σκουπίζει το σπίτι του», λέει μια σοφή παροιμία.
Δεν μπόρεσε, δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τον νομό η πολιτική οικογένεια του κ. Μασλαρινού που σπαράσσεται από τις φιλοδοξίες των μελών της. Μια οικογένεια που δεν κατάφερε καν να συντηρήσει το ιστορικό μνημείο του νομού μας – νομαρχιακό κατάστημα, μέσα στο οποίο εργαζόταν.
Εμείς θα κριθούμε από τον εντολέα μας, τον Σερραίο πολίτη, στο τέλος της τετραετίας.
Υπομονή λοιπόν.

Διαβάστε επίσης: