serreslife

3 «καυτές πατάτες» στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.
Οι πολίτες αξιώνουν απαντήσεις για ΤΑΠ, χρυσό και σκουπίδια.

Η όδευση του αγωγού ΤΑΠ από το νομό Σερρών, οι έρευνες για εξόρυξη χρυσού στο βόρειο –κυρίως- τμήμα του νομού και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εμφανίζονται ως τα μεγαλύτερα σημεία τριβής μεταξύ των προγραμμάτων των παρατάξεων για τις περιφερειακές εκλογές. Μπορεί οι αρχηγοί και οι υποψήφιοι σύμβουλοί τους να μιλούν για ανάπτυξη, όμως το ρεπορτάζ καθημερινά επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες του νομού αξιώνουν σαφείς και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσουν τον τόπο τις προσεχείς δεκαετίες.

ΤΑΠ, χρυσός και σκουπίδια, οι «καυτές πατάτες» για την Περιφέρεια

Τρία είναι τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως –όπως προκύπτει από το καθημερινό ρεπορτάζ- τους Σερραίους πολίτες εν όψει των περιφερειακών εκλογών. Η έλευση του αγωγού ΤΑΠ, οι έρευνες για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι μιλούν για ανάπτυξη, αξιοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, απαντώντας στο κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τους ίδιους: Την εκλογή τους.
Τούτο συμβαίνει, απλούστατα, διότι οι εκλογές κερδίζονται με βάση το όραμα και την ελπίδα που οι ίδιοι θα εμπνεύσουν και πολύ λιγότερο, από το έργο ή τις ικανότητες του καθενός.
Κατά συνέπεια, τα επιτελεία των εννέα συνδυασμών προσπαθούν να δημιουργήσουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για τους ψηφοφόρους, στο μέτρο πάντα του εφικτού, αφού πλέον απευθύνονται σε υποψιασμένους πολίτες.

Ο ΤΑΠ

Η έλευση του αγωγού ΤΑΠ στη χώρα αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως τεράστια επιτυχία, αφού θεωρήθηκε ότι το έργο είναι γεωστρατηγικής σημασίας, μπορώντας να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν και σε τοπικό επίπεδο, με τους κατοίκους κυρίως του δήμου Εμμανουήλ Παπά να σημειώνονται εδώ και μήνες. Η ανησυχία για την περιοχή στράφηκε σε δύο κατευθύνσεις: την εγκατάσταση του σταθμούς συμπίεσης στην περιοχή του Νέου Σκοπού και την όδευση του αγωγού από καλλιεργημένες εκτάσεις. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν από τα κορυφαία γνωμοδοτικά επιστημονικά όργανα (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ).
Μάλιστα, νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματισθεί στις Σέρρες την προσεχή Κυριακή, 11 Μαΐου.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων ήταν αρνητικές για την αρχική χάραξη και το θέμα έφτασε στην περιφέρεια που αναμένεται να το ξαναβρεί μπροστά της. Πάντως, μέχρι στιγμής, η αντιμετώπιση δεν ήταν δυναμική, σε σύγκριση τουλάχιστον με την Ανατολική Μακεδονία.

Ο χρυσός

Μπορεί το παλαιό διαφημιστικό σλόγκαν να έλεγε ότι «ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά», όμως στην περίπτωση των Σκουριών στη Χαλκιδική, η εγκατάσταση της εξόρυξης από την “ΕLDORADO” κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διχάσει την τοπική κοινωνία, σε υπέρμαχους και πολέμιους. Οι τελευταίοι διαμηνύουν –συχνά με έντονο τρόπο- ότι η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Το θέμα, όμως, απέκτησε τοπικό χαρακτήρα και για την περιφερειακή ενότητα Σερρών, με την πρώτη αρνητική απόφαση να έρχεται από το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής, παροτρυνόμενο από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Ο δήμαρχος Απόστολος Καρύδας διεμήνυσε με σαφήνεια ότι προχωρά σε ενέργειες για την παύση των ερευνών.
Στην περιφέρεια το θέμα ήρθε προς ενημέρωση, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι το συμβούλιο είναι αναρμόδιο να λάβει απόφαση.

Τα σκουπίδια

Το πιο σημαντικό, ίσως, ζήτημα που τίθεται από πλευράς των Σερραίων πολιτών σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στο Παλαιόκαστρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη με τον προσωρινό ανάδοχο να έχει αναδειχθεί.
Οι σχετικές υπογραφές είχαν μπει από τους Σερραίους δημάρχους το Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν εκπνεύσει η αρμοδιότητα της απόφασης σε επίπεδο νομού. Πλέον, η διαχείριση έχει περάσει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά συνέπεια, και αυτή η «καυτή πατάτα» περιέρχεται στα χέρια της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης: