Τον Μάιο ξεκινά την κανονική της λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Η Μονάδα έχει χωρητικότητα 63 χιλ. τόνων ετησίως και θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής ανακύκλωσης και αερόβιας κομποστοποίησης.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας - ΦΟΔΣΑ, «ένα ακόμη μεγάλο έργο ολοκληρώνεται εμπρόθεσμα και αποδεικνύει ότι με προγραμματισμό και θέληση η Κεντρική Μακεδονία δίνει λύσεις, στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο σχεδιασμός της εναρμονίζεται με τους στόχους που τέθηκαν από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και εξειδικεύτηκαν στον  εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας).

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης. Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α.

Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λ.π.

Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

Πηγή: GreenAgenda.gr

Διαβάστε επίσης: