nomos_dimoiΟ «κύβος ερρίφθη» για το χωροταξικό του νομού Σερρών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης»; Με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να έχει αποφασίσει τη δημιουργία οκτώ δήμων στο νομό Σερρών, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με βάση το δικό της σχεδιασμό.
Αν και δεν έχει δοθεί προς διαβούλευση το τελικό σχέδιο από πλευράς Υπουργείου, ωστόσο η «κεφαλή» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν αρκετά ξεκάθαρος, κατατοπιστικός και έδωσε σαφές στίγμα. Οι δήμοι στην χώρα δεν θα είναι περισσότεροι από 370, ενώ δεν θα «σπαστούν» δήμοι.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν κυριολεκτικά «φουντώσει», και οι αιρετοί του νομού Σερρών αγωνιούν και διακαώς επιθυμούν να μάθουν ποιο θα είναι το τελικό χωροταξικό σχέδιο. Τα «όργανα» ξεκίνησαν όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες, που θεωρούνται κάτι παραπάνω από έγκυρες και που αναφέρουν πως στο νομό Σερρών, οι δήμοι θα είναι τελικά πέντε. Ποιοι θα είναι αυτοί κι από ποιες συνενώσεις θα προκύψουν;

Δήμος Σερρών
Θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Σερρών, Σκουτάρεως, Εμμανουήλ Παπά, Στρυμόνα και Λευκώνα και των κοινοτήτων Βροντούς και Ορεινής.
Δήμος Νιγρίτας
Θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Νιγρίτας, Βισαλτίας, Αχινού και Τραγίλου.
Δήμος Σιδηροκάστρου
Θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Σιδηροκάστρου, Κερκίνης και Πετριτσίου και των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Αγκίστρου και Προμαχώνα.
Δήμος Ηράκλειας
Θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Ηράκλειας, Στρυμονικού, Καπετάν Μητρούση και Σκοτούσσας.
Δήμος Νέας Ζίχνης
Θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Νέας Ζίχνης, Αλιστράτης, Πρώτης, Ροδολίβους, Αμφίπολης και Κορμίστας.

Οι πρώτες αντιδράσεις και δυσαρέσκειες ήδη καταγράφονται και κάποιοι δεν βλέπουν με «καλό μάτι» το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, είναι να μην υπάρξει πολιτική παρέμβαση και έχουμε επανάληψη του φαινομένου «Καποδίστριας». Οι πρώτες αντιδράσεις αρχίζουν και καταγράφονται από την περιοχή του Παγγαίου, ενώ το σχέδιο είναι αντίθετο και στη θέληση του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων του δήμου Στρυμονικού, που πιο πολύ θα επιθυμούσαν τη συνένωσή τους με το δήμο Σερρών, παρά με το δήμο Ηράκλειας.
Βέβαια, από τώρα αρχίζουν κάποιοι και θέτουν θέμα έδρας, ονομασίας κ.λπ. Κοινώς, το «πανηγύρι» ξεκινά και μία πρώτη «δόση» πήραμε ήδη από τον πρώτο κύκλο διαβούλευσης, τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: