serreslife

Η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και οι λόγοι της είναι το θέμα εκτενούς ρεπορτάζ του Reuters, με τίτλο «Greek businesses move abroad to escape austerity» (ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν τη λιτότητα).

«Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες ίσως στην πραγματικότητα να είναι πιο οικονομικά ενεργές στην Ελλάδα» λέει ο Γιώργος Πιτσιλής, γγ Δημοσίων Εσόδων, προσθέτοντας πως υποψιάζεται ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν βουλγαρικές εταιρείες- «βιτρίνες». «Ίσως να βρεθούν σύντομα στη δυσάρεστη θέση να πληρώσουν φόρο και στις δύο χώρες, συν τα πρόστιμα».

Οι εταιρείες που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα παράγουν περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν περίπου 53.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα για το 2014 από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

«600 χλμ βόρεια της Αθήνας, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σφύζουν από κίνηση...σε δύο μικρά βιομηχανικά πάρκα 5 χλμ εντός της Βουλγαρίας, ελληνικές πινακίδες βρίσκονται παντού, διαφημίζοντας αποθηκευτικούς χώρους και χώρους για γραφεία» αναφέρει το Reuters.

«Η Εφορία στην Ελλάδα παίρνει 70-90% των κερδών, η Ελλάδα απλά δεν σε αφήνει να ζήσεις» λέει ο 50χρονος Γιώργος Καλαϊτζόγλου, επιχειρηματίας.

Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής που έχει πληγεί από τη φυγή των επιχειρήσεων είναι οι Σέρρες. Η φυγή αυτή έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στο 29,1% το 2015, από το 13,8% όπου ήταν πριν πέντε χρόνια. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει πέσει 15% στα 9.676 ευρώ για την περιοχή- το 2008 ήταν 11.421, ενώ τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών έχουν μειωθεί στα 10.000 από τα 17.000 που ήταν προ κρίσης. Από τις 7.000 που έκλεισαν, οι 1.000 πήγαν στη Βουλγαρία, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Μέγκλας. «Οι Σέρρες είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς οι πλούσιοι έγιναν φτωχοί...ήμασταν ένας από τους πιο πλούσιους νομούς, και τώρα είμαστε ανάμεσα στους πιο φτωχούς».

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 188 επισκέπτες