Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πραγματοποιεί από το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου έως και την Τρίτη 4 Ιουνίου ο Διευθυντής του Οργανισμού για τις Γεωργικές Καινοτομίες της Νότιας Ολλανδίας Geert Wilms. O κύριος Wilms ήταν ένας εκ των ομιλητών στο Agribusiness Forum 2018 και σκοπός της επίσκεψής του είναι να γνωρίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όσον αφορά στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το πρωί της Δευτέρας παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη να τονίζει τη σπουδαιότητα της απαρχής μιας συνεργασίας με την Ολλανδία, όσον αφορά σε αγροδιατροφικά ζητήματα. Όπως τόνισε ο κ. Μωυσιάδης η Ολλανδία είναι μια χώρα που κυριαρχεί στην παραγωγή και στην εξαγωγή προϊόντων, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται σε πλεονεκτήματα ,όπως οι κλιματολογικές συνθήκες , έναντι της δικής μας χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη η επαφή με τους ειδικούς στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ολλανδία θα βοηθήσει την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στην απόκτηση τεχνογνωσίας , μεθοδικότητας και οργάνωσης ώστε να δοθεί ώθηση στον αγροτοδιατροφικό τομέα της περιοχής μας.
Ως εκπρόσωπος του ΕΒΕΣ στον αγροτικό τομέα ο Αθανάσιος Μαλλιαράς επισήμανε επίσης τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης μιας συνεργασίας με τον φορέα που εκπροσωπεί ο κ. Wilms . Όπως τόνισε ,ο Νομός Σερρών έχει αυξημένες δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό τομέα και επιθυμεί συμπράξεις που θα μπορέσουν να του δώσουν ώθηση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute Γιάννης Μπαλακάκης επισήμανε πως τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας μπήκαν στο Agribusiness Forum 2018, που ήταν ένα γεγονός-σταθμός ώστε να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και να αρχίσει η διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης, μέσα από συνεργασίας με φορείς όπως αυτός που εκπροσωπεί ο κ. Wilms .
Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από αυτή την επικείμενη συνεργασία με τις Σέρρες εμφανίστηκε ο Geert Wilms ,ο οποίος τόνισε πως τέτοιου είδους επαφές υπάρχουν εδώ και χρόνια μεταξύ της Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Χρησιμοποίησε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα όπως τη συνεργασία με το Βέλγιο και τους καρπούς που αυτή επιφέρει όλα αυτά τα χρόνια ,όσον αφορά τόσο στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης όσο και στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Τόνισε δε πως αυτό μπορεί να γίνει και στην περιοχή μας , γεγονός που ούτως ή άλλως διαφάνηκε ήδη μέσα από το Αγροτοδιατροφικό Συνέδριο του 2018.
Ακολούθως ο κ. Wilms πραγματοποίησε επισκέψεις σε σερραϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Διαβάστε επίσης: